Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΥΚΑ: Σενάρια για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης - Λίστα και Rebate

Αργά το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις τόσο για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τις αμοιβές των γιατρών, όσο και για την κατάρτιση της θετικής λίστας φαρμάκων.
Από το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη και Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων κυρίας Αθηνάς Δρέττα και κ. Αντώνη Δημόπουλου αντίστοιχα.
Οι πληροφορίες σε ότι αφορά το θέμα του ΕΟΠΠΥ συντείνουν στην θεσμοθέτηση μιας σταθερής αμοιβή για όλους τους γιατρούς, από 800 έως 1.000 ευρώ μηνιαίως. Μελετάται, ωστόσο, και το ενδεχόμενο να καθιερωθεί κλιμακωτή αμοιβή με στόχο την ενίσχυση του μισθού τους, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών - πελατών που θα έχουν.
Δύο σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι και για το ζήτημα της λίστας των φαρμάκων:
Το πρώτο είναι να καταρτιστεί θετική λίστα, στην οποία θα ενταχθούν 11.200 φαρμακευτικά σκευάσματα. Προϋπόθεση, αν επιλεγεί αυτή η λύση, θα είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία το σύνολο της διαφοράς που θα προκύπτει μεταξύ τιμής αναφοράς (την οποία θα ορίζει το ταμείο) και της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου (στην οποία το πωλεί το φαρμακείο). Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα συνεχίσουν, φυσικά, να καταβάλλουν επιπλέον και το 4 % (rebate), το οποίο ήδη εισπράττεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αντί της κατάρτισης θετικής λίστας, την εφαρμογή μεγαλύτερου rebate (υπολογίζεται να φθάσει περίπου στο 6% για τα πρωτότυπα φάρμακα και στο 8% για τα αντίγραφα και τα φάρμακα, των οποίων έχει λήξει η πατέντα).

Αντιδράσεις

Κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν ήδη εκφράσει τη διαφωνία τους με την εφαρμογή του μέτρου της θετικής λίστας, θεωρώντας ότι θα πλήξει τους πάσχοντες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κων. Φρουζή, οι πρώτοι που επηρεάζονται είναι οι ασθενείς. «Και μόνο το γεγονός ότι δεν θα έχουν απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και τα νέα προϊόντα, και ότι οι επαγγελματίες υγείας προφανώς δεν θα μπορούν να επιλέγουν την ενδεδειγμένη θεραπεία για κάθε ασθενή, αποδεικνύει ότι οι κύριες συνέπειες αυτού του μέτρου επηρεάζουν τους ασθενείς. Αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης ο ασθενής θα κληθεί να πληρώνει εξ' ολοκλήρου το πιθανό εκτός λίστας φάρμακο που ενδείκνυται για την περίπτωσή του, τότε πρέπει να ξανασκεφτούμε ότι η θετική λίστα αποτελεί σοβαρή έκπτωση κοινωνικής πολιτικής εις βάρος του ασθενή και της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας».

Ακόμη, επανέλαβε ότι «... η θετική λίστα φαρμάκων αποτελεί άλλο ένα μέτρο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα που συμπιέζει περαιτέρω τις ήδη πολύ χαμηλές τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ειδικά των νέων προϊόντων, ενθαρρύνοντας υψηλές τιμές στα προϊόντα που έχει λήξει η πατέντα και στα γενόσημα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: