Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Αναλαμβάνω την τιμή και την ευθύνη να οδηγήσω την παράταξη σε νέους αγώνες για την πρόοδο του ελληνικού λαού



Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Με εντολή των ψηφοφόρων της ΝΔ, αναλαμβάνω την τιμή και την ευθύνη να οδηγήσω την παράταξη σε νέους αγώνες για την πρόοδο του ελληνικού λαού και κυρίως για το δικαίωμα της ελπίδας, στα νέα παιδιά του τόπου μας.

Η πολιτική προοπτική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. να επιστρέψει σε νέες νίκες, οργανωτικά ανανεωμένη και ιδεολογικά κυρίαρχη.


Νεοδημοκράτισες και Νεοδημοκράτες,

ο λαός μίλησε. Η βάση του κόμματος, ο ψηφοφόρος μίλησε. Η εντολή του είναι ηχηρή και αδιαμφισβήτητη.

Πριν ενάμιση μήνα, σε δύσκολες στιγμές σας μίλησα για ελπίδα και εσείς πήρατε το μήνυμα της ελπίδας και το μετατρέψατε σε μια μεγάλη πρωτοφανή, ειρηνική, δημοκρατική επανάσταση.

Σας ζήτησα τα ρυάκια να γίνουν ποτάμι και εσείς δημιουργήσατε αληθινή λαοθάλασσα, που σάρωσε όλα όσα μας κράταγαν πίσω, μας πήγαιναν πίσω και μας πλήγωναν. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, με όλα τα προβλήματα, που είναι φυσικό να υπάρχουν σε ένα τέτοιο πρωτόγνωρο άνοιγμα στην βάση, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και τώρα αρχίζει μια καινούργια εποχή για τη Δημοκρατία μας αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα φίλες και φίλοι, νικήσαμε όλοι. Δεν υπάρχουν ηττημένοι. Δεν ήμασταν άλλωστε αντίπαλοι όλο αυτό το διάστημα, το διακήρυξα τις δύσκολες ώρες της αντιπαράθεσης. Το επαναλαμβάνω και σήμερα που μίλησε ο λαός της παράταξης.

Δεν είμαστε αντίπαλοι από δω και μπρος.

Θα μιλήσω από αύριο με την Ντόρα, την οποίαν πραγματικά ευχαριστώ για το τηλεφώνημα της.

Θα μιλήσω και με τον Παναγιώτη, στον οποίο εύχομαι περαστικά, για την μικρή περιπέτεια της υγείας του.

Θα μιλήσω ασφαλώς και με τον Πρόεδρό μας τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο θα είμαστε μαζί σε όλα τα μεγάλα που έρχονται.

Θα είμαστε όλοι μαζί. Δε μας χωρίζει πλέον τίποτα, μας ενώνουν οι μεγάλες προκλήσεις για το αύριο. Το ίδιο ισχύει με όλα τα στελέχη. Δεν με νοιάζει τι ψήφισαν, δε με νοιάζει ποιον ή ποια στήριξαν, από απόψε θα είμαστε όλοι μαζί. Όσα ειπώθηκαν μέχρι σήμερα, τα έχω όλα ξεχάσει.

Αλλά από δω και μπρος θα περιφρουρήσω απόλυτα την ενότητα της βάσης. Η βάση, ας το γνωρίζουν όλοι, δε θα ανεχθεί οποιαδήποτε υπονόμευση της ενότητας.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους μου στάθηκαν, την οικογένεια μου και τους συνεργάτες μου, που με στήριξαν από την πρώτη στιγμή. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Δ. Αβραμόπουλο, που ξεκίνησε το άνοιγμα στην βάση και αυτό του το χρωστάμε όλοι. Ένα τεράστιο ευχαριστώ και για τα στελέχη της παράταξης, τους συναδέλφους μου κυρίως, που στάθηκαν δίπλα μου.

Νεοδημοκράτισες και Νεοδημοκράτες,

ήδη ανοίγει ο δρόμος για να πάμε σε Συνέδριο Θέσεων και Αρχών της ΝΔ μέσα στους επόμενους μήνες, όπου θα ολοκληρώσουμε το διάλογο και θα καταλήξουμε σε μεγάλες τομές για την αναγέννηση της παράταξής μας.

Ζητώ από όλους τους απλούς Νεοδημοκράτες αυτούς που με ψήφισαν και αυτούς που δε με ψήφισαν, να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας και της Νέας Δημοκρατίας.

Ζητώ απ’ όλους τους Έλληνες πολίτες να έρθουν κοντά μας. Η δημοκρατική επανάσταση, που έχει ξεκινήσει αφορά και εκείνους. Έχει γίνει ήδη η πρώτη μεγάλη ανατροπή. Τώρα πάμε για τη μεγαλύτερη ανατροπή.

Να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη, την πολύ μεγάλη, σύγχρονη, Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά παράταξη. Να ασκήσουμε δυναμική αντιπολίτευση από αύριο και να διεκδικήσουμε ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, όχι για να αναλωθούμε σε στείρα διαχείριση, αλλά για να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα, όπως της αξίζει.

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Τώρα πάμε για τα επόμενα και σημαντικότερα.

Να κάνουμε τη ΝΔ την ελπίδα της Ελλάδας, ώστε να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα της ελπίδας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Τρόπος διάθεσης των αντιιίκών φαρμάκων TAMIFLU© (OSELTAMIVIR) της εταιρείας ROCHE HELLAS Α.Ε. και RELENZA® (ZANAMIVIR


Έχοντας υπόψη: 1.Το άρθρο 6. παρ.ΙΙ του Ν. 1316/83. όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 25 του N.3730/2008 2.την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νεας γρίπης 3.Την κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3(α) /83657/20064.Την Εισήγηση του Εθνικού, Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου (Συνεδρίαση 14/19-11-09)ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Την χορήγηση των αντι-ιϊκών φαρμάκων TAMIFLU® (OSELTAMIVIR) και RELENZA® (ZANAMIVIR) με ιατρική συνταγή στην οποία θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ασθενούς η ηλικία του και η πλήρης αιτιολογια της xορήγησης των φαρμάκων. Η συνταγή θα υπογράφεται με τα πλήρη στοιχεία του θεράποντος ιατρού και θα φυλάσσεται για δυο (2) χρόνια στα φαρμακεία όπου θα είναι διαθέσιμη ανά πασα σπγμή για έλεγχο από τα αρμόδια όργανα. Με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης παύει να ισχύει η απόφαση με αρ. πρωτ ΕΟΦ 58520/7-8-09.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ Με δύο κριτήρια θα μπαίνουν τα φάρμακα στη λίστα

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον διπλασιασμό του μεριδίου που κατέχουν τα αντίγραφα φάρμακα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά

Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009 ΑΠΟ ΤΟΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Με μοχλό τα φθηνά αντίγραφα φάρμακα- που είναι τα φθηνότερα στην αγορά και η τιμή των οποίων πρόκειται να μειωθεί επιπλέον κατά 40%- σκοπεύει η κυβέρνηση να περιορίσει την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων, δεδομένου μάλιστα ότι οι δύο αυτές κατηγορίες πραγματοποιούν συνολικά το 70% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Σε όλες τις αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων, εξάλλου, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των τελευταίων χρόνων αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες των οξύτατων οικονομικών προβλημάτων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» τα κριτήρια για να ενταχθούν στη λίστα τα φάρμακα, πρωτότυπα και αντίγραφα, θα είναι δύο: βιοϊσοδυναμία ως (προς τις) δραστικές ουσίες που περιέχουν και η φθηνή τιμή. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση σχεδιάζει τον διπλασιασμό του μεριδίου που κατέχουν τα αντίγραφα φάρμακα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά- σήμερα είναι 15% και στόχος είναι το μερίδιο τους να ανέλθει σε 30%-, προσπάθεια που μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξή τους στη λίστα.

Τα αντίγραφα φάρμακα
Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα αντίγραφα φάρμακα κερδίζουν κάθε χρόνο μερίδιο αγοράς, και ενώ το 2006 η αξία τους ήταν 9%, εφέτος έχει διαμορφωθεί στο 15%. Πάντως η ελληνική φαρμακευτική αγορά διατηρεί υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, αφού οι 15 πρώτες σε πωλήσεις εταιρείες κατέχουν το 66,4%, ενώ οι άλλες 348 εταιρείες το 33,6%, με τις πέντε πρώτες εταιρείες να καταλαμβάνουν το 35,9% της αγοράς. Πάντως οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια μείωσης των τιμών των αντιγράφων, αφού το 45% του κόστους ενός φαρμάκου αφορά το «τμήμα πωλήσεων» και την «προώθησή» τους.

Αλλά και από την άλλη πλευρά ισχυρές μειώσεις- που θα κυμανθούν σε μέσα επίπεδα, κατά περίπου 30% - πρόκειται να δεχθούν και τα πρωτότυπα φάρμακα. Στη διάρκεια του 2009 οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες διέθεταν κυβερνητική «ασυλία» με αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη να απογειωθεί εφέτος σε 8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Και για αυτόν τον λόγο στα μέσα του χρόνου κυρίαρχοι κυβερνητικοί κύκλοι άλλαξαν άρον άρον το σύστημα τιμολόγησής τους, εισάγοντας τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο βεβαίως δεν σκοπεύει να αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση.

Απώτερος στόχος, βεβαίως, είναι εντός του 2010 να εξοικονομηθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι σχετικές ρυθμίσεις θα νομοθετηθούν εντός του Δεκεμβρίου- ωστόσο πηγές της αγοράς έλεγαν ότι είναι δυνατή η εξοικονόμηση ακόμη και 2 δισ. ευρώ! Οι δύο βασικές ρυθμίσεις, λοιπόν, του υπουργείου Οικονομίας είναι, πρώτον, η γενική ανατιμολόγηση όλων των περίπου 6.000 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και, δεύτερον, η αποσύνδεση της τιμής των αντιγράφων φαρμάκων από την τιμή των πρωτοτύπωνσήμερα η τιμή του αντιγράφου ισούται προς το 80% της τιμής του πρωτοτύπου- και η τιμολόγησή τους με τον ίδιο τρόπο που τιμολογούνται τα πρωτότυπα φάρμακα. Παραμένει, ωστόσο, ίδιος ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, δηλαδή η τιμή ενός πρωτοτύπου θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι η σημερινή είναι μια εξαιρετική συγκυρία για να προχωρήσει η γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων και τούτο λόγω της οικονομικής κρίσης οι τιμές τους στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν σημειώσει σημαντική μείωση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αγορά της Βρετανίας, που ως πριν από έναν χρόνο ήταν ίσως η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, σήμερα είναι από τις πιο φθηνές, ίσως και η φθηνότερη από τις «15» σε αρκετές περιπτώσεις. Ετσι η γενική ανατιμολόγηση, με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών, εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας ότι μπορεί να προκαλέσει γενική μείωση των πρωτοτύπων φαρμάκων περίπου 30%. Προσπάθεια μείωσης τιμής
Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί ο μεγαλύτερος αριθμός αντιγράφων φαρμάκων ανά δραστική ουσία, ωστόσο το μερίδιό τους παραμένει ακόμη χαμηλό, ενώ οι τιμές τους είναι από τις πιο υψηλές στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος του υπουργείου είναι το ποσοστό αυτό να διπλασιαστεί και, φυσικά, οι τιμές τους από 80% που σήμερα αντιστοιχούν στην τιμή του πρωτοτύπου, να αντιστοιχούν στο περίπου 50%, δηλαδή η μείωσή τους θα κυμαίνεται γύρω στο 40%.

Παράλληλα, η κυρία Κατσέλη έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί νέο δελτίο τιμών φαρμάκων ως τον Φεβρουάριο του 2010, διευκρινίζοντας ότι για 470 φαρμακευτικά σκευάσματα οι εταιρείες έχουν ζητήσει αύξηση τιμών, δηλαδή ως τότε
οι τιμές τους θα παραμείνουν «παγωμένες». Αφού γίνει η συνολική επανατιμολόγηση για τα περίπου 6.000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά- η προηγούμενη είχε γίνει το 1997-, οι νέες τιμές τους θα καθοριστούν με το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2010.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Το παρασκήνιο με τις τιμές των φαρμάκων




Η Ε.Ε. πιέζει την κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους πραγματικής μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης για τα ταμεία
Του Τασου Tελλογλου(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22/11/2009)
Την 6η Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία, ζητώντας εξηγήσεις για τον νόμο που απαγορεύει παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από φαρμακαποθήκες όταν δεν προμηθεύονται τα φάρμακα απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες. Στην επιστολή που υπογράφει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν (βρίσκεται στη διάθεση της «Κ») η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι ρυθμίσεις του νόμου Αβραμόπουλου του 2007, συνιστούν μέτρα που περιορίζουν τις εξαγωγές ενάντια στο άρθρο 29 της Συνθήκης, παρακωλύοντας «την εξαγωγή φαρμάκων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.».
Η επιστολή θα μπορούσε να είναι καλή αφορμή, ώστε η κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους πραγματικής μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης για τα ταμεία. Θα μπορούσε π.χ. να επιτρέψει την παράλληλη εισαγωγή «επώνυμων», αλλά φθηνότερων σε σχέση με τις τιμές των εταιρειών φαρμάκων από χώρες της Ε.Ε. όπως γίνεται με επιτυχία στη Γερμανία και το όφελος (διαφορά από την τιμή που δίνει η πολυεθνική) το «μοιράζονται» τα ασφαλιστικά ταμεία με τα φαρμακεία.(1) Για την ιστορία: το ευρέως διαδεδομένο Zandac κόστιζε πριν λήξει η «πατέντα» του 8 λίρες στη Μεγάλη Βρετανία (συσκευασία 60 χαπιών) και σήμερα στοιχίζει 1,5 λίρες. Το αντίγραφό του κοστίζει 0,75 λίρες δηλαδή κάπου 0,85 ευρώ. Στην Ελλάδα 20 χάπια του Zandac κοστίζουν 5 ευρώ.
Τα μέτρα
Στα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προτείνεται αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων. Σήμερα αυτά τιμολογούνται στην τιμή του 80% των πρωτοτύπων με αποτέλεσμα να μην είναι ελκυστικά, ενώ τα πρωτότυπα όταν λήξει η «πατέντα» τους στοιχίζουν και αυτά 80% της αρχικής αξίας. Ο ασφαλέστερος τρόπος για εξοικονόμηση πόρων, λέει στην «Κ» στέλεχος της κυβέρνησης με εμπειρία στον τομέα της τιμολόγησης φαρμάκων, θα ήταν να καταργηθεί «η διατίμηση προς τα κάτω». Δηλαδή τα φάρμακα να έχουν οροφή τιμής «προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω ο καθένας να μπορεί να δώσει όποια τιμή θέλει».
Με το μέτρο είχε συμφωνήσει αρχικά και ο κ. Γ. Παπαθανασίου ως υφυπουργός Ανάπτυξης, αλλά στη συνέχεια οι πολυεθνικές που εκπροσωπούνται στο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) πρόβαλαν το επιχείρημα ότι το χρησιμοποιούν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και ότι η κατάργηση της διατίμησης «προς τα κάτω» θα είχε αποτέλεσμα να γεμίσει η αγορά με φάρμακα «μαϊμούδες». Δεν ήταν όμως αυτό που έπεισε τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. να διατηρήσουν ένα καθεστώς που εκτόξευσε στα ύψη τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά ο φόβος ότι μπορεί η μαζική εισαγωγή να «κλείσει» τις ελάχιστα ανταγωνιστικές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Τελικά η νυν κυβέρνηση αποφάσισε να καθορίζεται η τιμή του αντιγράφου με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών αντιγράφων των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ποσό περί τα 800 εκατ. ευρώ. Ποιος όμως θα συγκεντρώνει αυτές τις τιμές;(2) Σήμερα τις τιμές των πρωτοτύπων, που καθορίζονται με τον ίδιο τρόπο, τις προσκομίζουν στο αρμόδιο υπουργείο οι ίδιες οι βιομηχανίες.
Σε 89 ακριβά
Πολλοί από τους ανθρώπους του κυκλώματος των φαρμάκων -κυρίως από τον χώρο των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών- είπαν στην «Κ» ότι «τα μέτρα αυτά δεν θα λειτουργήσουν», ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Υγείας αναρωτήθηκαν γιατί δεν αποφασίσθηκαν άλλα μέτρα που θα είχαν αντιδράσεις, αλλά πολύ ταχύτερα αποτέλεσματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις τιμές στις οποίες πωλούν τα φαρμακεία των ιδιωτικών κλινικών φάρμακα σε ασφαλισμένους των ταμείων. Αυτό, ήταν ένα «δωράκι» της κυβέρνησης της Ν.Δ. στους κλινικάρχες. Τα φαρμακεία αυτά αγοράζουν σε τιμή χονδρική +5% και πωλούν λιανική με αποτέλεσμα να «βάζουν στην τσέπη τους» από τα ταμεία μια διαφορά 30%.
Η κ. Κατσέλη είπε ότι θα προχωρήσει σε μείωση της τιμής σε 89 ακριβά φάρμακα ώς την 1η Ιανουαρίου του 2010. Τα φάρμακα αυτά θα έπρεπε να διατίθενται από τα φαρμακεία μετά τον Μάρτιο του 2010, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είχε μπει στον κόπο να εξηγήσει σε ποια ακριβώς τιμή θα πωλούνται. Στη χονδρική; τη λιανική; τη νοσοκομειακή; Επειδή τα φαρμακεία δεν κάνουν κοινωνική πολιτική αποκλείεται να πωλούν χωρίς κέρδος, χωρίς δηλαδή τον υπολογισμό του 35% που τόσο απλόχερα παρέχει ο νομοθέτης. Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι «ο ασφαλισμένος ασθενής θα προμηθεύεται αυτά τα φάρμακα φθηνότερα και πιο άνετα… από όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία…».
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΠΛΟΓΓΕΡ:
(1) Πως αλήθεια "θα μοιράζονται την διαφορά τα φαρμακεία και τα ασφαλιστικά ταμεία"; Μήπως ,λέω, τη μερίδα του Λέοντος της διαφοράς αυτής την "τσεπώσουν" διάφοροι broker's και εισαγωγείς;
(2)Είναι γνωστό σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για ένα μόνο αγαθό υπάρχει κρατική διατίμηση και αυτό είναι το φάρμακο. Είναι λοιπόν πανεύκολο γιά τις υπηρεσίες της Γ.Γ. Εμπορίου δια μέσου του ΥΠΕΞ να συγκεντρώσει τις τιμές αυτές και να βρεί τον μέσο όρο.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ C-570/07 ΚΑΙ 571/07 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ


1. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C169/07
Στις 30 Σεπτεμεβρίου 2009 ο Γενικός Εισαγγελέας (Γ.Ε.) Poiares Maduro δημοσίευσε την γνωμάτευσή του στην υπόθεση αναφορικά με τον νόμο ιδρύσεως φαρμακείων στις Αστουρίες της Ισπανίας[1], περιλαμβανομένων και των πληθυσμιακών κριτηρίων και των ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων.
Ως γενική αρχή, ο Γενικός Εισαγγελέας βρίσκει ότι κανονισμοί ιδρύσεως που εξασφαλίζουν μια κατανομή φαρμακείων σε όλη την έκταση μιας περιοχής μπορούν να δικαιολογηθούν ως δημοσίου συμφέροντος, άρα να είναι και συμβατά με την Συνθήκη (με άλλα λόγια, νόμιμοι). Ωστόσο κατά την ανάλυση της εφαρμογής του αστουριανού νόμου σεχτικά με τα πληθυσμιακά κριτήρια, ο Γενικός Εισαγγελέας βρίσκει ότι ο νόμος είναι ασυνεπής και ανακόλουθος στην επιδίωξη του στόχου του. Συνεπώς, θεωρείται πως αντίκειται στη Συνθήκη.
Σημειωτέο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ακολουθεί, εκφράζοντας την άποψή του αυτή, την πρόσφατη υπόθεση που αφορά τα κριτήρια εγκατάστασης των αυστριακών οδοντιάτρων, όπου ο ευρωπαϊκός νόμος απαιτεί τα κριτήρια εγκατάστασης – ίδρυσης να είναι συνεπή και συνεκτικά, και δεν αρκεί μόνο να έχουν και στόχο δημοσίου συμφέροντος.

2. Ιστορικό
Η υπόθεση αφορά δύο φαρμακοποιούς που επεδίωξαν να ανοίξουν φαρμακείο στις Αστουρίες αλλά η άδεια δεν τους δόθηκε κατόπιν αποφάσεως των τοπικών υπηρεσιών υγείας. Η απόφαση βασίστηκε στον αστουριανό νόμο που προβλέπει ένα σύστημα αδειοδότησης το οποίο λαμβάνει υπ’ όψιν κριτήρια πληθυσιμιακά και αποστάσεως για την ίδρυση φαρμακείου αλλά και ένα σύστημα όπου η άδεια δίδεται κατόπιν διαγωνισμού μεταξύ ανταγωνιζομένων υποψηφίων. Οι δύο φαρμακοποιοί προσέφυγαν κατά της αποφάσεως θεωρώντας ότι παραβιάζεται το προστατευόμενο από την συνθήκη δικαίωμα τους για ίδρυση φαρμακείου. Το Διακστήριο στις Αστουρίες παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
3. Αποψη
Στην έκθεση της απόψεώς του, ο Γενικός Εισαγγελέας κατ’ αρχάς δηλώνει ότι «όποιος νόμος επιτρέπει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε ορσιμένους οικονομικούς παράγοντες εις βάρος κάποιων άλλων θα πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς». Ειδικότερα, εκφράζει την επιφύλαξη ότι κάποια νομοθεσία, αν και έχουσα φαινομενικά σκοπό της το δημόσιο συμφέρον, μπορεί ωστόσο να «χειραγωγηθεί» από ορισμένα συγκεκριμένα συμφέροντα. Ωστόσο, αν αποδεικνύεται ότι, αναφορικά με το επιδιωκόμενο στόχο δημοσίου συμφέροντος, ο νόμος δεν είναι ανακόλουθος και δεν στερείται συνέπειας, θα ξεπεράσει τον έλεγχο που προβλέπει η Συνθήκη.
Στο συλλογισμό της γνωμάτευσης, ο Γενικός Εισαγγελέας δηλώνει ότι ο νόμος των Αστουριών περιορίζει την ελευθερία ιδρύσεως καθώς υποβάλλει το άνοιγμα φαρμακείων σε κριτήρια αποστάσεων και πληθυσμιακά. Ωστόσο, περιορισμοί μπορούν να δικαιολογηθούν αν δεν είναι μεροληπτικοί και είναι απαραίτητοι, προσφυείς και αναλογικοί σε σχέση με την προστασία του υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος. Αμέσως βρίσκει μερικές πτυχές του νόμου να είναι όντως μεροληπτικές διότι οι κανονισμοί εν ισχύι για την χορήγηση αδείας ιδρύσεως φαρμακείου δίνουν μια τρόπον τινά προτεραιότητα σε φαρμακοποιούς που έχουν εξασκήσει το επάγγελμα στην περιοχή των Αστουριών.
Σημειωτέον : Κανόνες εγκατάστασης που φαίνονται να δίνουν προτεραιότητα σε ντόπιους φαρμακοποιούς, της χώρας ή της περιοχής, πιθανόν να είναι και παράνομοι.

4. Δικαιολογία των κανονισμών
Αναλύοντας τη δικαιολογία της νομοθεσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζει δύο επιχειρήματα που πρότειναν τα μέρη :
α) Οι κανονισμοί ίδρυσης εξασφαλίζουν την ποιότητα των φαρμακευτικών υπηρεσιών
Ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί ότι το επιχείρημα αυτό δεν έχει επαρκώς αποδειχθεί από τα μέρη. Η διανομή των φαρμάκων υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις και η ασφαλής προμήθεια καλής ποιότητος φαρμακευτικών προϊόντων εξασφαλίζεται στις Αστουρίες από τους κανονισμούς για την ιδιοκτησία των φαρμακείων. Συνεπώς δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την εγγύηση της ποιότητας των φαρμακευτικών υπηρεσιών. Ο Γενικός Εισαγγελέας χρησιμοποιεί τα ευρήματα περί ιδιοκτησίας φαρμακείων για να στηρίξει αυτό το συμπέρασμα, υποδηλώνοντας ότι οι δεοντολογικές απαιτήσεις που έχουμε από τον ιδιοκτήτη φαρμακείου θα απαιτήσουν απ’ αυτόν να μην επιτρέψει την κάμψη των προτύπων.
Σημειωτέον : Τα κριτήρια ιδρύσεως συχνά δικαιολογούνται από το γεγονός ότι υπερπληθώρα φαρμακείων, άρα και υπερβολικός ανταγωνισμός, οδηγούν στην κάμψη της ποιότητας των υπηρεσιών. Ο Γενικός Εισαγγελέας ρητώς απορρίπτει την άποψη αυτή.

β) Οι κανόνες ιδρύσεως εξασφαλίζουν ευρεία και ισορροπημένη χωροταξική κατανομή των φαρμακείων.
Ο Γενικός Εισαγγελέας κάνει διάκριση μεταξύ πληθυσμιακών κριτηριών και ελάχιστης αποστάσεως μεταξύ φαρμακείων στην αναλύοντας αυτή τη δικαιολογία.
Πληθυσμιακά Κριτήρια
Ο Γενικός Εισαγγελέας φρονεί ότι οι πληθυσμιακές απαιτήσεις μπορεί, κατ’ αρχήν, να είναι προσφυείς για την αντιμετώπιση του στόχου της ευρείας κατανομής των φαρμακείων. Το σύστημα των Αστουριών βασίζεται στην επίτευξη «πόντων» βάσει διαφόρων κριτηρίων, όπου περιλαμβάνονται υπηρεσίες εντός φαρμακείου και υπηρεσίες στην ύπαιθρο. Η ισπανική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι αυτό εξασφαλίζει την ίδρυση φαρμακείων στην ύπαιθρο επειδή οι φαρμακοποιοί θα έχουν την πρωτοβουλία να πετύχουν μια πιο προσοδοφόρα άδεια στο μέλλον αν ανοίξουν φαρμακείο στην ύπαιθρο.
Ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι μια πολιτική που συνδέει την ίδρυση σε πολυπληθέστερες περιοχές με μια πολιτική που ευνοεί εκείνους με προϋπηρεσία σε ολιγοπληθέστερες περιοχές μπορεί να είναι και ένας πρόσφορος τρόπος για την εξασφάλιση φαρμακευτικών υπηρεσιών ανά την επικράτεια. Ωστόσο, πιστεύει ότι ο αστουριανός νόμος δεν είναι συνεπής και συνεκτικός με τους στόχους που επιδιώκει.
Κατά πρώτον επικρίνει το σύστημα χορηγήσεως νέων αδειών στις Αστουρίες, η δυσκολία με τον οποίο έγκειται στο ότι δεν δίνει πλήρη προτεραιόττηα σε εκείνους τους φαρμακοποιούς που έχουν φαρμακεία στην ύπαιθρο. Αυτή η έλλειψη προτεραιότητας δεν είναι συμβατή με τον δεδηλωμένο στόχο της νομοθεσίας.
Κατά δεύτερον, το σύστημα δεν επιτρέπει ίση πρόσβαση σε άδειες σε πολυπληθείς περιοχές. Οι άδειες αυτές δίνουν στον κάτοχο τους ένα ιδιοκτησιακό συμφέρον που τους επιτρέπει να τις πωλούν ή να τις μεταβιβάζουν κατά το δοκούν σε πρόσωπο της επιλογής τους αντί για άτομα που έχουν υπηρετήσει στην ύπαιθρο. Αυτό πλουτίζει τον φαρμακοποιό, δεν εξυπηρετεί ωστόσο τον στόχο του δημοσίου συμφέροντος.
Σημειωτεόν : Ο Γενικός Εισαγγελέας λέγει ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια μπορούν να δικαιολογηθούν άν βοηθούν στην εξασφάλιση καλής κατανομής φαρμακείων. Αλλά ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόζεται ο νόμος στις Αστουρίες δεν εξυπηρετεί τον στόχο κατά τρόπο συνεπή και συνεκτικό.

Χωροταξικά Κριτήρια αποστάσεως μεταξύ φαρμακείων
Περιέργως, ο Γενικός Εισαγγελέας λίγο-πολύ αγνοεί τα κριτήρια και εκφράζει την άποψη ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα εθνικά δικαστήρια λαμβάνοντας υπ’ όψιν ζητήματα όπως η κατάνομή και η πυκνότητα του πληθυσμού. Είναι ωστόσο σαφές ότι τέτοια κριτήρια μπορούν θεωρητικά να δικαιολογηθούν.

Παρατηρήσεις της ΦΟΕΕ-ΡGΕU:
επιπτώσεις στον φαρμακευτικό τομέα

· Να θυμόμαστε, το Δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει την γνωμάτευση, συνήθως όμως αυτό κάνει. Το Δικαστήριο μπορεί, κατά το δοκούν, να στηρίξει, να αντικρούσει ή και να αγνοήσει οποιοδήποτε τμήμα της γνωμάτευσης.
· Η γνωμάτευση ρητώς λέγει ότι κανόνες για την ίδρυση / εγκατάσταση φαρμακείου μπορούν να δικαιολογηθούν για λόγους ευρείας κατανομής φαρμακείκων. Δεν γίνονται αποδεκτοί ισχυρισμοί περί ποιότητος του ανταγωνισμού και των προσφερομένων υπηρεσιών. Συνεπώς, άν το Δικαστήριο ακολουθήσει την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα επί του θέματος, οι κανόνες ίδρυσης / εγκατάστασης θα πρέπει να δικαιολογηθούν με επιχειρήματα περί κατανομής και όχι ποιότητας των υπηρεσιών.
· Οι κανόνες ίδρυσης / εγκατάστασης θα πρέπει να είναι συνεπείς και συνεκτικοί και όχι να λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε ειδικά συμφέροντα πλην εκείνων της δημόσιας υγείας. Σημειωτέον ότι, αν ακολουθηθεί η άποψη αυτή, οι Ισπανοί θα μπορούν να διατηρήσουν το σύστημά τους κάνοντας ρυθμίσεις στο σύστημα ίδρυσης / εγκατάστασης, περιλαμβανομένου και του τρόπου με τον οποίον πετυχαίνοντοι «πόντοι» για την ανάθεση ενός φαρμακείου.
· Αν το Δικαστήριο ακολουθήσει την απόφαση αυτή, κανόνες που δεν θα είναι συνεπείς και συνεκτικοί θα υπόκεινται σε αμφισβήτηση. Οι κανόνες σας θα πρέπει:
- να υπηρετούν τον στόχο της εξασφάλησης ευρείας και ισορροπημένης κατανομής των φαρμακείων ΚΑΙ
- να μην λειτρουργούν με τρόπο ευνοϊκό για τους ντόπιους φαρμακοποιούς (της περιοχής ή του κράτους-μέλους) ΚΑΙ
-να είναι συνεπείς και συνεκτικοί αναφορικά με τους στόχους

Αν ο,τιδήποτε από τα ανωτέρω δεν ισχύει, οι κανόνες ίδρυσης / εγκατάστασης μπορεί να υπόκεινται σε αμφισβητήσεις.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ


Με θέμα « Η πολιτική για το Φάρμακο» έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, η Υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, ο Υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος και η Υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η μείωση τιμών, η επαναφορά της λίστας και η δημιουργία επιτροπής που θα ασχολείται με όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν το φάρμακο, ήταν οι άξονες στους οποίους κινήθηκε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Το νέο πλαίσιο που έχει ως στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στο φάρμακο, σημείωσε η κα Κατσέλη και ανακοίνωσε πέντε μέτρα σε πρώτη φάση για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης:
1. Πάγωμα τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα.
2. Υιοθέτηση πολιτικής συνολικής επανατιμολόγησης όλων των φαρμάκων (περίπου 6.000) με έκδοση πρώτου δελτίου το 2010.
3. Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης αντιγράφων των φαρμάκων
4. Για τα 89 ακριβά φάρμακα, με εγκύκλιο θα υπάρξει μείωσης τιμής από την 1η Ιανουαρίου και το ποσοστό της μείωσης θα καθοριστεί με αγορανομική διάταξη μετά από διάλογο με τους φορείς.
5. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, θα υπάρξει ειδική δράση για να στηριχθεί η ηλεκτρονική Συνταγογράφηση σε φαρμακεία και ιατρεία.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, με κατηγορηματικό τρόπο υποστήριξε πως με την κρίση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι αδιανόητο να μην συμπεριλαμβάνεται ο εξορθολογισμός δαπανών στο φάρμακο. Από την 1η Μαΐου του επόμενου χρόνου, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα ελέγχου Συνταγογράφηση. Έτσι θα υπάρχει έγκαιρη στατιστική για το που έγινε μια συνταγή, πως και σε ποιο φαρμακείο, ώστε μόνο στο ΙΚΑ, υπολογίζεται ότι αμέσως θα σημειωθεί συγκράτηση δαπανών που θα φθάσει τα 250.000.000 Ευρώ. Στο ίδιο πρόγραμμα θα ενταχθεί και ο ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλεγχος στο 70% των ασφαλισμένων. Ένα νομικό πρόβλημα δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή των ηλεκτρονικό έλεγχο στο 100% των ταμείων.
Σύμφωνα με τον κο Λοβέρδο, ο ασφαλισμένος ασθενής θα αγοράζει τα ακριβά φάρμακα φθηνότερα και ανετότερα από όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τέλος οι Υπουργοί έδωσαν στοιχεία για τις φαρμακευτικές δαπάνες που επισυνάπτονται

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Φαρμακοποιός πάροχος πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας


Αυτό το διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της επίμονης προσπάθειας της Κυβέρνησης και του Υπουργείου υγείας, μέσω των ΜΜΕ, να πεισθεί ο κόσμος για εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης Α/Η1Ν1. Ο τρόπος είναι φανερά άκομψος και ουσιαστικά δεν πείθει όταν μεγάλη μερίδα των επιστημόνων, από τους πιο έγκρειτους, δεν συμφωνεί με τον γενικό εμβολιασμό, δεν συμφωνεί με τον εμβολιασμό σε πολύ μικρά παιδιά και είναι πολύ επιφυλακτικοί για τις έγκυες γυναίκες. Την στιγμή μάλιστα που ο πολύ μικρός χρόνος προετοιμασίας του εμβολίου δεν δίνει ασφαλή αποτελέσματα, όταν στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου που μόλις τελείωσε ο χειμώνας δεν είχαμε σοβαρά πανδημικά φαινόμενα και όταν κατά γενική ομολογία τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της κοινής γρίπης αλλά και οι θάνατοι ποσοστιαία λιγότεροι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι' αυτόν το ιό είναι η πολύ γρήγορη και εύκολη εξάπλωσή του. Τα προφυλακτικά μέτρα καθαριότητας, αερισμού των χώρων και ενίοτε της απομόνωσης ή του κλεισίματος των σχολείων είναι απαραίτητα. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το κλίμα πανικού δεν δικαιολογείται, πολύ περισσότερο όταν ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός δεν έχουν εκδώσει καμιά γενική οδηγεία για τον πανδημικό εμβολιασμό. Η πορεία προς τον χειμώνα θα δίξει πιο ξεκάθαρα την κατάσταση και ίσως παρθούν κάποια μέτρα παραπάνω.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης η πολιτεία εξέδωσε σχέδιο αντιμετώπισης εντάσοντας στον σχεδιασμό όλο σχεδόν το υπαρχον υγεονομικό προσωπικό και όλες τις μονάδες υγείας συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών ιατρείων. Μέχρις εδώ όλα καλά. Απαξιώθηκε όμως ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός των Φαρμακοποιών, ως να μην υπάρχουν, ως να μην θεωρούνται επιστημονικό δυναμικό, σαν να είναι ανίκανοι να συμμετάσχουν και αυτοί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της γρίπης, ως ανίκανοι να μπορούν να εμβολιάσουν το κοινό, όταν ο καθένας για την κοινή γρίπη θα έχει εμβολιάσει κατά την διάρκεια του χειμώνα από 150-300 άτομα, σαν να μήν υπαρχουν 11000 σημεία (Φαρμακεία) εμβολιασμού και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή με οργανωμένη υποδομή για την ασφαλή φύλαξή τους και το κυριότερο να μην θεωρούνται το ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ και Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Να σημειώσω ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλλογος ζήτησε επίσημα να ενταχθούν τα φαρμακεία στον σχεδιασμό χωρίς όμως ανταπόκριση μέχρι στιγμής από κανέναν. Για να μην υπάρξει δε καμία παρεξήγηση, η προσφορά μας δεν περιελάμβανε καμία οικονομική απαίτηση διότι το εμβόλιο θα εδίνετο δωρεάν όπως σε όλες τις υγειονομικές κρατικές ή δημοτικές υπηρεσίες. Πρέπει να απαιτήσουμε σαν κλάδος να δοθεί μια απάντηση, πρέπει να διεκδικήσουμε τον θεσμικό και επιστημονικό μας ρόλο, πρέπει να πείσουμε ότι πρωτίστως είμαστε ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ και δευτερευόντως επιχειρηματίες. Ανοίγω αυτήν την συζήτηση γιατί η υποβάθμιση από την πλευρά της πολιτείας στον φαρμακευτικό κόσμο ήταν πολύ εμφανής. Επιβάλλεται να δοθεί μια απάντηση.
Αγαθόπουλος Δημήτρης Πρόεδρος Φ.Σ. Κιλκίς

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΕΥΘΥΜΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΌΤΗΤΑ






Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΕΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
















ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΟΠΟΛΊΤΕΥΣΗ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ .ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΣΕΡΝΩΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟΝ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ ΠΟΥ ΤΟΠΑΙΖΕ 'κίνηση Βόλβης".
















ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ DERBY

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΦΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Ν.Π.Δ.Δ.

Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου - 104 36 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. 210 5243186 , 210 5240146

ΦΑΞ. 210 5220721 – Email: grfsa@otenet.gr

ΠΛΗΡ. ΝΙΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

AΡ.ΠΡΩΤ. : 4980

ΠΡΟΣ

ΤΑ Μ.Μ.Ε.

Κοιν/ση : - Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

- ΟΠΑΔ

- ΙΚΑ και λοιπά Ασφαλιστικά Ταμεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκπληκτοι παρακολουθούμε την στάση πληρωμών των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς.

Ο ΟΠΑΔ ήδη μας οφείλει λογαριασμούς 5 μηνών, αξίας 100 εκατομμυρίων Ευρώ!

Τα ενοποιημένα Ασφαλιστικά Ταμεία, προφασιζόμενα γραφειοκρατικές διαδικασίες, αδυνατούν να προχωρήσουν σε πληρωμές! Το δε ΙΚΑ που μέχρι σήμερα έστω και καθυστερημένα ήταν συνεπές, σταμάτησε και αυτό τις πληρωμές του.

Σήμερα όλοι οι φαρμακοποιοί της Αττικής είναι στον αέρα επειδή το ΙΚΑ δεν κατέθεσε στους λογαριασμούς τους, τα οφειλόμενα ποσά όπως το ίδιο είχε υποσχεθεί. Δηλώνουμε προς όλους τους Έλληνες ασφαλισμένους, ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Αυτοί που παίρνουν τις εισφορές τους και οφείλουν να τους περιθάλπτουν, κωφεύουν και αδιαφορούν, αφού υπάρχουν οι φαρμακοποιοί που καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να σταματήσουμε να χορηγούμε φάρμακα σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία επί πιστώσει, μέχρις ότου μας εξοφλήσουν και το τελευταίο ευρώ.

Η ευθύνη για την δημιουργούμενη κατάσταση εις βάρος των ασφαλισμένων, σε καμία περίπτωση δεν βαρύνει τους φαρμακοποιούς που μέχρι σήμερα με δικά τους έξοδα και δική τους οικονομική αιμορραγία, τους προμήθευαν τα αναγκαία για την υγεία τους φάρμακα.

ΑΡΚΕΤΑ έχουμε υποστεί! Το Κράτος οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους που το ίδιο ψήφισε και υποχρεώνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία να εξοφλούν τους φαρμακοποιούς εντός 45 ημερών!

Ας σταματήσει πλέον να ζητά από τους πολίτες να είναι συνεπείς και υπεύθυνοι προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος, όταν το ίδιο παρανομεί κατ’ εξακολούθηση !

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

“Με νέα κριτήρια η λίστα φαρμάκων”

H «θετική λίστα» φαρμάκων, ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγογραφήσεων και οι κεντρικές, ενιαίες παραγγελίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία, μέσω διαγωνισμών, είναι μερικά από τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Απασχόλησης και Οικονομικών.

Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.
Επανέρχεται (σ.σ. είχε καταργηθεί το 2006) η «θετική λίστα» φαρμάκων, αλλά με νέα κριτήρια. Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείαςείναι η ενίσχυση των γενόσημων φαρμάκων (αντίγραφων)*, κίνηση που θα αλλάξει το τοπίο των τιμών. Mένει να αποφασιστεί ποια φάρμακα θα μπουν στη λίστα και ποια θα μείνουν εκτός.

Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου όλων των συνταγών, που διακινούνται, με πρότυπο εκείνο του IKA**,το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του έτους. Σε αυτό το σύστημα θα στηριχθεί η ανάπτυξη αντίστοιχου λογισμικού και για τα υπόλοιπα ταμεία. M’ αυτόν τον τρόπο θα γίνει εφικτός ο έλεγχος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται.

*Βλέπε ανάρτηση 26/9/2009 απόψεις βουλευτή ΠΑΣΟΚ ΕΚΤΩΡΑ ΝΑΣΙΩΚΑ Ελευθερία Λάρισας 2/8/2009.
** Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ανάρτηση ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (2/10/2009.

[Retin-A] (Tretinoin)ΡΩΤΑΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ TRETINOIN?
Tretinoin (Retin-A, Avita, Airol, Renova) is a derivative of Vitamin A and is the treatment of choice for comedonal acne, or whiteheads and blackheads. It works by increasing skin cell turnover promoting the extrusion of the plugged material in the follicle. It also prevents the formation of new comedones. Tretinoin is also the only topical medication that has been proven to improve wrinkles.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ



Το ενδιαφέρον τον φαρμακοποιών, αλλά και τον έντονο διάλογο μεταξύ τους, προκάλεσε το και τις βέλτιστες παροχές με εξοικονόμηση πόρων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου PHARMA point, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας και της φαρμακοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ανέφερε ότι μόνο για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ εκδίδονται σχεδόν 2,7 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα, ενώ οι δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη αναμένεται να υπερβούν το προϋπολογισμένο ποσό των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Στην αύξηση της δαπάνης συμβάλλει η πληθώρα των ιατρών που συνταγογραφούν, η μη ορθολογική χρήση φαρμάκων, η μη τήρηση των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας από την πλευρά όλων των εμπλεκομένων στον χώρο της υγείας και η ανεξέλεγκτη συνταγογραφία». Ο κ. Δημήτριος Γάκης, διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, τόνισε ότι ο καθένας που καταλαμβάνει μια δημόσια θέση οφείλει να κάνει εκείνο που θα ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο.