ΦΑΡΜΑΚΑ ♦ Τι αλλάζει στις τιμές των γενοσήμων από τον Σεπτέμβριο
Διαφοροποιείται μετά το Σεπτέμβριο όπως όλα δείχνουν ο τρόπος τιμολόγησης των γενοσήμων φαρμάκων, προκειμένου να μειωθεί ακόμη περισσότερο η τιμή τους, και έτσι να διασφαλιστεί πως η φαρμακευτική δαπάνη θα κινείται εντός στόχου και το 2014, αλλά και για να μπει τάξη στην αγορά, όπως απαιτεί άλλωστε επιμόνως η τρόικα.
Μέχρι τώρα το σύστημα τιμολόγησης λειτουργούσε ως εξής: όταν έληγε η προστασία πατέντας ενός πρωτότυπου φαρμάκου, η τιμή του έπεφτε στο 50%, ενώ τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούσαν μετά τη λήξη της πατέντας, τιμολογούνταν περαιτέρω 20% χαμηλότερα.
Πλέον εισάγεται η «δυναμική τιμολόγηση» των γενοσήμων, σύστημα το οποίο εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Αυστρία. Με απλά λόγια θα λειτουργεί ως εξής: μόνο τα πρώτα τρία γενόσημα που θα κυκλοφορήσουν αμέσως μετά τη λήξη της προστασίας του πρωτότυπου φαρμάκου θα παίρνουν την τιμή που ισχύει σήμερα. Τα επόμενα τρία όμως που θα κυκλοφορήσουν, θα λάβουν τιμή κατά 10% μικρότερη, ενώ επιπλέον μείωση επίσης 10% θα έχει η τιμή της επόμενης τριάδας, κ.ο.κ.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, η τιμολόγηση των γενοσήμων θα γίνεται σε συνάρτηση και με τον όγκο παραγωγής και διάθεσης των σκευασμάτων: όσο υψηλότερες είναι οι πωλήσεις, τόσο θα μειώνεται η τιμή του φαρμάκου, γεγονός που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην τσέπη των ασφαλισμένων, ενώ όφελος θα προκύψει και για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς ανάλογα με τον όγκο, θα μειώνεται κλιμακωτά και το ποσοστό της αναγκαστικής έκπτωσης που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ (rebate).
Με θετικό μάτι
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η φαρμακοβιομηχανία δέχεται θετικά τη δυναμική τιμολόγηση των φαρμάκων, δεδομένου πως αυτά παράγονται στην Ελλάδα και με μικρότερο κόστος σε σύγκριση με τα σκευάσματα που εισάγουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές, ενώ σκοπός του υπουργείου είναι να στηρίξει όσο γίνεται το ελληνικό φάρμακο. Παράλληλα η σύνδεση της τιμής με τον όγκο πωλήσεων θα αποτελέσει ένα «ασφαλές κριτήριο» για τη διαμόρφωση μιας αντικειμενικής εικόνας για τα σκευάσματα που είναι ποιοτικά, ενώ το σημαντικότερο είναι πως με τον τρόπο αυτό προάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά φαρμάκου.
Να σημειώσουμε πως η εφαρμογή της δυναμικής τιμολόγησης αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και «prior action» για την τρόικα, θα ξεκινήσει όμως μετά το καλοκαίρι, αφενός γιατί προς το παρόν η φαρμακευτική δαπάνη κινείται εντός στόχου, αφετέρου γιατί τότε θα εξεταστούν και άλλα θέματα που αφορούν τις πολιτικές του φαρμάκου, μεταξύ των οποίων ο καλύτερος έλεγχος της συνταγογράφησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου