Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ανοιχτά θέματα... το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών και το ωράριο των φαρμακείων

loverdos
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 2011, με θέμα τις πολιτικές για το φάρμακο, έγινε αναφορά μεταξύ άλλων και στο επίμαχο ζήτημα του ποσοστού κέρδους των φαρκακοποιών, αλλά και του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.
  Πιο συγκεριμένα, αναφέρθηκαν τα παρακάτω:
- Περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, όπως καταγράφεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ο κ. Δημόπουλος απάντησε πως "Να θυμίσω ότι αυτή είναι υποχρέωση του 1ου τετραμήνου του 2012, και δεύτερον ότι ήδη με το rebate που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο έχουμε δώσει μια κατ' αρχήν απάντηση".
- Ωράριο φαρμακείων
Ο υπουργός ανάφερε ότι το ωράριο συζητείται και θα εφαρμοστεί από 1ης Οκτωβρίου, όπως ο νόμος το ορίζει. Και τόνισε ότι "Προτιμούμε μια συζήτηση και συνδιαλλαγή, από μια πράξη απόλυτης απελευθέρωσης, που στην πράξη δεν θα είναι".
- Θετική λίστα των φαρμάκων
Θα δοθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες ένα διάστημα 10-12 ημερών, ώστε να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουν εάν θα δεχτούν να εισαχθούν τα σκευάσματα τους στη θετική λίστα.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι: "Αυτή η λίστα δεν αποκλείει κανέναν".
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιστρέφουν συνολικά το ποσό προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στην περίπτωση που η τιμή του σκευάσματος είναι πάνω από την τιμή αναφοράς που θα καθορίσει το Υπουργείο Υγείας.
- Ακριβά φάρμακα
Ο υπουργός επισήμανε ότι «Είχαμε αναλάβει και την υποχρέωση να διευρύνουμε τον κατάλογο των 89 ακριβών φαρμάκων, στα οποία το κέρδος των φαρμακοποιών είναι πολύ μικρότερο από το κέρδος που έχουν οι φαρμακοποιοί
στα υπόλοιπα φάρμακα, είναι ακριβώς το μισό. Είναι στο γραφείο μου για υπογραφή η διεύρυνση αυτής της λίστας, που τα 89 ακριβά φάρμακα τα μετατρέπει σε 130 ακριβά φάρμακα. Αυτό θα είναι μια πηγή συμμαζέματος, μια πηγή οικονομίας για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς να σημαίνει απολύτως τίποτε για τον ασφαλισμένο και τα φάρμακά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: