Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Από σήμερα καθιερώνουμε την ανάρτηση "υποθέσεων εργασίας"που το περιεχομενό τους αφορά συμπεριφορές "συναδέλφων" με σκοπό την αυτοκάθαρση του κλάδου. Όσοι τεκμηριωμένα έχετe να μου αναφέρετε κάτι μπορείτε να το κοινωνήσετε μεσω αυτού του BLOG.

"Υπόθεση Εργασίας"
Ας δούμε το παρακάτω γεγονός ως μία υπόθεση εργασίας:Πελάτης παραδίδει συνταγή γειτονικού γιατρού σε φαρμακοποιό. Ο φαρμακοποιός αναγνωρίζει τα 3 από τα 4 σκευάσματα και αρχίζει να εκτελεί τη συνταγή ενημερώνοντας τον πελάτη ότι θα αναζητήσει το 4ο σκεύασμα και θα του το προμηθεύσει άμεσα. Παρά όμως τις απέλπιδες προσπάθειές του να το βρεί στη διατίμηση, σε λίστες παραφαρμάκων ή ακόμη και στο διαδίκτυο ως αναφορά, το σκεύασμα παραμένει μυστήριο.Ο πελάτης, έχοντας εμπιστοσύνη στο φαρμακοποιό του, προθυμοποιείται να καλέσει ο ίδιος το γιατρό στο κινητό και να αναζητήσει ο ίδιος πληροφορίες. Η απάντηση που ακούγεται από την άλλη άκρη της γραμμής είναι η εξής: "Να του πείτε ότι εγώ δεν ασχολούμαι με εταιρίες και σκευάσματα και να πάτε να πάρετε τα φάρμακα από το πίσω φαρμακείο που τα έχει σίγουρα όλα...". Στο σημείο αυτό, ο πελάτης αγοράζει τα υπόλοιπα 3 σκευάσματα, κάνει ένα νόημα όλο συμπάθεια στο φαρμακοποιό του (προφανέστατα αντιλαμβανόμενος τί σημαίνει αυτή η "οδηγία") και φεύγει...Και τώρα στο δια ταύτα: τί πρέπει να κάνει ο εν λόγω φαρμακοποιός στην περίπτωση αυτή; Ποιός ευθύνεται για αυτή την σκηνή;
α) Ο γιατρός;
β) Ο φαρμακοποιός της ιστορίας μας;
γ) Ο φαρμακοποιός του "πίσω" φαρμακείου;
δ) όλοι μαζί ή συνδυασμοί των παραπάνω;
ε) Ο ΦΣ που επιτρέπει σε κάποιους να είναι οι καλύτεροι "εμπορικοί αντιπρόσωποι" προϊόντων και εταιριών αμφιβόλου προελεύσεως και να κάνουν απροκάλυπτα προώθηση σκευασμάτων, φαρμακείων και υπηρεσιών;
στ) Ο ΠΦΣ ή/και ο ΦΣ που δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό ελέγχου σκιωδών συμφωνιών μεταξύ μελών τους και γιατρών;
ζ) Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο;(Το ερώτημα μου υπεβλήθη από συνάδελφο στην προσπάθειά του να βρεί τρόπο αντίδρασης σ'αυτή την απροκάλυπτη (και σημειωτέον επαναλαμβανόμενη) υπόδειξη φαρμακείου από γιατρό, η οποία προφανέστατα ήταν προϊόν συνεννόησης μεταξύ των δύο.
Η ιστορία είναι αλλοιωμένη για προφανείς λόγους, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Όσο και αν προσπάθησα, αδυνατώ να βρω κάποιο τρόπο έννομης αντίδρασης στο θέμα, καθώς η νομοθεσία είναι από ασαφής έως ανύπαρκτη... Θα ήθελα όμως το σχολιασμό των αναγνωστών στο θέμα αυτό...).

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2
Α! Ξέχασα άλλη, συνάδελφος αυτή , μου είπε: βάση ποιάς νομοθεσίας μπορεί να οργανώνει φαρμακοποιός , εκδρομές του ΚΑΠΗ της γειτονιάς του , αν τα έξοδα ( πληρωμή πούλμαν κ.λ.π.) μπαίνουν στα έξοδα του φαρμακείου; Κάτι πρέπει να συμβαίνει από τα παραπάνω πως μπορεί να εξηγηθεί το ότι «συνάδελφος» σε γειτονιά Θεσσαλικής πόλης το κάνει αυτό συστηματικά εδώ και χρόνια με αντάλαγμα την προσέλκηση πελατείας . Το ερώτημα τι κάνει ο αρμόδιος σύλλογος κρίνεται μάταιο. ΚΑΘΕΥΔΕΙ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: