Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε συνέχεια του έργου της Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών που αφορά στη διαχείριση και στον πλήρη έλεγχο των υποβαλλόμενων συνταγών και με γνώμονα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και την ποιότητα της παρεχόμενης φαρμακευτικής φροντίδας προχωρά στην πανελλαδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του από 01.12.2010.
Απαραίτητες προϋποθέσεις που αφορούν σε φαρμακοποιούς και ιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την υλοποίηση του ανωτέρω στόχου είναι οι κάτωθι:
-
Προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ο οποίος συνίσταται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν εκτυπωτή και μία ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο.
-
Εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως χρήστες. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και τα απαραίτητα βήματα για την εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και οι οδηγίες χρήσης της εφαρμογής βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.e-syntagografisi.gr/, από 20/9/2010. Το σύστημα δέχεται εγγραφές από τη δημοσίευση του παρόντος εγγράφου, μέχρι την έναρξη της εφαρμογής 31.11.2010.
-
Έλεγχος θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας και καταχώρησης χορηγούμενων φαρμάκων.
Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια είναι στη διάθεσή σας όλο το 24ωρο, το
τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης 11131 της ΗΔΙΚΑ , προκειμένου να απαντά στα ερωτήματα που έχετε και να επιλύει προβλήματα που προκύπτουν κατά τη χρήση της εφαρμογής.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ενοποίηση των κλάδων υγείας των Ταμείων πιλοτικά σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη

Ενοποίηση των κλάδων υγείας με το ΕΣΎ έχει στα σχεδία της η κυβέρνηση.
πηγή pharmateam
26/10/2010 ΥπουργείοΑσφαλιστικά ταμείαΕπικαιρότηταΑνδρέας ΛοβέρδοςΓιώργος ΚουτρουμάνηςΕνοποίηση κλάδων υγείαςΕΣΥιδιωτικές κλινικέςπρομήθειεςπρομηθευτέςπρωτοβάθμιας φροντίδα υεγάιςΤρόικαφαρμακοποιοίΕπικαιρότητα Promoted
Την πιλοτική εφαρμογή της ενοποίησης των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων σε σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η ενοποίηση όλων των μονάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων κάτω από την εποπτεία του ΕΣΥ θα γίνει πιλοτικά στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρίμηνο του 2011 και ο στόχος είναι να εφαρμοσθεί καθολικά σε όλη τη χώρα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη επελέγησαν για την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος, επειδή όλα τα Ταμεία διαθέτουν σε αυτές τις δύο περιοχές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (ιατρεία, μονάδες ή πολυιατρεία).

Με αυτό το σύστημα και με απλά λόγια, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν όποια μονάδα υγείας επιθυμούν είτε αυτή είναι του ΙΚΑ, είτε κάποιου άλλου Ταμείου, ανεξάρτητα σε ποιόν ασφαλιστικό φορέα ανήκουν.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποφασισθεί ποια θα είναι η εργασιακή σχέση των γιατρών του ΙΚΑ. Αυτό το θέμα όπως και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του εγχειρήματος, θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα δημιουργείται Επιτροπή που θα συντονίσει την εφαρμογή της ενοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

Νομοσχέδιο σκούπα για τους φαρμακοποιούς, τις προμήθειες και τις ιδιωτικές κλινικές


Επίσης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα συνταχθεί νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Υγείας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ως προς τη μείωση του ποσοστού κέρδους, το νέο σύστημα προμηθειών καθώς και ζητήματα που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές (έγγραφο βεβαίωσης καλής λειτουργίας από ένα χρόνο σε 3 έτη, επεκτάσεις κλινικών κ.λπ.). Το νομοσχέδιο σκούπα θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο. Επιπλέον θα υπάρξει νομοθετική διάταξη για το ριμπέιτ.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΑΕΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/10/10

http://www.fskilkis.gr/

Προς τους φαρμακοποιούς

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση της γενικής γραμματείας, σας ενημερώνουμε ότι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι νεωτέρας οδηγίας θα γίνουν δεκτές από το Ταμείο όλες οι χειρόγραφες συνταγές που εκτελείτε.
Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι για σύντομο χρονικό διάστημα και μέχρι νεωτέρας οδηγίας μπορείτε να εκτελείτε ηλεκτρονικές συνταγές που φθάνουν στο φαρμακείο σας, σαν να ήταν χειρόγραφες, στην περίπτωση όπου δεν μπορείτε να τις εκτελέσετε ηλεκτρονικά, διότι το φάρμακο που έχει επιλεγεί δεν κυκλοφορεί στην αγορά και κυκλοφορεί το ίδιο σε άλλη συσκευασία. Τις ταινίες γνησιότητας του ίδιου φαρμάκου άλλης συσκευασίας που δώσατε θα πρέπει να τις επικολλήσετε στην ηλεκτρονική συνταγή του ιατρού.

Διεύθυνση Υγειονομικού
Τμήμα Φαρμακευτικής Περίθαλψης

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με  μεγάλη συμμετοχή φαρμακοποιών αλλά και  μερικών γιατρών πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΜΕΤΡΟΠΟΛ στη Λάρισα η οργανωθείσα από  τον τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο ενημερωτική εκδήλωση για την Η/Σ.
Βαθύς γνώστης του αντικειμένου ο ομιλητής, ο εκ Θεσσαλονίκης συνάδελφος Γιάννης Συλλιγνάκης ταξίδεψε με γλαφυρό τρόπο  τους παρευρισκόμενους στα μονοπάτια της Η/Σ.
Άρχισε την παρουσίαση του από την εγγραφή στο σύστημα (γιατρών και φαρμακοποιών)  συνέχισε  με τον τρόπο που ο γιατρός συνταγογραφεί  και τα βήματα που ακολουθεί  ο φαρμακοποιός για την εκτέλεση μιας  e-συνταγής. Στάθηκε στα θετικά αλλά υπέδειξε και τα αρνητικά του συστήματος καί επεσήμανε τους τομείς όπου υπάρχει ανάγκη  βελτιώσεων.  
Κερδισε το ακροατηριό του και χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκομένους.   

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Τώρα που "γράφτηκες" στην ε-συνταγογράφιση και έχεις ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΣΤΗ και ΚΩΔΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ 
ΠΡΟΧΩΡΑΣ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

 
https://www.e-syntagografisi.gr/epre/Index.iface
Είσοδος στην εφαρμογή
Εισαγωγή username και password.
Επιλογή της καρτέλας «εκτέλεση» συνταγής.
Ανάγνωση του barcode της συνταγής με τον οπτικό αναγνώστη (scanner).
Ανάγνωση των κωδικών του κουπονιού του φαρμάκου με τον οπτικό αναγνώστη.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρώτα τον κάτω κωδικό (κωδικός είδους) και μετά τον πάνω κωδικό (σειριακός αριθμός του εμβαλαγίου). Σε περίπτωση που η συνταγή περιλαμβάνει περισσότερα από ένα κουτιά τότε συνεχίζουμε την ανάγνωση και στα υπόλοιπα.

Επανάληψη του προηγουμένου βήματος σε περίπτωση που η συνταγή περιέχει και άλλα είδη.
Επιλογή της εντολής «εκτέλεση»
Για τις μερικώς εκτελεσμένες συνταγές : α) είτε επιλογή της εντολής «προσωρινή έλλειψη» αν πρόκειται να τις ολοκληρώσουμε στο χρονικό διάστημα 5+3 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης, β) είτε επιλογή της εντολής «δεν το θέλει ο ασθενής» ή «δε δικαιολογείται η ποσότητα», οπότε και θεωρείται ως εκτελεσμένη και συνεχίζουμε με το επόμενο βήμα.
Επιλογή της εντολής «εκτύπωση». Τότε ανοίγει το Acrobat reader, επιλέγουμε την εντολή «Άνοιγμα» ή «ΟΚ» και στη συνέχεια πατάμε το εικονίδιο πάνω αριστερά με τον εκτυπωτή.
Επικόλληση της ταινίας γνησιότητας πάνω στην εκτυπωμένη συνταγή.
Επισύναψη της συνταγής που εκτυπώθηκε με τη συνταγή του ιατρού.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Εγκεφαλικού(S T R OKE) επεισοδίου ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ



Blood Clots/Stroke - They Now Have a Fourth Indicator, the Tongue
  STROKE: Remember  the 1st Three Letters.... S. T.R.  
Εγκεφαλικού(S T R OKE) επεισοδίου  ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ:
Παίρνει μόνο ένα λεπτό για να διαβάσετε αυτό ...
 Ένας νευρολόγος λέει ότι, εφόσον  ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε 3 ώρες τύχει νοσηλείας, μπορεί να αντιστραφεί πλήρως από τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου ... .
  ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ εγκεφαλικό επεισόδιο
να θυμηθούμε τα '3 'βήματα, S T R . Διαβάστε και μάθετε!
 Μερικές φορές τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Δυστυχώς, η έλλειψη συνειδητοποίησης φέρνει την καταστροφή. Το θύμα με εγκεφαλικό επεισόδιο  μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι γύρω του αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
 Τώρα, οι γιατροί λένε οτι ένας θεατής μπορεί να αναγνωρίσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, θέτοντας σε αυτόν(ην) τρία απλά ερωτήματα:
S (smile)* Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει.
T (talk) * Ζητήστε από το άτομο  να μιλήσει λέγοντας μία απλή φράση, (πχ.σήμερα είναι μία ηλιόλουστη μέρα)
R (raise) * Ζητήστε από αυτόν(ην) να σηκώσει τα χέρια του.
  Αν αυτός ή αυτή έχει πρόβλημα με κάποια από αυτά τα καθήκοντα, καλέστε τον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης αμέσως και περιγράψτε τα συμπτώματα του ατόμου.
  Και νέες ενδείξεις(συμπληρωματικά) ενός Εγκεφαλικού -------- Βγάλτε έξω τη γλώσσα σας.
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ένα άλλο «σημείο» από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το εξής: Ζητήστε από το άτομο να «βγάλει» έξω τη γλώσσα του .. Αν η γλώσσα είναι «στραβά», αν πηγαίνει δηλαδή στην μία ή την άλλη πλευρά, είναι επίσης μια ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.
  Ένας καρδιολόγος λέει εάν ο καθένας που παίρνει αυτό το e-mail που στέλνει σε 10 άτομα, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι τουλάχιστον μία ζωή θα σωθεί.


 Έχω κάνει το χρέος μου. Εσείς;

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΟΑΕΕ: Χωρίς προβλήματα η 1η μέρα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης Πηγή:www.capital.gr

Περισσότεροι από 1.300 συνταγές συνταγογραφήθηκαν, σήμερα,(χθές ) από γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ, βάσει του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που εφαρμόζεται πλέον, στο ταμείο.
Αναλυτικά, μέχρι τις 15.30 μ.μ. από συνολικά 588 γιατρούς και 274 φαρμακοποιούς, δόθηκαν 1.833 συνταγές. Από αυτές, συνταγογραφήθηκαν ηλεκτρονικά οι 1.301, εκτελέστηκαν 315, 6 εκτελέστηκαν μερικώς, ενώ ακυρώθηκαν 211.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής του Οργανισμού, κ. Γεράσιμος Βουδούρης, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας στο σύστημα είχαν ήδη πιστοποιηθεί 3.000 γιατροί και 8.000 φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα, μέχρι τις 13:00 μμ. σε σύνολο 245 συνταγών και από τις πρώτες 20 πόλεις σε αριθμό συνταγών, η πρώτη συνταγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έγινε στη Λιβαδειά από τον ορθοπεδικό Αθανάσιο Σκαλούμπακα και εκτελέστηκε από το φαρμακείο του Νικόλαου Αργυρίου.
Σε δηλώσεις του, ο διοικητής του ΟΑΕΕ σημείωσε πως «το σύστημα είναι αντικειμενικό και καταγράφει τα πάντα». Ερωτηθείς για τυχόν αντιδράσεις επεσήμανε ότι κάποιοι «αντιδρούν σαν Κασσάνδρες γιατί το μέτρο θα θίξει οικονομικά συμφέροντα» ενώ τόνισε πως «βασικός στόχος της εφαρμογής μετά τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας είναι η αποκατάσταση του κύρους των επιστημόνων».

Οι πρώτες 20 πόλεις
ΑΘΗΝΑ 
26 (ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ)
ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ 
19
ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  
12
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
12
ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
10
ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
8
ΚΟΖΑΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
7
ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
7
ΠΑΤΡΑ ΑΧΑΙΑΣ
7
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΕΒΡΟΥ
5
ΞΑΝΘΗ ΞΑΝΘΗΣ
5
ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΡΟΔΟΠΗΣ
5
ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΙΕΡΙΑΣ
5
ΘΗΒΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
5
ΒΕΡΟΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
5
ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
4
ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑ ΑΧΑΙΑΣ
4
ΒΟΛΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 
4
ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 
4
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ  
4


Πηγή:

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ e-συνταγογράφηση

Επίσημη πρεμιέρα για την e-συνταγογράφηση, οι e-συνταγές ακόμα άφαντες αλλά οι απορίες πολλές. Διανύουμε ακόμα το λεγόμενο "μεταβατικό στάδιο" και η καθημερινότητα μας στο φαρμακείο θα αλλάξει κατά πολύ!
Βέβαια συνταγή του ΟΑΕΕ δεν έσκασε στο φρμακείο μας για να δούμε αν κυκλοφορούν συνταγές που θα μπορουσαμε να "διαβάσουμ" σκανάροντας ενα γραμμωτο κώδικα στο ΕΑΝ 13.
Αλλά ας θυμιθούμε τι "εξοπλισμό"πρέπει να έχουμε στο φαρμακείο μας.
 Έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (Desktop ή Laptop)
τελευταίας 5‐ετίας, με λειτουργικό σύστημα MS Windows
(XP, Vista, Win7), ή Linux, ή MacOSX και ένα πρόγραμμα
πλοήγησης στο Διαδίκτυο ‐ web browser (IE7+, Mozilla,
Opera κλπ.)
 Σύνδεση με το Διαδίκτυο (ADSL, Mobile Internet)
 Έναν εκτυπωτή InkJet ή Laser με δυνατότητα εκτύπωσης
τουλάχιστον στα 300dpi
 Ένα Bar Code Scanner για την ανάγνωση του γραμμωτού
κώδικα των σκευασμάτων (να έχει τη δυνατότητα
ανάγνωσης κωδικοποίησης ΕΑΝ 13)
Επίσης, ο χρήστης θα χρειαστεί να εγκαταστήσει δωρεάν στον
υπολογιστή του, το λογισμικό Adobe Acrobat Reader, το οποίο
μπορεί να εγκαταστήσει από τον ιστότοπο (site) της Adobe
(έκδοση 9 και νεότερη) (π.χ. τελευταία έκδοση
http://get.adobe.com/reader )
Άντε δεν είναι τίποτα ακομη και άσχετος να είσε με το πληκτρολόγιο ενός PC, ΕΊΝΑΙ ΣΑΝ ΈΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΈΖΙΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙΣ.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ.......ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Δηλώσεις του προέδρου του ΠΦΣ στο 10ο PHARMA point

Κόκκινες γραμμές από τους φαρμακοποιούς

Κόκκινες γραμμές, για τα όρια των υποχωρήσεων των φαρμακοποιών απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις, χάραξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Βαγιωνάς. Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου PHARMA point, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή χιλιάδων φαρμακοποιών από όλη τη χώρα, ο κ. Βαγιωνάς κάλεσε προσκλητήριο ετοιμότητας, καθώς, όπως ανέφερε έχουν δρομολογηθεί ήδη κοσμογονικές αποφάσεις σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης, που απαιτούν τη στράτευση όλων!

Σύμφωνα με τον κ. Βαγιωνά, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται για μια πραγματικά σωστή φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά για να πιαστούν οι οικονομικοί όροι του μνημονίου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση, «πρώτα αποφασίζουν πόσα θα κόψουν και μετά πώς θα στριμώξουν τη φαρμακευτική περίθαλψη σε ό,τι περισσεύει».


Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών παρουσίασε τις γραπτές προτάσεις που υπέβαλε στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συγχρόνως και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία στον ελληνικό λαό, και εξοικονόμηση πόρων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και συνέχισε:

«Στέλνω ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, ότι αν θέλει να εξασφαλίσει και φάρμακα και χρήματα, πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας. Αν διαλέξει το δρόμο της κόντρας, του ‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’, θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα. Έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση τις κόκκινες γραμμές, πέραν των οποίων δεν θα μετακινηθούμε ούτε χιλιοστό και είναι οι εξής:
1. Σεβασμός και τήρηση όλων των ευρωπαϊκών δεδομένων, σε επίπεδο νομοθεσίας, οδηγιών και αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων.
2. Ύπαρξη προγραμματισμού για την ίδρυση νέων φαρμακείων, με διατήρηση πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων, όπως αυτά που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη.
3. Διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου. Λέμε κατηγορηματικά όχι σε κάθε σενάριο συμμετοχής εμπόρων και επιχειρηματιών, όπως super markets και αλυσίδες, στη χορήγηση του φαρμάκου.
4. Σταθερή λιανική τιμή στο φάρμακο, για προστασία του από εμπορευματικοποίηση, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
5. Καμία μείωση στο ποσοστό κέρδους μας, με οποιονδήποτε τρόπο».

Η ομιλία του προέδρου του ΠΦΣ έκλεισε με προσκλητήριο ετοιμότητας για κινητοποιήσεις προς τους φαρμακοποιούς.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ενημέρωση για παρουσίαση OAEE στην Κορίνθια.

πηγη mypharm
Δρέττα: …..Δώσαμε μάχη στον ΟΑΣΑ να κρατήσουμε τις συμμετοχές 0%-10%. Θα εκτελείτε τις συμμετοχές που θα σας γράφουν οι γιατροί, είναι δική τους υποχρέωση να είναι σωστές κι αυτοί θα πληρώνουν τη ζημιά!..... Βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε με γρήγορες πληρωμές!
Υπ. ΗΔΙΚΑ: θα προσαρμοστούν σύντομα τα προγράμματά σας, εξαρτάται από τις ιδιωτικές εταιρείες, τους παράσχουμε κάθε πρόσβαση στο πρόγραμμα. Το φτιάξαμε στο Ιντερνετ για να μη χρειάζεται λογισμικό, ούτε καμία εγκατάσταση. Λειτουργεί ακόμα κι από άπειρους χρήστες πολύ γρήγορα, με "αστεία" οικιακής χρήσης μηχανήματα, έχουμε κάνει ανάλογες δοκιμές! Έχουμε 8% μείωση από τον έλεγχο μόνο, προβλέπουμε περισσότερα από την Η.Σ. αυτή καθαυτή. Όσο πιο σύντομα γίνεται θα υπάρξουν οι βελτιώσεις που μας ζητήθηκαν στις 3 ημερίδες. Από τις 3200 κλήσεις αποριών που μας έγιναν απαντήθηκαν άμεσα οι 2900. Οι 300 κλήσεις ήταν από λάθη καταχώρησης κυρίως από λανθασμένη εισαγωγή e-mail, από γιατρούς!  
Έγινε πρόταση  να εκτυπώνεται το δικό μας στη ίδια σελίδα με του γιατρού (50-50) για να υπάρχουν οι πρωτότυπες υπογρ/σφραγ του γιατρού στην τελική συνταγή κι όχι σε νέο έντυπο και επιστροφή του εντύπου του γιατρού στον πελάτη. Η Δρέττα αναφώνησε ότι το είχαν επισημάνει σαν θέμα και οι ίδιοι και στις 2 ημερίδες αλλά δεν έβρισκαν λύση και λοξοκοίταξε την τεχνικό που έλεγε ότι δεν γίνεται! Σιγά μη δε γίνεται επιλογή πεδίου εκτύπωσης! Ζήτησε να εξεταστεί άμεσα, διότι είναι επιθυμητό και από την ίδια να υπάρχουν όλα τα στοιχεία στο ίδιο έντυπο και η προτεινόμενη λύση της φαίνεται πιο εύκολη από την μηχανογραφημένη σφραγ/υπογρ του γιατρού που θα αργήσει να γίνει!   -ζητήθηκε να δοθούν 5+5 μέρες (παραπάνω) για μερική εκτέλεση συντ. αντί για 5+3 που έχει προβλεφθεί, λόγω των ελλείψεων αλλά και για τη βοήθεια των απομακρυσμένων Φ/κείων. Θα το δούν.???!!! 

Ανυπομονώ να δω και μια ανάλογη εκδήλωση σύντομα στη Λάρισα με πεδιο ενημέρωσης όλους τους φαρμακευτικους συλλόγους Θεσσαλίας.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η E-SYNTAGOGRAFISI

Απάντηση του κ. Γιώργου Κουτέπα σε νέο δημοσίευμα της Καθημερινής

Σχετικά με το νέο χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής ο συνάδελφος Γιώργος Κουτέπας προέβη στην παρακάτω απάντηση.
 
Για την ουσία του ερωτήματος της σύγκρισης του συστήματος λιανικής τιμολόγησης στη Σουηδία και την Ελλάδα μπορώ να σας παραθέσω τα εξής δεδομένα.
1) Το μέσο σταθμικό ποσοστό κέρδους του Σουηδικού φαρμακείου αντιστοιχεί σε 19,6% (Apoteket 2005). Αντίστοιχα τo Ελληνικό φαρμακείο λειτουργεί με 23,8% στην λιανική τιμή του φαρμάκου (ΙΟΒΕ 2006-09) ( 22,6% μετά τις τελευταίες αναπροσαρμογές του ΦΠΑ και τη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων υψηλού κόστους. - Δελτίο τιμών 4/10)
2) Το Σουηδικό φαρμακείο απευθύνεται κατά μέσο όρο σε 10400 κατοίκους επιτυγχάνοντας τους αντίστοιχους κύκλους εργασιών. Το Ελληνικό φαρμακείο απευθύνεται σε 950 κατοίκους έχοντας λίγο περισσότερο (λόγω υπέρμετρης φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα) από το 1/10 του κύκλου εργασιών του Σουηδικού.
3) Αντίστοιχα στην Ευρώπη το Φαρμακείο συμμετέχει στο 21,6% (στοιχεία EFPIA 2010). Μαζί με την υπόμνηση ότι το Ελληνικό φαρμακείο με το 22,6% αναλογεί σε 950-1000 κατοίκους ενώ το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό με το 21,6% απολαμβάνει τους κύκλους εργασιών κατά μέσο όρο 4000-6000 κατοίκων αντιλαμβανόμαστε το πόσο απέχουν οι θεωρίες περί «προνομίων» των Ελλήνων φαρμακοποιών από την πραγματικότητα.
Θα μπορούσα με τη σειρά μου να είμαι απλοϊκός απαντώντας ότι το σύστημα τιμολόγησης της Σουηδίας περιγράφεται σε μελέτες ως «αξιοσημείωτο» μεταξύ αυτών των χωρών του ΟΟΣΑ για το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού (χονδρικές) είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. (ΟΟΣΑ - PHARMACEUTICAL PRICING AND REIMBURSEMENT POLICIES IN SWEDEN Pierre Moïse and Elizabeth Docteur p51 - βλέπε επίσης Ηλίας Μόσιαλος σε δηλώσεις του για τη λήψη τιμών φαρμάκων στην Ευρώπη). Αυτό με τη σειρά του εξηγεί ίσως πολλά για το όψιμο ενδιαφέρων ορισμένων εγχώριων μελετητών για τη «αποτελεσματικότητα» του.
Θα μπορούσα να είμαι απλοϊκός σημειώνοντας ότι ειδικά το Fuzeon του παραδείγματος σας αποτελεί φάρμακο που για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ διακινείται αποκλειστικά μέσω των θεραπευτηρίων ΙΚΑ χωρίς το φαρμακείο να έχει καμία ανάμειξη ή κέρδος. Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών λαμβάνουν χωρίς συμμετοχή (δωρεάν) τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Θα μπορούσα να γίνω σχεδόν λαϊκιστής θέτοντας το ερώτημα ποιο είναι το κόστος της διαδρομής της πρώτης ύλης του FUZEON που ξεκινάει από τα υπερσύγχρονα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών που ανέπτυξε τους φορείς της πρωτεΐνης καθιστώντας δυνατή την δημιουργία του εν λόγω φαρμάκου έως το «εργοστάσιο της Roche στο Κολοράντο των ΗΠΑ για περαιτέρω επεξεργασία. Εκεί διαμορφώνεται το ενεργό συστατικό του φαρμάκου, το οποίο αποστέλλεται στο εργοστάσιο της Roche στην Ελβετία, όπου λυοφιλοποιείται, ώστε να μπορεί να διατίθεται στους ασθενείς στην πιο σταθερή χημική μορφή του.» (Εφημερίδα Ημερησία 22/02/2004). Και να αναρωτηθώ ποιο είναι το πραγματικό του κόστος που φτάνει να στοιχίζει 1364 ευρώ χονδρική τιμή όταν η Ινδία και η Βραζιλία, με παράδοση στην παραγωγή αντιγράφων φαρμάκων άρχισαν να παράγουν ποσότητες αντιρετροϊικών φαρμάκων και να τα πουλούν κατά 95% φθηνότερα, κατεβάζοντας το ετήσιο κόστος ανά ασθενή από 10.000$ σε 300$. Εξέλιξη που οδήγησε σε επικές νομικές μάχες για το κατά πόσο οι πατέντες θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο (βλ ανακοινώσεις Μ.Κ.Ο. Γιατροί χωρίς Σύνορα). Μακριά όμως τέτοιες απόψεις από ένα φαρμακοποιό που κατανοεί τον προβληματισμό της εξισορρόπησης της ανάγκης για πρόσβαση στο φάρμακο και της ανάγκης για συνέχιση της χρηματοδότησης της έρευνας στο φάρμακο.
(Drugs and Money. Prices, affordability and cost containment World Health Organization)
Θα μπορούσα να είμαι και πιο αναλυτικός στην απάντηση μου. Υπάρχει βιβλιογραφία για τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας από την είσοδο των νέων φαρμάκων στην περίθαλψη. Δεν θέλω να εμπλακώ στη λογική των αριθμών. Παρόλα αυτά θεωρώ μάλλον ατυχή την προσπάθεια σας να επικεντρώνεστε στα φάρμακα υψηλού κόστους ώστε να στηρίξετε τις απόψεις σας για το Ελληνικό φαρμακείο καθώς παράγεται μια αποσπασματική εικόνα που δεν απεικονίζει τις αναγκαιότητες και τα οικονομικά της καθημερινής φαρμακευτικής περίθαλψης.
Αρκεί μόνο να σημειώσω ότι με την δημοσίευση του 1/10 Δελτίου τιμών (Αρ. Πρωτ:A3-1237) δόθηκε στη δημοσιότητα από την Γ.Γ.Εμπορίου και το ποσοστό στο οποίο συμμετέχουν στη φαρμακευτική δαπάνη τα φάρμακα αναλόγως του κόστους τους (σε συνδυασμό με τον όγκο πωλήσεων). Ειδικότερα τα φάρμακα με τιμή από 100,01 ευρώ και πάνω αποτελούν το 8% της φαρμακευτική δαπάνης. Για λόγους υπόθεσης εργασίας αν θεωρήσουμε ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους (άνω π.χ των 500 ευρώ) προσεγγίζουν το 3-4% της δαπάνης και υπενθυμίζοντας ότι διακινούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από θεραπευτήρια ΙΚΑ και νοσοκομεία θεωρώ πραγματικά άδικο το να οδηγείτε με τα άρθρα σας του αναγνώστες σας να εξάγουν συμπεράσματα για το Ελληνικό φαρμακείο από ποσοστό της ύλης του που δεν ξεπερνά για το ίδιο το 0.5 έως 1% όταν και αυτό το ποσοστό συνοδεύεται από ξεχωριστό πλαίσιο διαμόρφωσης της τιμής τους.
Το πρόβλημα όμως της φαρμακευτικής δαπάνης δεν βρίσκεται εκεί. Το υπόλοιπο 95% ζητά επειγόντως λύσεις. Θα ήταν χρήσιμο να παραδειγματιστούμε και από άλλες δραστικές πολιτικές του κράτους της Σουηδίας. Εκτός από την υποχρέωση χρήσης φθηνών αντιγράφων που έχει το Σουηδικό φαρμακείο θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και πολιτικές όπως η υποχρεωτική χρήση κανόνων φαρμακοοικονομίας από τους ιατρούς, τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, την έγκριση της χονδρικής τιμής από το ασφαλιστικό σύστημα, τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης των ιατρών, τη δυνατότητα εκλογής από τον ίδιο τον πολίτη φθηνότερου αντίγραφου κλπ.
Εάν δεν ληφθούν μέτρα που να ελέγξουν τις ποσότητες (π.χ αναγκαιότητα συνταγογράφησης, αριθμός σε τεμάχια, είδος φαρμάκου) και τις τιμές (π.χ ύψος τιμών, έλεγχος υποκατάστασης, ανταγωνισμός generics, θεραπευτικές ομάδες κλπ) πραγματική εξοικονόμηση δεν θα δούμε ποτέ. (Comparison of Pharmaceutical Policies Across Europe from GalbraithWight Ltd Written in association with LSE, author: Caroline Rudisill)
Η απουσία αυτών των πολιτικών είναι ο λόγος που η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων έχει συνολική φαρμακευτική δαπάνη ύψους 9 δισ. ευρώ (2009) και η Ισπανία των 46 εκατομμυρίων κατοίκων φτάνει μόλις τα 12. (Βήμα 22/01/2010)

Αναδημοσίευση από «Ελληνικό Φαρμακείο»

ΤΟ ΤΑΠ-ΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

ΑΥΤΗ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣE ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΑ 
1) ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΩΝΤΑΣ "ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΣΤΗ"ΚΑΙ "ΚΩΔΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ"


2)ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΑΓΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ 
ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ,ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ,ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ
ΚΑΘΕ Η/Σ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΩΤΟ ΚΩΔΙΚΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΚΑΝΑΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΘOΝΗ ΤΟΥ PC ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥ /ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Π.Δ. 121
O ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΝΕΙ( ΚΑΙ ΚΟΛΑ ΤΑ ΚΟΥΠΩΝΙΑ) ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ. ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΑΦΟΥ ΤΑ ΣΚΑΝΑΡΕΙ ΤΑ ΚΟΥΠΩΝΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ KAI ΘΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ  ΑΣΘΕΝΗ.
ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ .
ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ (ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ) ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ .ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ Π.Φ.Σ.

http://www.pfs.gr/portal/page/portal/pfs/citizen_view_new?newID=885  
ή στο σχετικο βιντεο του Φ.Σ.Κιλκίς , που όπως πάντα πρωτοπορεί
http://www.youtube.com/watch?v=ZJx9bIBNy5U&feature=player_embedded
ΕΑΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ . ΝΟΜΙΖΩ.
ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ  ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΕΊΝΑΙ ΝΑΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΙΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ  ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΩΣ "ΔΑΝΕΙΚΑ" ΜΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ π.δ.121 . ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ  ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤO INTARNET.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΠΟΙOΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟTΑΣΗ ΑΣ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΕΞΕΛΙΞΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ 6/10/2010

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ

ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΜΟΥ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΤΗ Η/Σ.
ΤEΛΙΚΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΣΤΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΜΜΟΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ.

ΕΣΥ ΜΑΡΙ ΛΙΖΑ ΕΦΥΓΕΣ ΝΩΡΊΣ.
ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΑΚΥΡΩΣΕΣ ΤΟ Π.Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΕΣΩΣ.ΜΟΛΙΣ ΕΓΙΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ Η/Σ

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΓΡΑΦΗ  ΣΤΗΝ Η/Σ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΟΥ ΠΗΓΑΝ ΕΠΙ ΜΑΤΑΙΩ
.ΕΙΜΑΙ ΣΥΣΤΕΓΑΜΈΝΟΣ. ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΕΔΙΟ,( ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ) Σ.Φ. ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΕΓΑΣΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΕ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΕΙΕΣ..
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΣΤΗ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ PASSWORD ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Η ΑΡΙΘΜΟΥΣ Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΖΙ. 
ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΡΘΕΙ ΕΝΑ SMS  ΜΕ ΟΚΤΩ ΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΕΔΙΟ.
ΕΓΩ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΜΥΝΗΜΑ ΓΙΟΚ
ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΑΥΡΙΟ.
ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ Η Η/Σ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ.

Ταμεία: Μαχαίρι στη φαρμακευτική δαπάνη

Στα επίπεδα του... 2009 ή και χαμηλότερα «κλείδωσε» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων για το 2011, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής και του Μνημονίου

Στα επίπεδα των δαπανών που είχαν το... 2009 ή και χαμηλότερα θα πρέπει να «κρατήσουν» οι διοικητές των Ταμείων το 2011 τις πληρωμές για συντάξεις (παρά την αύξηση των συνταξιούχων), τις παροχές υγείας (με περικοπές παντού), καθώς και για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και τις άλλες λειτουργικές ανάγκες τους.

Την αυστηρή «οδηγία» για μείωση των δαπανών έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης και η γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα στους διοικητές των μεγαλύτερων Ταμείων της χώρας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις οι οποίες έγιναν ενόψει της κατάθεσης, μέσα σε αυτή την εβδομάδα, του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 όπου θα ενσωματωθεί και ο «κοινωνικός» προϋπολογισμός (δηλ. τα έσοδα και οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, όπως του ΟΑΕΔ, της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας)......................................................................

1,5 δισ. ευρώ λιγότερα για φάρμακα το 2011Παρελθόν θα αποτελεί, μέσα στο 2011, το συνταγολόγιο των φαρμάκων, καθώς όλες οι συνταγές θα «γράφονται» και θα «εκτελούνται» ηλεκτρονικά, ενώ μελλοντικά θα καταχωρίζονται στην Hλεκτρονική Kάρτα του Πολίτη. Xθες, η υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Λ. Kατσέλη παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο (του προκατόχου της A. Λοβέρδου, στα βασικά σημεία) για την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που στόχο έχει να περιορίσει κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2011 τη φαρμακευτική δαπάνη. Tο σχέδιο που εφαρμόζεται πιλοτικά στο IKA με επιτυχία (ήδη έχουν εντοπιστεί 100 γιατροί - πρωταθλητές στο γράψιμο συνταγών), θα επεκταθεί εντός του Oκτωβρίου στον OAEE και μέσα στο 2011 στον OΓA και σε όλα τα Tαμεία.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Σήμανση αυτού του μηνύματος
FW: Οδηγίες εγγραφής φαρμακοποιού στο e-συνταγογράφησηΤρίτη, 5 Οκτώβριος 2010, 1:52

Subject: Οδηγίες εγγραφής φαρμακοποιού στο e-συνταγογράφηση

http://www.youtube.com/watch?v=seLQl_byZjM

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ  ΡΩΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΚΟΛΗΣΗ Ή ΠΑΤΑΜΕ ΑΠΑΝΩ Σ΄ΑΥΤΗ

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ Π.Φ.Σ ΣΤΙΣ 2/10/2010


Ειδήσεις όσον αφορά για το «ελάχιστο περιθώριο κέρδους»  δεν πρόεκυψαν στη Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. στις 2/10/2010 και αυτό για τι η κυβέρνηση δια των αρμοδίων τηρεί «σιγή ασυρμάτου» ως προς την αναλυτική διευκρίνιση των προθέσεων της στο ζήτημα αυτό. ‘Ίσως η επερχόμενες εκλογές ή τυχόν διευθετήσεις, της τελευταίας στιγμής, να  υπαγορεύουν την στάση των κυβερνητικών παραγόντων.
Στη συνέλευση κυριάρχησε κλίμα ενότητας  ,μέσα στο  οποίο  οργανώθηκε η στάση μας . Τα «βαρέα όπλα» πήραν  τις θέσεις τους και προετοιμάσθηκαν τόσο για πυρά ανασχέσεως όσο και πυρά που θα προλειάνουν το έδαφος   για την εκδήλωση καταιγιστικής επίθεσης  . Σημειώνω ότι αριθμός που μπήκε στο αβάκιο αναγωγής Μ10 είναι ο αριθμός 17.
Στο σημείο αυτό κρίνω αναγκαίο να παραθέσω τις δηλώσεις του ΛΟΒΕΡΔΟΥ που έκανε στις 24/09/2010 στη συνάντηση του με εκπροσώπους του Π.Φ.Σ. για να μη ξεχνιόμαστε,και να κάνω μια «δίκη προθέσεων».
« Ο υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των φαρμακείων σε αναλογία με τον πληθυσμό της, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι κάθε νέο φαρμακείο, όπως και κάθε νέο διαγνωστικό κέντρο ή ιδιωτική κλινική, "δεν μοιράζει την πίτα, αυξάνει την πίτα", δηλαδή τις δημόσιες δαπάνες Υγείας, τη φαρμακευτική δαπάνη εν προκειμένω. "Ο χαρακτήρας του 'κλειστού' για το δικό σας επάγγελμα συνίσταται στο σταθερό ποσοστό του κέρδους σας", επεσήμανε ο ίδιος και συμπλήρωσε: "Απελευθέρωση του επαγγέλματος μπορεί να σημαίνει άλλα πράγματα πέραν της ελεύθερης αδειοδότησης, όπως είναι, για παράδειγμα, το κόστος".
Πρέπει να θυμηθούμε ακόμη ότι είπε: « το επιδιωκόμενο ύψος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το  2011 θα είναι αυτό του 2004» ,δηλαδή, 2,5 δις ευρώ από 5,1 που ήταν το 2009.
Αμέσως διάφοροι τεχνοκράτες πήραν τα μολύβια και απεφάνθησαν ότι όλα τα  φαρμακεία που κάνουν τζίρο μέχρι 300.000 το χρόνο θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Συμπέρασμα: απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού  «μπορεί να σημαίνει άλλα πράγματα πέραν της ελεύθερης αδειοδότησης, όπως είναι, για παράδειγμα, το κόστος". Που σημαίνει επίσης «περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων» που προκύπτει σαν αποτέλεσμα «του ελάχιστου περιθώριο κέρδους».
Εναλλακτική διέξοδο για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των φαρμακοποιών και όχι των φαρμακείων  στη περίπτωση αυτή, είναι εκδήλωση «πρωτοβουλιών συλλογικής  επιχειρηματικότητας» που θα οδηγήσει και πάλι στην επιδιωκόμενη μείωση των καταστημάτων φαρμακείων.  
Εδώ περιμένουμε να δούμε αν κάτι τέτοιο γίνει με το υπάρχον νομικό πλαίσιο (των συστεγασμένων φαρμακείων με τη μορφή της  Ο.Ε.) ή θα έχουμε κάτι άλλο οπότε???!!!
Άφησα επίτηδες την ΕΙΔΗΣΗ τελευταία.
Ο επί τριάντα και πλέον έτη πρόεδρος του Π.Φ.Σ. συνάδελφος Δημήτριος Βαγιωνάς αποχωρεί από την θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. επικρατέστερος φέρεται να εκλεγεί στη θέση αυτή είναι ο συνάδελφος ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ.
“I hear the news today oh boy….
Συναδελφικά Πάντα κοντά σας
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
    

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Απάντηση του Γεν Γραμματέα του ΠΦΣ Δ. Καραγεωργίου στην καθημερινή στον κ. Μανδραβέλη

Φαίνεται ότι όλη η σοφία των οικονομικών εκτιμήσεων περί του κέρδους των φαρμακείων είναι αποκλειστικότητα του συνεργάτη σας κ Μανδραβέλη ο οποίος  στο φύλλο της εφημερίδας σας της 30/9/2010 κάνει τις δικές του αναλύσεις ελπίζω όχι έχοντας κατά νου την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων ,επενδυτών στον χώρο της υγείας .

Αλλιώς δεν εξηγείται πως τόσο το Ελληνικό κράτος  όσο και όλα  τα άλλα κράτη –μέλη  της Ε.Ε  καθορίζουν σταθερό το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού και κατά μέσο όρο στο ίδιο περίπου ύψος και δεν γνωρίζουν τι ποιούν και γιατί αλλά γνωρίζει ο συνεργάτης σας .

Επειδή ο Π.Φ.Σ  δεν είναι μόνο συνδικαλιστικός φορέας αλλά σύμφωνα με τους νόμους είναι επίσημος σύμβουλος της πολιτείας για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ  όπως και όλοι οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι για σειρά άλλων λόγων τους οποίους φυσικά δεν αναζήτησε ο συνεργάτης σας .Όπως επίσης δεν αναζήτησε τι περιλαμβάνει το ποσοστό κέρδους και το γιατί πέρα από κάθε άλλη επιχείρηση .Επί της ουσίας των τεθέντων προβληματισμών  του, είναι τελείως εκτός θέματος αφού τα σχόλια και οι τοποθετήσεις του δείχνουν παντελώς άγνοια έστω και στοιχειωδών  αρχών της δημόσιας υγείας , των φαρμακοοικονομικών μεγεθών και των διαμορφώσεων τους για τα οποία όμως προτιθέμεθα αν όντως ενδιαφέρεται για την σοβαρή δημοσιογραφία να τον ενημερώσουμε .Στο μεταξύ ας ξεκινήσει να διαβάζει τα περί μικτών αγαθών και υπηρεσιών υγείας για να μην διαβάζουμε κι εμείς ανοησίες που δεν συνάδουν με την κατά τα πάντα έγκριτη εφημερίδα σας .



Με  τιμή
Δημ .Καραγεωργίου
Γεν Γραμ .Π.Φ.Σ


ΥΓ  : Δεν ευελπιστώ στην δημοσίευση της επιστολής μου .Περισσότερο είμαι στη διάθεση σας για ένα σοβαρό άρθρο επί του θέματος .