ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΔΗΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΕΣΘΕΙ ΓΙΑ ...ΜΕΤΡΥΘΜΉΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Επιστρέφει... αγνώριστη η οδηγία Μπόλκεσταϊν
Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Καλλεργη
Με κύρια τροποποίηση την κατάργηση της αμφιλεγόμενης αρχής της χώρας προελεύσεως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες το νέο σχέδιο της οδηγίας περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών στην Ευρώπη, που αντικαθιστά τη διαβόητη οδηγία «Μπόλκεσταϊν», ευθυγραμμιζόμενη σχεδόν πλήρως με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η κατάργηση της αρχής της χώρας καταγωγής, της πρόνοιας ότι κάθε εταιρεία μπορεί να παράσχει υπηρεσίες απανταχού της Ενωσης υπαγόμενη όμως στη νομοθεσία της δικής της χώρας, είχε αποτελέσει τον κύριο πόλο αντίδρασης στην οδηγία, καθώς θεωρήθηκε «δούρειος ίππος» για ένα ενδοευρωπαϊκό «κοινωνικό ντάμπινγκ», με άλλα λόγια τη μεταφορά των αμοιβών και όρων εργασίας της Ανατολικής Ευρώπης στη Δύση.
Με τη νέα της πρόταση, η οποία βασίζεται στις τροποποιήσεις που επέφερε στην οδηγία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η αρχή αυτή αντικαθίσταται από τη λεγόμενη αρχή της «ελευθερίας παροχής υπηρεσιών», που απλώς προβλέπει ότι είναι ελεύθερη η πανευρωπαϊκή παροχή υπηρεσιών, χωρίς καμία αναφορά στη «χώρα προελεύσεως».
Αντιθέτως, προβλέπεται η κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων που συχνά ορθώνουν τα κράτη-μέλη στη δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών στο έδαφός τους εν ονόματι της «προστασίας» της εγχώριας αγοράς, αλλά και συγκεκριμένες διευκολύνσεις όπως είναι η διεκπεραίωση όλων των διατυπώσεων μέσω Ιντερνετ ή ενιαίων σημείων επαφής επιχειρηματιών - κρατικής μηχανής και με βάση απόλυτα σαφείς και διαφανείς κανόνες.
Ποικίλες εξαιρέσεις
Η άλλη μάχη περί την οδηγία αφορά επαγγέλματα και τομείς που εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της. Σύμφωνα και με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αλλά σε πολλές περιπτώσεις και την αρχική οδηγία), η πρόταση εξαιρεί την υγεία ( εννοείται και οι υπηρεσίες υγείας-φαρμακείο, ιδιαίτερα και μετα την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαικού δικαστηρίου)δεν αμφισβητείται όμως ότι η αρμαδιότητα αυτή παρεμένει στην εξουσία της εθνικής κυβέρνησης) και τις κοινωνικές υπηρεσίες που αφορούν τη στέγαση, την προστασία των παιδιών και την παροχή στήριξης σε οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οπτικοακουστικά, τις υπηρεσίες ευρέσεως προσωρινής εργασίας, τις υπηρεσίες ασφαλείας, τα παντοειδή τυχερά παιχνίδια, επαγγέλματα και υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του κράτους όπως οι συμβολαιογράφοι ή οι εφοριακοί, καθώς και κάθε τομέα που καλύπτεται ήδη από συγκεκριμένη νομοθεσία όπως είναι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι μεταφορές, οι λιμενικές υπηρεσίες και οι ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες. Εκτός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας τίθενται και οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι.
Η μία απαίτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απέρριψε η Επιτροπή ήταν η εξαίρεση και των νομικών υπηρεσιών από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, κι έτσι αυτές επαναφέρονται στο κείμενο.
Ευθυγραμμιζόμενη αντιθέτως με το Κοινοβούλιο, το οποίο έχει το ίδιο δικαίωμα έγκρισης ή απόρριψης της οδηγίας με τις κυβερνήσεις, η Επιτροπή εξαίρεσε από την οδηγία σειρά συγκεκριμένων πτυχών της εργατικής νομοθεσίας όπως είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, οι ελάχιστοι μισθοί και ημερομίσθια, το δικαίωμα απεργίας, οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία και ο χρόνος εργασίας και ανάπαυσης ή οι άδειες και διακοπές.
Επί της διαδικασίας, η νέα πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τις κυβερνήσεις, πριν σταλεί στα εθνικά κοινοβούλια των «25» για μεταφορά στις εθνικές νομοθεσίες τους.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων, οι Σοσιαλιστές με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη στάση της Επιτροπής και σημειώνουν ότι «οι νεοφιλελεύθεροι απέτυχαν». Πιο επιφυλακτική, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά σημειώνει ότι θα μελετήσει την πρόταση ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επικροτεί την πρόταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου