Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Συνεδρίαση επιτροπής τιμών: Tα νέα γενόσημα

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Τιμών των Φαρμάκων με θέμα τα νέα γενόσημα έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε στους θεσμικούς παράγοντες της αγορά ο πρόεδρος Δημοσθένης Μπούρος.Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ενδεχομένως υπάρξουν κάποιες διορθώσεις σε λάθη που έγιναν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως έχει συμβεί με φάρμακο εταιρείας που παρότι η πατέντα του λήγει το 2017 έπεσε η τιμή του με συνέπεια να δημιουργεί στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά αλλά να επηρεάζει και την παγκόσμια.


Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες κυρίως αυτό που θα συζητηθεί είναι η σειρά προτεραιότητας κυκλοφορίας 440 γενοσήμων φαρμάκων στην αγορά που έχει να κάνει με τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης έγκρισης που υπέβαλλαν οι εταιρείες μέχρι και τον Απρίλιο του 2011. Το σύνολο όλων των νέων κωδικών που ανέρχονται γύρω στους 2.000 αναμένεται όπως έχει αποφασιστεί να βγει σταδιακά στην αγορά μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Βέβαια καμία κίνηση δε φαίνεται να γίνεται στον ορίζοντα σχετικά με τα καινοτόμα φάρμακα αφού η κυβέρνηση διστάζει να προβεί σε νέες τιμολογήσεις φοβούμενη ότι θα εκτινάξει την φαρμακευτική δαπάνη εάν αυτά τα φάρμακα βγουν στην αγορά.

Βάννα Κεκάτο
υ


Δεν υπάρχουν σχόλια: