Μετά από προσωπική πρόσκληση του κ. Σαλμά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ την Τρίτη 12 Μαρτίου. Στην συνάντηση αυτή είχε κληθεί και παραβρέθηκε και ο κ. Λουράντος.
- Το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ δηλαδή τα 80 εκατομμύρια για την αποπληρωμή του Νοεμβρίου και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των άλλων ταμείων που εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ (ΔΕΗ , Οίκος Ναύτου κλπ)
Ο κ. Σαλμάς διαβεβαίωσε ότι (μετά από συνεννόηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ) τα 80 εκατομμύρια θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες και παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση.
Σε ότι αφορά τα αλλά ταμεία έδωσε εντολές στην οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και την αρμόδια διευθύντρια της ΔΕΗ , έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να υποβληθεί γρήγορα το αίτημα χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Πράγματι υπάρχει γραφειοκρατική καθυστέρηση, ενώ τα χρήματα υπάρχουν .
Δεσμεύτηκε ότι θα το παρακολουθήσει προσωπικά και ήδη ξεκίνησε την πίεση για να ξεπερασθούν οι εμπλοκές .
- Το επόμενο ζήτημα ήταν οι γνωστές «ιδέες» του ΔΝΤ για ορισμένα ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων .
Μας διευκρίνισε ότι η θέση του Υπουργείου υγείας (όπως εκφράστηκε από τον κ. Λυκουρέντζο και τον κ. Σαλμά) είναι κατηγορηματική. ΤΑ ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα, ακολουθούν το ίδιο νομικό πλαίσιο και δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του τρόπου διάθεσης.
Η δική μας θέση είναι γνωστή .
- Το τρίτο ζήτημα είναι οι γνωστοί έλεγχοι που έγιναν από το ΣΔΟΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες για το θέμα των εξαγωγών και των ελλείψεων.
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε όσον αφορά στις ελλείψεις η θέση μας είναι δεδομένη.
Θεωρούμε ότι οι ελλείψεις οφείλονται σε πολλούς παράγοντες :
· Στις μειωμένες ποσότητες που παραδίδουν οι εταιρείες οι οποίες πολλές φορές είναι ακόμη και μηδενικές.
· Στα πλαφόν που ορίζουν οι εταιρείες ανά ιδιοσκεύασμα
· Σε λάθη προγραμματισμού ή σε προβλήματα παραγωγής
· Στη μειωμένη ρευστότητα που έχουν τα φαρμακεία και συνακόλουθα οι αποθήκες λόγω καθυστερήσεων του ΕΟΠΥΥ και λόγω άρνησης κάποιων εταιρειών να εφαρμόσουν την πίστωση των 60 ημερών.
· Στις εξαγωγές που ναι μεν είναι νόμιμες αλλά δεν πρέπει αποβαίνουν σε βάρος της επάρκειας.
· Σε ότι αφορά την εμπλοκή ορισμένων φαρμακείων σε πωλήσεις προς αποθήκες με σκοπό την εξαγωγή, ο κ. Σαλμάς μας έδειξε λίστες φαρμακείων με στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένοι συνάδελφοι πράγματι πωλούν προς αποθήκες.
Τονίζουμε ότι αυτό δεν επιτρέπεται .
Κανείς φαρμακοποιός δεν πρέπει να πουλάει προς αποθήκες και μάλιστα με σκοπό την εξαγωγή.
Τα στοιχεία δεν μας παραδόθηκαν διότι υπάρχει το φορολογικό απόρρητο.
Φαίνεται όμως πως σε ελάχιστες περιπτώσεις εμπλέκονται φαρμακοποιοί σε παράνομες δραστηριότητες. Αυτούς δεν πρόκειται να τους καλύψουμε συνδικαλιστικά και απαιτούμε την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη και στη συνέχεια στα Πειθαρχικά Συμβούλια.
Για τους υπόλοιπους που έκαναν πωλήσεις ζητήσαμε να γίνει διαχωρισμός μεταξύ όσων έδωσαν μεγάλα ποσά (υπάρχουν ορισμένοι που έδωσαν από 30 έως και 400.000 €) και όσων έδωσαν μικροποσά.
- Τέλος, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία να αναφέρει με σαφήνεια τι απαγορεύεται και να προβλέπει ποινές με κλιμάκωση, μια τέτοια ρύθμιση έχει σκοπό να φέρει ο κ. Σαλμάς σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μαζί με άλλα θέματα του Υπουργείου Υγείας.
Καταλήγοντας σας ενημερώνουμε ότι ζητήσαμε επίσημη συνάντηση με τους κ. Λυκουρέντζο και Σαλμά για θεσμικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Πηγή: PHARMA TEAM: ΠΦΣ: