Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αναδημοσίευση από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

ΚΟΥΒΑΡΙ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟ στην ανέμη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει in χώρα συνεχίζει να είναι to ζήτημα της τιμής και διακίνησης ίου φαρμάκου καθώς, όπως φαίνεται, από την υπερβολή σχην κατανάλωσή του που παρατηρούσαμε μέχρι το 2009, έχουμε φτάσει σήμερα να αποτελεί είδος... σε έλλειψη και προϊόν που προκαλεί διαμάχες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.
Η καταστρατήγηση της θεσμοθετημένης υποχρεωτικής δίμηνης πίστωσης των φαρμακευτικών εταιριών προς τις φαρμακαποθήκες έχει ως αποτέλεσμα οι τελευταίες να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αλλά και να λείπουν φάρμακα από την αγορά, καταγγέλλουν στον «Ε.Τ.» οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκάριων, ενός κλάδου που αριθμεί 125 εταιρίες και απασχολεί 3.300 εργαζομένους.
Αιτία του προβλήματος Και όχι μόνον αυτό, αλλά οι ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών θεωρούν ότι έχουν στοχοποιηθεί αδίκως με τις απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών την ώρα που τα αίτια του προβλήματος των ελλείψεων κρύβονται αλλού... Το γεγονός επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του προ μηνός στο capital.gr και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγητής Γ. Τούντας, ο οποίος επισημαίνει τον ανεπαρκή εφοδιασμό της αγοράς από κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες.
Από την άλλη πλευρά, αρκετές μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές, έχοντας να λογοδοτήσουν στα κεντρικά τους για τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων τους, και ακόμα χειρότερα, για τη μη έγκαιρη πληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ, εφοδιάζουν την αγορά με τις απολύτως απαραίτητες ποσότητες απαιτώντας άμεση ή εντός λίγων ημερών εξόφληση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υποφέρει ο Ελληνας ασφαλισμένος που δεν βρίσκει κάθε τόσο τα φάρμακα που έχει ανάγκη.
Οι επιβεβαιωμένες από τον ΕΟΦ ελλείψεις στην αγορά αντιμετωπίζονται επί του παρόντος με 3μηνπ απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, τις οποίες κάνουν νόμιμα οι φαρμακαποθήκες και την τελευταία διετία μάλιστα αποτελούν το μόνο σίγουρο έσοδο των περισσοτέρων εξ αυτών ώστε να μη βάλουν λουκέτο.
Ταστόχρονα, όμως, για τις παράλληλες εξαγωγές έχουν εντοπιστεί και κάποιοι μεμονωμένοι φαρμακοποιοί που συμμετέχουν παρανόμως, με αποτέλεσμα να έχουν κινηθεί διαδικασίες από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, για τη δίωξή τους.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας ζήτησε, παρ' όλα αυτά, να κινηθούν νομικές διαδικασίες κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας επειδή θεωρεί ότι στοχοποιεί αδίκως μέλη του, ενώ και οι ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών θεωρούν ότι αδικούνται από την ηγεσία του υπουργείου καθώς όλα δείχνουν ότι δεν ευθύνονται Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο Ελληνας ασφαλισμένος να μη βρίσκει κάθε τόσο τα φάρμακα που έχει ανάγκη αυτοί για τις ελλείψεις των φαρμάκων στην αγορά.
Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός φορέας, ο EAPC, απέστειλαν εγγράφως διαμαρτυρίες για τη νέα απαγόρευση στις παράλληλες εξαγωγές αλλά κυρίως για τη στοχοποιηση τους, την οποία θεωρούν εξόφθαλμα άδικη, παράνομη και χωρίς αντικείμενο.
Προσφυγή στο ΣτΕ Την ώρα που εκκρεμεί μάλιστα στο ΣτΕ σχετική προσφυγή των φαρμακαποθηκαρίων για προηγούμενες απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να καταθέσουν και νέα προσφυγή, αυτή τη φορά στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, για «κατάφωρη παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας». Η νέα προσφυγή έχει το αιτιολογικό ότι η απαγόρευση εξαγωγής σε χώρες της Ε.Ε. αποτελεί «αντικοινοτική» πρακτική και η χώρα μας κινδυνεύει να τιμωρηθεί γι' αυτή.
Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, ότι προ 5ετίας οι φαρμακαποθήκες είχαν δικαιωθεί από το ΣτΕ για ανάλογο αίτημα που αφορούσε ειδικά τη μη αφαίρεση των ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων, κάτι που βρίσκεται υπό αίρεση εκ νέου στις μέρες μας...
Για το θέμα της αφαίρεσης της ταινίας γνησιότητας, μάλιστα, αναφέρουν σε σχετικό έγγραφό τους οι φαρμακαποθηκάριοι ότι είναι «μέτρο της εποχής του λίθου» και οι ίδιοι έχουν προτείνει τη real time ακύρωση τους μέσω ηλεκτρονικού σκαναρίσματος.

Πηγή: PHARMA TEAM: Κόβουν τη ρευστότητα στις φαρμακαποθήκες. http://pharmateam.blogspot.com/2013/02/blog-post_4.html#ixzz2Jwez5JGv

Δεν υπάρχουν σχόλια: