Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Από Δευτέρα σε ισχύ το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων-Αντιδράσεις για τα ακριβά.


Υπογράφεται αύριο από το Υπουργείο Υγείας το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου με την εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ενώ επιτυγχάνονται μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι με τη νέα αγορανομική διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων, διαπιστώνεται αδυναμία διακίνησης από τα φαρμακεία των ακριβών φαρμάκων, καθώς προβλέπεται ότι για φάρμακα με χονδρική τιμή άνω των 200 ευρώ οι φαρμακοποιοί δεν θα έχουν ποσοστό κέρδους, αλλά θα εισπράττουν μόνο 30 ευρώ ανά σκεύασμα. Το ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλό, τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καθώς δεν καλύπτει ούτε τη φορολογία.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα άρθρα της διάταξης οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την ικανοποίησή τους καθώς τους δίνεται δίμηνη πίστωση από τις φαρμακοβιομηχανίες ενώ παρέχεται η δυνατότητα πρόσθετης έκπτωσης έως 5% από τη βιομηχανία προς τις αποθήκες και τα φαρμακεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: