Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Oi φαρμακαποθήκες και οι εξαγωγές στο εξωτερικό

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων λάβαμε την ακόλουθη επιστολή : «Διαβάζοντας το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας στο φύλλο της 26/08/2011, σελίδα 34, με τίτλο «Διώχνουν φάρμακα στο εξωτερικό» και επεξηγηματικό υπέρτιτλο «η επιλεκτική κυκλοφορία σκευασμάτων δυσχεραίνει φαρμακοποιούς και ασθενείς», αισθανθήκαμε κατ' αρχήν έκπληξη για το γεγονός ότι ο Σύλλογός μας αγνοήθηκε πλήρως και δεν αναφέρεται καν η άποψή του, αλλά και θλίψη για την ελλιπή ενημέρωση που παρέχετε στους αναγνώστες σας.
Αναγκαστικά λοιπόν σας ενημερώνουμε εκ των υστέρων, αλλά ελπίζουμε όχι απευθυνόμενοι σε ώτα μη ακουόντων: ο ισχυρισμός διαφόρων πλευρών, που εσείς υιοθετείτε αβασάνιστα, ότι οι φαρμακαποθήκες διώχνουν φάρμακα στο εξωτερικό, εμπεριέχει είτε άγνοια για την ισχύουσα νομοθεσία και πραγματικότητα στο χώρο του φαρμάκου, είτε συκοφαντία για τον κλάδο μας. Ο τίτλος που χρησιμοποιήσατε για να δημιουργήσετε εντυπώσεις είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και πιθανόν να κρύβει άλλους σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση δεν ευθύνεται ο κλάδος των φαρμακαποθηκάριων για αυτές τις όποιες ελλείψεις φαρμάκων, όπως συκοφαντικά περιγράφετε.


Η νομοθεσία που διέπει τη διακίνηση των φαρμάκων είναι πολύ αυστηρή τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κανείς εμπλεκόμενος δεν μπορεί να κάνει επιλεκτική κυκλοφορία σκευασμάτων και, κυρίως, δε μπορεί να "διώχνει φάρμακα στο εξωτερικό". Οσον αφορά στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, σας ενημερώνουμε ότι είναι μέσα στις νόμιμες δραστηριότητες τόσο των ελληνικών όσο και όλων των φαρμακαποθηκών της Ε.Ε. Η νόμιμη αυτή δραστηριότητα υφίσταται στη χώρα μας από το 1986 και αποφέρει στην πατρίδα μας χρήματα από το εξωτερικό συμμετέχοντας στη μείωση του ελλείμματος, δημιουργεί εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και δίδει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ φόρους στο Δημόσιο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι αυτή η αιτία των όποιων ελλείψεων, καθώς οι φαρμακαποθήκες καλύπτουν πρώτα τις ανάγκες των φαρμακείων πελατών τους, πάντα φυσικά με βάση τις ποσότητες που μας παρέχουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Ειδικά για τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ σας φάρμακα, η όποια έλλειψη οφείλεται στο ότι οι βιομηχανίες δεν προμηθεύουν επαρκώς την αγορά.
Εάν, κατά το ρεπορτάζ σας, δεν αγνοούσατε το Σύλλογό μας, ή έστω φροντίζατε να ρωτήσετε ενδελεχώς τους δύο φαρμακοποιούς που επικαλείστε ως πηγή των πληροφοριών σας, θα μαθαίνατε ότι ο ΕΟΦ έχει ανακαλύψει 1.000 τουλάχιστον φαρμακεία που κάνουν παράνομα εξαγωγές φαρμάκων, προκαλώντας όντως προβλήματα σε ασθενείς. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσατε όντως να χρησιμοποιήσετε τον τίτλο "Διώχνουν φάρμακα στο εξωτερικό"».
Απάντηση συντάκτη:
1. Ο τίτλος αναφέρεται στο σύνολο των παραμέτρων που συνθέτουν το πρόβλημα και που μπορεί να ξεκινούν από την επίσημη πολιτική των αρμοδίων φορέων και να φτάνουν έως και τα χρηματιστηριακά κριτήρια που πάντοτε -πόσω μάλλον τελευταία- «παίζουν» σε οιονδήποτε χώρο σχετίζεται με συναλλαγές μεγάλων ποσών. Επ' ουδενί όμως δεν υπονοεί πως οι φαρμακαποθήκες είναι η πηγή του προβλήματος και, βέβαια, δεν χρησιμοποιήθηκε (ο τίτλος ) για να εξυπηρετήσει κάποιους άλλους σκοπούς.
2. Στόχος του ρεπορτάζ άλλωστε ήταν η παρουσίαση της καθημερινότητας του φαρμακοποιού και του ασθενή.
3. Πουθενά δεν αναφέρεται πως οι εξαγωγές είναι παράνομη δραστηριότητα· δεν υπονοείται καν. Οι ελλείψεις παρουσιάζονται ως ζήτημα από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς και αυτό είναι ένα θέμα που, όπως πληροφορηθήκαμε, απασχολεί το χώρο εδώ και πολλά χρόνια.
3. Σε καμιά περίπττωση δεν υιοθετήθηκαν -αβασάνιστα μάλιστα- ισχυρισμοί διαφόρων πλευρών, ούτε βεβαίως συκοφαντήθηκε ο κλάδος. Οι χαμηλές τιμές δεν παραπέμπουν σε κακοδιαχείριση, ειδικά στο συγκεκριμένο χώρο, η ομαλή ροή/διάθεση σκευασμάτων όμως στην (εγχώρια) αγορά είναι άλλων φορέων αρμοδιότητα. Οι ανάγκες των ελληνικών φαρμακείων θα έπρεπε, ίσως, πρωτίστως, να απασχολήσουν την Πολιτεία και δευτερεύοντως τον κλάδο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: