Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Θεώρηση συνταγών για ακριβά φάρμακα μέσω… fax

(Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Pharma Team)


Θεώρηση συνταγών αξίας άνω των 150 ευρώ μέσω…fax προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με εγκύκλιό του προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, ανάβει το “πράσινο φως” για την αποστολή ακόμη και με fax των συνταγών στην κεντρική υπηρεσία κάθε ασφαλιστικού ταμείου, προκειμένου να γίνεται η αναγκαία θεώρηση από τον ελεγκτή γιατρό.
Στη συνέχεια, ο ελεγκτής, χωρίς καν να χρειαστεί να δει τον ασθενή τον οποίο αφορά η συνταγή, θα τη θεωρεί και θα την επιστρέφει στον φαρμακοποιό επίσης μέσω… fax, ώστε αυτή να επισυνάπτεται στην πρωτότυπη συνταγή, η οποία εκτελείται από τον φαρμακοποιό. Η κίνηση αυτή γεννά ερωτήματα, καθώς ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πώς διασφαλίζεται ότι δεν γίνεται ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων και πώς είναι δυνατόν ο ελεγκτής γιατρός να εγκρίνει συνταγή για ακριβά φάρμακα από απόσταση πολλών χιλιομέτρων. “Η απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει τη θεώρηση των συνταγών για φάρμακα άνω των 150 ευρώ από ελεγκτές γιατρούς των ταμείων ήταν έτσι κι αλλιώς προβληματική. Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν ελεγκτές γιατροί και ήδη δημιουργούνται τεράστιες αναμονές από τη θεώρηση των ιατρικών εξετάσεων”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Παράλληλα τονίζει ότι η κυβέρνηση, αντί να αναγνωρίσει το πρώτο λάθος της, προχωρεί σε δεύτερο, αφού δίνει τη δυνατότητα θεώρησης μιας συνταγής, ενώ ο ασθενής θα απέχει από τον ελεγκτή γιατρό του ταμείου του έως και χίλια χιλιόμετρα μακριά.
“Αναρωτιόμαστε πώς ο ελεγκτής γιατρός θα ελέγξει την κατάσταση του ασθενούς, τον οποίο ούτε βλέπει, ούτε ακούει, ούτε επικοινωνεί μαζί του, και ποια είναι η ευθύνη του όταν υπογράφει κι εγκρίνει συνταγές για ακριβά φάρμακα”, επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: