Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Γιατί το επάγγελμα του φαρμακείου δε θα ανοίξει.

http://mypharm.gr/node/644

Απρίλιος , 2010 από mypharm

Τα κλειστα επαγγελματα δεν αφορουν τα φαρμακεια.Αυτο ειναι αυτονόητο απο την στιγμη που ο χωρος της υγείας δεν υπακουει στους κανονες της ελευθερης αγοράς.Η υγεία δεν αποτελει καταναλωτική αγορά αλλά προϋποθέτει ξεκάθαρη και ρυθμισμένη λειτουργια σε επίπεδο τιμών,θεραπευτών-φαρμακοποιών και διαγνωστών-θεραπευτών γιατρών.ΜΟΝΟ Η CELESIO ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΥΣΙΔΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ Α.Ε. ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ,ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ  ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ.
Παράδειγμα:-Φανταστειτε να αφήναμε την υγεία να υπακούει στην αγορά και να θέταμε στόχους του στυλ ''αντε και του χρόνου ανάπτυξη 10% των καρκίνων'' όπως γίνεται φυσικά και θεμιτά στους άλλους κλάδους
-''Άντε και για το επόμενο έτος να αυξήσουμε τους στόχους στις πωλήσεις αντιψυχωσικών της αλυσίδας φαρμακείων.''
Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πρακτικές πού είναι αντιθετες στη φαρμακευτική ιδεολογία.Η υγεία de novo (ή ελληνιστη εν τη γεννέση της ) δεν συμβαδίζει ούτε στο ελάχιστο με τους νόμους της αγοράς.
Τα σημερινα δεδομένα που δε θα οδηγήσουν σε άνοιγμα:
1)Αν και υπάρχουν ευσεβείς πόθοι για την επιχειρηματική μεταλλαξιγέννεση της υγείας κάτι τέτοιο δε θα το επιτρεψει κανείς.Δείτε για παράδειγμα τους γιατρούς όπου ενώ η Ν.Δ πέρασε νομοσχέδιο να έχουν επιχειρηματίες διαγνωστικά κέντρα η ξενογιαννακοπούλου το ακύρωσε και κατοχύρωσε το ιδιοκτησιακό.Ενημέρωση σχετικά με το θέμα αυτό  ***
2)Η ρυθμιση στην υγεία διαρκώς αυξάνεται σε αντίθεση με τις φωνές που ζητούν απελευθέρωση.Η παρέμβαση στις τιμές απο πλευράς κυβερνήσεως αυτή ακριβώς την τάση δείχνει.
3)Η ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος επιβάλλει τα φαρμακεία στη χωρα οδηγο της Ε.Ε της Γερμανία να είναι ρυθμισμένα.Με απλά λόγια οι Γερμανοι δε μας έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο για τα φαρμακεία και δεν έχουμε έξωθεν πιέσεις
4)Το συνταγματικό αλλά ΑΤΟΜΙΚΟ δικαίωμα για ελευθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας που κάποιοι  έχουν θέσει για το άνοιγμα δε θα υπερισχύσει του δικαιώματος για την ποιότητα της υγείας για το ΣΥΝΟΛΟ των πολιτών.Γιατί πολύ απλά το σύνολο υπερισχύει του ατόμου σέ όλες τις χάρτες δικαιωμάτων. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ C-531/06 ΚΑΙ C-171/07 ,C172/07 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ( ΤΜΗΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΥΝΘΕΣΕΩΣ)
Συμπερασματικά όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι όχι μόνο η θεωρία αλλά και η πρακτική είναι τελείως αντίθετες σε οποιοδήποτε σκεπτικό απελευθερωσεων στο χώρο της υγείας.

 ***ΔΕΣ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: