Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ενοποίηση των κλάδων υγείας των Ταμείων πιλοτικά σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη

Ενοποίηση των κλάδων υγείας με το ΕΣΎ έχει στα σχεδία της η κυβέρνηση.
πηγή pharmateam
26/10/2010 ΥπουργείοΑσφαλιστικά ταμείαΕπικαιρότηταΑνδρέας ΛοβέρδοςΓιώργος ΚουτρουμάνηςΕνοποίηση κλάδων υγείαςΕΣΥιδιωτικές κλινικέςπρομήθειεςπρομηθευτέςπρωτοβάθμιας φροντίδα υεγάιςΤρόικαφαρμακοποιοίΕπικαιρότητα Promoted
Την πιλοτική εφαρμογή της ενοποίησης των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων σε σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η ενοποίηση όλων των μονάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων κάτω από την εποπτεία του ΕΣΥ θα γίνει πιλοτικά στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρίμηνο του 2011 και ο στόχος είναι να εφαρμοσθεί καθολικά σε όλη τη χώρα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη επελέγησαν για την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος, επειδή όλα τα Ταμεία διαθέτουν σε αυτές τις δύο περιοχές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (ιατρεία, μονάδες ή πολυιατρεία).

Με αυτό το σύστημα και με απλά λόγια, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν όποια μονάδα υγείας επιθυμούν είτε αυτή είναι του ΙΚΑ, είτε κάποιου άλλου Ταμείου, ανεξάρτητα σε ποιόν ασφαλιστικό φορέα ανήκουν.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποφασισθεί ποια θα είναι η εργασιακή σχέση των γιατρών του ΙΚΑ. Αυτό το θέμα όπως και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του εγχειρήματος, θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα δημιουργείται Επιτροπή που θα συντονίσει την εφαρμογή της ενοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

Νομοσχέδιο σκούπα για τους φαρμακοποιούς, τις προμήθειες και τις ιδιωτικές κλινικές


Επίσης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα συνταχθεί νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Υγείας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ως προς τη μείωση του ποσοστού κέρδους, το νέο σύστημα προμηθειών καθώς και ζητήματα που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές (έγγραφο βεβαίωσης καλής λειτουργίας από ένα χρόνο σε 3 έτη, επεκτάσεις κλινικών κ.λπ.). Το νομοσχέδιο σκούπα θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο. Επιπλέον θα υπάρξει νομοθετική διάταξη για το ριμπέιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: