Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κινδυνεύουν με λουκέτο 882 φαρμακεία

Στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται εκατοντάδες φαρμακοποιοί οι οποίοι απειλούνται με δέσμευση των χρημάτων τους, προκειμένου να εξοφληθούν οι προμηθευτές τους.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι φαρμακαποθήκες οι οποίες αναζητούν δικαστικώς τρόπο για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλουν φαρμακοποιοί για φάρμακα τα οποία τούς έχουν προμηθεύσει εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία των Φαρμακευτικών Συλλόγων, οι δικαστικές αποφάσεις για τη δέσμευση χρημάτων από φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες αφορούν 882 φαρμακεία, για χρέη που φτάνουν τα 40.000.000 ευρώ.
Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, αυτή τη στιγμή αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη, καθώς ο τζίρος των φαρμακείων, το 80%-85% του οποίου βασίζεται στα φάρμακα, έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων έχουν εξαφανίσει και την ελάχιστη ρευστότητα.

O φαύλος κύκλος των χρεών ξεκινά από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία στην καλύτερη περίπτωση πληρώνουν με καθυστέρηση από τρεις μήνες έως ένα χρόνο, γεγονός που τους εμποδίζει να πληρώσουν και αυτοί τους προμηθευτές τους.
Ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας είναι το πάγωμα των τραπεζικών δανείων, τα οποία μέχρι τώρα ήταν η εύκολη λύση για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των φαρμακοποιών.
Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες φαρμακεία απειλούνται με λουκέτο αφού δεν πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα τα χρήματα που τους οφείλουν τα ταμεία δεσμεύονται μέσω δικαστικών αποφάσεων από τους προμηθευτές τους, οπότε δεν μπορεί να γίνει καμία δοσοληψία.

Η παρέμβαση των προμηθευτών των φαρμακοποιών, οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, περνάει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι μια φαρμακοβιομηχανία ή μια φαρμακαποθήκη προσφεύγει στα δικαστήρια, προκειμένου η απόφαση που θα εκδοθεί να παρεμβαίνει σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, όπως για παράδειγμα το ΙΚΑ, και να ορίζει ότι τα χρήματα που οφείλει το ταμείο αυτό σε κάποιο φαρμακείο για συνταγές που έχουν εκτελεστεί δεν θα τα δώσει στον φαρμακοποιό, αλλά θα τα δεσμεύσει και θα τα δώσει κατευθείαν στην φαρμακοβιομηχανία ή τη φαρμακαποθήκη στην οποία χρωστάει ο φαρμακοποιός.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: