Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της συνταγογραφίας


Στην εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων προχωράει η κυβέρνηση, με στόχο τον καλύτερο και αμεσότερο έλεγχο των συνταγών στα φαρμακεία και τη μείωση των δαπανών. Πρόκειται για ένα από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου από τις αρχές του έτους και είχε ενημερώσει σχετικά και την Κομισιόν, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το οικονομικό επιτελείο για να περιορίσει σε μόνιμη βάση τη σπατάλη στο Δημόσιο και κατ’ επέκταση το δημοσιονομικό έλλειμμα. Μάλιστα, η διεθνής εμπειρία από την υλοποίηση τέτοιων συστημάτων έχει δείξει ότι επιτυγχάνεται μείωση των δαπανών έως και 30%, ενώ το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι σε βάθος χρόνου -όταν δηλαδή θα εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα- η εξοικονόμηση εξόδων του προϋπολογισμού μπορεί να ανέλθει μέχρι και τα 2 δισ. ευρώ. Συνολικά, μόνο για φέτος εκτιμάται ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα θα ανέλθει σε 9,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται κάτω του 1,8%. Με το νέο σύστημα θα δίνεται η δυνατότητα καταχώρισης των συνταγών από τα φαρμακεία σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα την άμεση εκκαθάρισή τους και τη διενέργεια αυτόματων ελέγχων και την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων.
Χθες, συνεδρίασε για πρώτη φορά η διυπουργική επιτροπή για τις προμήθειες που αφορούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και αποφάσισε να αναθέσει στον ΕΟΦ τη διενέργεια του διαγωνισμού εντός του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου, για τον ανάδοχο που θα αναλάβει το νέο σύστημα και θα το έχει ολοκληρώσει μέσα σε έξι μήνες. Αυτό θα προβλέπει:
1. Την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής στοιχείων συνταγής και διάθεσης φαρμάκων και σημαντικότερων υγειονομικών υλικών στα ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία (τελικά σημεία διάθεσης) και
2. Τη λειτουργία κεντρικού συστήματος και τον έλεγχο αναλυτικών στοιχείων, που θα επιτρέψουν τον ταχύτατο και τεκμηριωμένο υπολογισμό στοιχείων και τη βεβαίωση των κρατικών εσόδων.
Παράλληλα, το καινούργιο σύστημα θα μπορεί να συνδεθεί και με ένα πρότυπο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και λειτουργικής υποστήριξης νοσοκομείων, ώστε να ελεγχθούν οι δαπάνες που παρατηρούνται στην προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Επίσης, η χθεσινή διυπουργική διαπίστωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία χορήγησης σε όλους τους πολίτες του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: