Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Φ.Σ. Λέσβου



  • 22.08.2012 
    Το πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ δυστυχώς βαίνει επιδεινούμενο αφού από την τελευταία ενημέρωση που έχουμε, τα ασφαλιστικά ταμεία που επιχορηγούν τον ΕΟΠΥΥ με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων, αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά που προβλέπει ο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ,αφού οι εισφορές των ασφαλισμένων μειώθηκαν κατά το ήμισυ.
    Επίσης την δυσχερή οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ την επιδεινώνει και ο ΟΓΑ όπου οι μηνιαίες εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ είναι 6 εκατομ.,όταν οι δαπάνες για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνουν τα 100 εκατομ.  τον μήνα.
    Το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απόφαση της κυβέρνησης επί υπουργείας κ.Λοβέρδου ,να μειώσει την επιχορήγηση του προϋπολογισμού του οργανισμού κατά 500 εκατομ. ευρώ. ΄Όλα αυτά οδηγούν τον ΕΟΠΥΥ να αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους παρόχους υγείας.

    Σε καθημερινή βάση γίνονται στον ΕΟΠΥΥ αγώνες μεταξύ των παρόχων υγείας ,όπως ιατρών (μικροβιολόγοι, ακτινοδιαγνώστες,κ.α.), φαρμακευτικών εταιρειών, διαγνωστικών κέντρων, φυσιοθεραπευτών, κέντρων αποκατάστασης κ.α., που διεκδικούν τα οφειλόμενα και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί μέχρι τώρα πληρώνονται εις βάρος τους. Αυτή την διαδικασία του κανιβαλισμού που θέλει να μας οδηγήσει η κυβέρνηση δεν την αποδεχόμαστε.
    Από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ.Βουδούρη, γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί η εξόφληση του μηνός Μαίου στις 24/8/12. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει εγκαίρως να κατατεθούν στον ΕΟΠΥΥ οι εισφορές των ταμείων ,ΙΚΑ,ΟΑΕΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ.
    Διατηρούμε μεγάλες επιφυλάξεις αν θα επιτευχθεί η πληρωμή μας στις 24/8.
    Για την πληρωμή του μηνός Ιουνίου, οι προβλέψεις είναι ότι με τις εισφορές του ΟΠΑΔ, που θα κατατεθούν στον ΕΟΠΥΥ στις αρχές του μήνα, θα πληρωθεί ένα μέρος της οφειλής, και το υπόλοιπο ποσό να εξοφληθεί το β΄15θήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου. Αν η εξόφληση του Ιουνίου πραγματοποιηθεί περί τις 25/9, η πληρωμή μας ουσιαστικά γίνεται μετά παρέλευση περίπου 80 ημερών από την κατάθεση των λ/σμών.
    Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα έχει σχέση με την πληρωμή του μηνός Ιουλίου που η δαπάνη αγγίζει τα 285 εκατομ. Με τον ρυθμό κατάθεσης των εισφορών των ασφαλ.ταμείων στον ΕΟΠΥΥ,το καλύτερο σενάριο κατά την άποψή μας, είναι η πληρωμή του Ιουλίου να πραγματοποιηθεί τμηματικά, μπορεί και σε 3 δόσεις, με εξόφληση στις αρχές Νοεμβρίου και με την προυπόθεση ότι το μεγαλύτερο μέρος από τις εισφορές και από την κρατική επιχορήγηση να διατίθεται για την εξόφληση των φαρμακείων μας.
    Συνάδελφοι, η οικονομική κατάσταση των φαρμακείων μας είναι αποκαρδιωτική. Στον ΕΟΠΥΥ έχουν κοινοποιηθεί περί τις 850 διαταγές πληρωμής από τράπεζες και φαρμακαποθήκες. ΄Ενας μεγάλος αριθμός συναδέλφων κινδυνεύει από τις ακάλυπτες επιταγές και τον κίνδυνο να υπαχθούν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
    Οι φαρμακαποθήκες για να μειώσουν την επισφάλειά τους ,μειώνουν τον χρόνο της πίστωσης προς τους φαρμακοποιούς φθάνοντας στο σημείο να πλαφονάρουν τα φαρμακεία ανάλογα με τον τζίρο τους, και ορισμένες άλλες ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς.
    Η απάντησή μας σ΄αυτή την έκρυθμη κατάσταση που η αβεβαιότητα για το μέλλον των φαρμακείων μας βρίσκεται στον αποκορύφωμα., είναι να αναστείλουμε την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων με τον ΕΟΠΥΥ , η οποία σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. του συλλόγου ,θα πρέπει να ξεκινήσει συντεταγμένα με την ημερομηνία που θα ορίσει η Γ.Σ. του ΠΦΣ.
    Εμείς οι εκβιαστές φαρμακοποιοί, (κατά την άποψη του υπουργού), είμαστε τα θύματα, μιας παράλογης κατάστασης ,αφού μας ζητούν να εξακολουθούμε να δανείζουμε χρήματα στο κράτος για να παρέχει μέσω ημών, φαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους, πληρώνοντας ταυτόχρονα μετρητοίς τις φαρμακαποθήκες και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

    Ζ Η ΤΑ Μ Ε
    - Την άμεση εξόφληση των μηνών Μαίου και Ιουνίου
    - Τον Καθορισμό ημερομηνίας πληρωμής μηνός Ιουλίου
    - Τον Συμψηφισμό χρεών με την Εφορία
    - Την Αύξηση της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ κατά 500 εκατομ.ευρώ(αυτά
    που περικόπηκαν και οδήγησαν τον ΕΟΠΥΥ σ΄αυτή την κατάσταση).
    -Τον Προσδιορισμό πληρωμής των οφειλών του 2011
    -Τον προσδιορισμό πληρωμής των οφειλών του 2012 από τα ταμεία που
    εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
    Για την Γενική Συνέλευση
    Ο Πρόεδρος           Ο Γραμματέας

    Απ. Βαλτάς              Β. Λαμπούσης


Πηγή: PHARMA TEAM: Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Φ.Σ. Λέσβου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: