Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον διπλασιασμό του μεριδίου που κατέχουν τα αντίγραφα φάρμακα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά
Με μοχλό τα φθηνά αντίγραφα φάρμακα- που είναι τα φθηνότερα στην αγορά και η τιμή των οποίων πρόκειται να μειωθεί επιπλέον κατά 40%- σκοπεύει η κυβέρνηση να περιορίσει την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων, δεδομένου μάλιστα ότι οι δύο αυτές κατηγορίες πραγματοποιούν συνολικά το 70% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Σε όλες τις αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων, εξάλλου, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των τελευταίων χρόνων αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες των οξύτατων οικονομικών προβλημάτων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» τα κριτήρια για να ενταχθούν στη λίστα τα φάρμακα, πρωτότυπα και αντίγραφα, θα είναι δύο: βιοϊσοδυναμία ως (προς τις) δραστικές ουσίες που περιέχουν και η φθηνή τιμή. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση σχεδιάζει τον διπλασιασμό του μεριδίου που κατέχουν τα αντίγραφα φάρμακα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά- σήμερα είναι 15% και στόχος είναι το μερίδιο τους να ανέλθει σε 30%-, προσπάθεια που μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξή τους στη λίστα.
▅ Τα αντίγραφα φάρμακα
Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα αντίγραφα φάρμακα κερδίζουν κάθε χρόνο μερίδιο αγοράς, και ενώ το 2006 η αξία τους ήταν 9%, εφέτος έχει διαμορφωθεί στο 15%. Πάντως η ελληνική φαρμακευτική αγορά διατηρεί υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, αφού οι 15 πρώτες σε πωλήσεις εταιρείες κατέχουν το 66,4%, ενώ οι άλλες 348 εταιρείες το 33,6%, με τις πέντε πρώτες εταιρείες να καταλαμβάνουν το 35,9% της αγοράς. Πάντως οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια μείωσης των τιμών των αντιγράφων, αφού το 45% του κόστους ενός φαρμάκου αφορά το «τμήμα πωλήσεων» και την «προώθησή» τους.
Αλλά και από την άλλη πλευρά ισχυρές μειώσεις- που θα κυμανθούν σε μέσα επίπεδα, κατά περίπου 30% - πρόκειται να δεχθούν και τα πρωτότυπα φάρμακα. Στη διάρκεια του 2009 οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες διέθεταν κυβερνητική «ασυλία» με αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη να απογειωθεί εφέτος σε 8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Και για αυτόν τον λόγο στα μέσα του χρόνου κυρίαρχοι κυβερνητικοί κύκλοι άλλαξαν άρον άρον το σύστημα τιμολόγησής τους, εισάγοντας τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο βεβαίως δεν σκοπεύει να αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση.
Απώτερος στόχος, βεβαίως, είναι εντός του 2010 να εξοικονομηθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι σχετικές ρυθμίσεις θα νομοθετηθούν εντός του Δεκεμβρίου- ωστόσο πηγές της αγοράς έλεγαν ότι είναι δυνατή η εξοικονόμηση ακόμη και 2 δισ. ευρώ! Οι δύο βασικές ρυθμίσεις, λοιπόν, του υπουργείου Οικονομίας είναι, πρώτον, η γενική ανατιμολόγηση όλων των περίπου 6.000 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και, δεύτερον, η αποσύνδεση της τιμής των αντιγράφων φαρμάκων από την τιμή των πρωτοτύπωνσήμερα η τιμή του αντιγράφου ισούται προς το 80% της τιμής του πρωτοτύπου- και η τιμολόγησή τους με τον ίδιο τρόπο που τιμολογούνται τα πρωτότυπα φάρμακα. Παραμένει, ωστόσο, ίδιος ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, δηλαδή η τιμή ενός πρωτοτύπου θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πηγές του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι η σημερινή είναι μια εξαιρετική συγκυρία για να προχωρήσει η γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων και τούτο λόγω της οικονομικής κρίσης οι τιμές τους στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν σημειώσει σημαντική μείωση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αγορά της Βρετανίας, που ως πριν από έναν χρόνο ήταν ίσως η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, σήμερα είναι από τις πιο φθηνές, ίσως και η φθηνότερη από τις «15» σε αρκετές περιπτώσεις. Ετσι η γενική ανατιμολόγηση, με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών, εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας ότι μπορεί να προκαλέσει γενική μείωση των πρωτοτύπων φαρμάκων περίπου 30%. ▅ Προσπάθεια μείωσης τιμής
Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί ο μεγαλύτερος αριθμός αντιγράφων φαρμάκων ανά δραστική ουσία, ωστόσο το μερίδιό τους παραμένει ακόμη χαμηλό, ενώ οι τιμές τους είναι από τις πιο υψηλές στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος του υπουργείου είναι το ποσοστό αυτό να διπλασιαστεί και, φυσικά, οι τιμές τους από 80% που σήμερα αντιστοιχούν στην τιμή του πρωτοτύπου, να αντιστοιχούν στο περίπου 50%, δηλαδή η μείωσή τους θα κυμαίνεται γύρω στο 40%.
Παράλληλα, η κυρία Κατσέλη έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί νέο δελτίο τιμών φαρμάκων ως τον Φεβρουάριο του 2010, διευκρινίζοντας ότι για 470 φαρμακευτικά σκευάσματα οι εταιρείες έχουν ζητήσει αύξηση τιμών, δηλαδή ως τότε οι τιμές τους θα παραμείνουν «παγωμένες». Αφού γίνει η συνολική επανατιμολόγηση για τα περίπου 6.000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά- η προηγούμενη είχε γίνει το 1997-, οι νέες τιμές τους θα καθοριστούν με το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου