Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση Π.Φ.Σ. με Υπουργείο Υγείας. Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.

Από τη συνάντηση που έγινε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Υγείας η ενημέρωση που λάβαμε είναι η εξής:
1) Αποφασίστηκε να πληρωθούν μέχρι τον 12ο/2010 οι λογαριασμοί του ΟΠΑΔ μέχρι και των συνταγών Σεπτεμβρίου (κατάθεση Οκτωβρίου).
2) Το Υπουργείο δεν προσανατολίζεται σε μείωση του ποσοστού των Φαρμακείων. Αντ΄ αυτού, θα γίνει συζήτηση για έκπτωση μέχρι 1% ή κλιμακούμενο στα τιμολόγια των Φαρμακείων προς τα Ασφ. Ταμεία, αλλά αφού πρώτα έχουν ικανοποιηθεί 2 απαραίτητες προϋποθέσεις: α) Ότι τα Ασφ. Ταμεία θα εμφανίζουν συνεχή και απρόσκοπτη συνέπεια στις πληρωμές τους προς τα Φαρμακεία (σύνδεση έκπτωσης με συνέπεια και χρόνο αποπληρωμής) και β) Ότι θα εισπραχθεί και το rebate των Φαρμακοβιομηχανιών που ανέρχεται ήδη στα 500 εκατομ. ευρώ από το 2006, και θα τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας, δηλ. ό,τι θα επιβαρυνθεί η Φαρμακοβιομηχανία με το 63% της τελικής τιμής του φαρμάκου, το Φαρμακείο με το 23% θα επιβαρυνθεί (αν προκύψει επιβάρυνση) το 1/3.
3) Προτάθηκε από τον Υπουργό να γίνει απελευθέρωση του ωραρίου το Σάββατο, αλλά αντ΄ αυτού φαίνεται ότι η όποια αλλαγή θα επικεντρωθεί στην πύκνωση των εφημερευόντων Φαρμακείων το Σάββατο, κάτι που το Υπουργείο κατ΄αρχήν το βλέπει πολύ θετικά ως εναλλακτική λύση στην απορρύθμιση του σαββατιάτικου ωραρίου των Φαρμακείων.
4) Οι ρυθμίσεις του επαγγέλματος (γεωγραφικές και ιδιοκτησιακές) παραμένουν ανέπαφες, όπως προβλέπεται από το Κοινοτικό Δίκαιο και την πάγια Νομολογία των Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Η ίδια πηγή του ΠΦΣ, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, τόνισε με νόημα: "Ήταν μία ιστορική μέρα για τον κλάδο μας. Ευτυχώς που ήταν σήμερα μαζί μας ο Λουράντος, διαβασμένος, αποφασιστικός και πειστικότατος, με αντιπρόταση στα πάντα και άψογη τεκμηρίωση και στοιχεία για τα πάντα. Και μία αναγνώριση αξίζει και στους Αμπατζόγλου και Καραγεωργίου που τον συνέδραμαν ισχυρά και αποφασιστικά".
Αυτά προς ώρας και αναμένουμε προσεχώς τις λεπτομέρειες και τις τελικές δεσμεύσεις. Για να δούμε...πηγη mypharm

Δεν υπάρχουν σχόλια: