Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Φαρμακαποθήκες: Αναμένεται πτώση στα έσοδα άνω του 15% συμφωνά με στοιχεία της ICAP

Εντονες είναι οι αλλαγές οι οποίες συντελούνται στο χώρο των ελληνικών φαρμακαποθηκών, έναν κλάδο που για αρκετά χρόνια σημείωνε ισχυρή ανάπτυξη με αποτέλεσμα και να έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό πλήθος επιχειρήσεων. Ετσι ενώ συνεχώς ο τζίρος των εταιρειών τα τελευταία χρόνια κινούνταν ανοδικά, πέρυσι η τάση αυτή ανακόπηκε, ενώ εκτιμάται πως το τρέχον έτος ο τζίρος αναμένεται να κλείσει με πτώση ακόμη και ανω του 15%.
Η πορεία αυτή αποδίδεται αφενός στις μειωμένες τιμές, αφετέρου και στην πτώση των παράλληλων εξαγωγών. Την ίδια στιγμή ο κλάδος και οι υγιείς επιχειρήσεις θα πρέπει να σηκώσουν και το βάρος των συνεπειών που έχει δημιουργήσει ο όμιλος Alapis που ήταν και η μεγαλύτερη επιχείρηση.
Σύμφωνα με έρευνα της ICAP οι επιχειρήσεις χονδρικού εμποριου διανομής φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων περιλαμβάνονται στον ευρύτερο φαρμακευτικό κλάδο και δραστηριοποιούνται τόσο ως ανεξάρτητες εταιρείες, όσο και ως προμηθευτικοί συνεταιρισμοί.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων σης πρώτες θέσης της αγοράς βρίσκονταν ο όμιλος Alapis, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών θεσσαλονίκης, ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Στρουμσας, ΠΕΙΦΑΣΑΥΝ, ΣΥΝ ΦΑ, Πολίτης, όμιλος Lavipharm και Δυναμική.
Το συνολικό μέγεθος της αγοράς φαρμακαποθηκών παρουσίασε αύξηση την περίοδο 20072009, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,7%. Το 2010 η αγορά σημείωσε πτώση και διαμορφώθηκε σε 4,86 δισ. ευρώ, με τις εταιρείες να καλύπτουν το 58% αυτής και τους συνεταιρισμούς το υπόλοιπο 42%.
Πηγή: Ναυτεμπορική


Δεν υπάρχουν σχόλια: