Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Παραλειπόμενα από την αποφαση του ΔΕΚ- Προοπτικές

Ιούνιος 19, 2010 από Anonymous  από το mypharm.gr

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 1ης Ιουνίου 2010 για τους περιορισμούς πληθυσμού και απόστασης στην ίδρυση φαρμακείων ήταν η συμμετοχή στη διαδικασία ως επίσημου διαδίκου της Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (ANGED).
Η Ένωση αυτή (National Association of large Distribution companies) αντιπροσωπεύει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων διανομής: super market, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εξειδικευμένα καταστήματα,  εμπορικά κέντρα, κλπ. και είναι αντίστοιχος οργανισμός με τους εδώ ΣΕΛΠΕ και ΣΕΣΜΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σουπερ Μαρκετ Ελλάδας). Μέλη της αποτελούν μεταξύ άλλων εταιριών τα CARREFOUR.
Όπως αποτυπώνεται και στη λίστα των επίσημων διαδίκων της υπόθεσης (σελ 1 και 2) παρέμβαση κατά των περιορισμών και υπέρ της απελευθέρωσης κατέθεσε η Ένωση (ANGED) εκπροσωπούμενη από τον επιτετραμμένο στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Δικηγόρο J. Pérez-Bustamante Köster, abogado
Ιδιαίτερη απορία προκαλεί το γεγονός οχι τόσο της παρέμβασης της Ένωσης αλλα το οτι το Δικαστήριο έκανε δεκτή τη συμμετοχή της ως επίσημου διαδίκου παραδοχή που μπορεί να γίνει μονο με την εκτίμηση οτι υπάρχει άμεσο συμφέρον για την ανάμειξη στην επιδικαζόμενη δραστηριότητα.
Η Ένωση (ANGED) συμμετείχε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, κατέθεσε παρατηρήσεις, συμμετείχε στην επ' ακροατήριο συζήτηση και ήταν παρούσα  κατά την έκδοση της αιτιολογημένης γνώμης  και κατα την έκδοση της απόφασης.
Παρατηρείται οτι παρά την απόφαση της 19 Μαϊου 2009 περι απαγόρευσης ιδιοκτησίας φαρμακείου απο μη φαρμακοποιό το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών της λιανικής για είσοδό τους με κάθε τρόπο και στην αγορά του φαρμάκου παραμένει αμείωτο στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή έχει μετατοπιστεί στον περιορισμό της δαπάνης ο οποίος αποτελεί το φλέγον θέμα για την κυβέρνηση. Το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με το ΔΝΤ στα θέματα του φαρμακείου θα κριθεί στη μείωση της δαπάνης. Αν ο στόχος του 1,2 δις επιτευχθεί κανείς δεν θα ρισκάρει να "παίξει" με την αγορά. Αν η δαπάνη ξεφύγει και φέτος κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις...
Απομένει μόνο να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης σε "υποσχέσεις" ισχυρών παιχτών της λιανικής για διανομή φαρμάκων με επίπεδα ποσοστού κέρδους που κανένα ατομικό φαρμακείο δεν μπορεί να συναγωνιστεί κτλ και αλλα κολπα.Το γεγονός ομως οτι αυτές οι υποσχέσεις δίνονται μονο για να οδηγήσουν στην είσοδο συμφερόντων στην αγορά και σε μονοπωλιακές καταστάσεις καθιστά ιδιαίτερα απιθανη την περίπτωση να γίνουν πιστευτές.
OlaStoFws
Σημείωση mypharm: Θα συμπληρώσουμε αγαπητε OlaStoFws οτι αν γίνει κατι τετοιο καποιοι λογαριασμοί θα πρέπει να ανοιξουν.Οτιδηποτε πάει εναντια στο συμφερον του συνολου στην ελλάδα συνοδευεται απο μιζα.Αν και τωρα θα ειναι πιο προσεκτικοι στο κρυψιμο...Και μην ξεχνιομαστεο προεδρος του ΣΕΒ ειναι ο Δημητρης για την κ.Ξαφα του ΔΝΤ.Μια χαρα τους μαγειρευτηκε το εργασιακό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: