Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Διαγωνισμός ΕΟΦ για το σύστημα συνταγογραφίας φαρμάκων


Στο... παρά πέντε της ΔΕΘ η κυβέρνηση θυμήθηκε να εκσυγχρονίσει το σύστημα συνταγογραφίας και χορήγησης φαρμάκων. Στοχεύει, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στην εξοικονόμηση «σε βάθος χρόνου» 2 δισ. ευρώ ετησίως. Το νέο σύστημα δεν θα λειτουργήσει άμεσα . Κι αυτό καθώς ο ΕΟΦ θα προκηρύξει διαγωνισμό εντός του Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να τεθεί το σύστημα σε εφαρμογή. Για το ζήτημα αυτό συνεδρίασε χθες η Διυπουργική Επιτροπή για τις προμήθειες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλια.

Η Επιτροπή αποφάσισε την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων, καθώς και για τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων.
Μέσω του νέου συστήματος θα υπάρχει η δυνατότητα καταχώρισης των συνταγών από τα φαρμακεία σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα την άμεση εκκαθάρισή τους και τη διενέργεια αυτόματων ελέγχων και την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων. Πιο αναλυτικά, το νέο σύστημα θα προβλέπει:
Την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής στοιχείων συνταγής και διάθεσης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών στα ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία (τελικά σημεία διάθεσης).
Τη λειτουργία κεντρικού συστήματος και τον έλεγχο αναλυτικών στοιχείων που θα επιτρέψουν τον ταχύτατο και τεκμηριωμένο υπολογισμό στοιχείων και τη βεβαίωση των κρατικών εσόδων.
Γι αυτό τον λόγο ανατίθεται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.
Σε δύο στάδια Η διαδικασία ξεκινά εντός του Σεπτεμβρίου και θα διεξαχθεί σε δύο στάδια, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε και για το ηλεκτρονικό σύστημα διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και εντός εξαμήνου και η υλοποίηση του συστήματος. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, «οι φαρμακευτικές δαπάνες στη χώρα μας αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους λογαριασμούς δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού».
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η έως σήμερα έλλειψη ελέγχου στην αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών ευνοεί φαινόμενα όπως η περιττή συνταγογράφηση, η σπατάλη και η αδιαφάνεια. Υπολογίζουν, δε, πως, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, η εφαρμογή παρόμοιων συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συνολικών δαπανών έως και 30%. Αυτό, σε βάθος χρόνου, αντιστοιχεί σε συνολική εξοικονόμηση στον κρατικό προϋπολογισμό έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Κ. Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: