Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:
Κλείνω με μια πληροφόρηση για πραγματικό γεγονός και με έναν τίτλο ακολουθούμενης πολιτικής. Η πληροφόρηση έγκειται στο γεγονός της επιτέλους τακτοποίησης του θέματος της έγκαιρης πληρωμής των προμηθευτών των νοσοκομείων, αλλά και των φαρμακοποιών και σήμερα η έμφαση θα δοθεί στο δεύτερο. Η ανυπαρξία της οποίας, ταλαιπωρούσε επί 15 χρόνια το σύστημά μας και πολλαπλασίασε τις δαπάνες του. Είναι εδώ ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος έχει διοριστεί εδώ και μήνες ως διοικητής του ΟΠΑΔ, του οιονεί ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων – που ο Θεός να το κάνει ασφαλιστικό Ταμείο, αφού είναι ένας λογαριασμός, ο οποίος διεκπεραιώνει πληρωμές – στον οποίο το Δημόσιο δεν καταβάλει εισφορές,
Τον κ. Σουλιώτη που βρίσκεται εδώ, τον παρακάλεσα να έρθει για να πει κάποια λόγια για μια ενέργεια που θέλω να σας παρουσιάσω σήμερα, για την οποία είμαι πάρα πολύ υπερήφανος. Διότι αν και απλή, 15 χρόνια τώρα δεν γινόταν. Σήμερα, ο κ. Σαχινίδης υπέγραψε μια απόφαση βασισμένη σε ανεφάρμοστους νόμους του 1999 και του 2003, κομμάτι των πολλών νόμων που ψηφίζουμε και δεν εφαρμόζουμε σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία. Ο τρόπος πληρωμής μέχρι σήμερα ήταν ο τρόπος της πολύμηνης καθυστέρησης, ο οποίος δημιουργούσε στους φαρμακοποιούς αξιόπιστο επιχείρημα περί αύξησης του ποσοστού κέρδους τους. Έλεγαν και δικαίως, «ότι όταν μας πληρώνεις μετά από 9 μήνες, εμείς αυτό το 9μηνο δεν έχουμε αναστολή των υποχρεώσεών μας, πρέπει να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Καθυστερώντας εσείς, μας οδηγείτε σε δανεισμό με τα γνωστά επιτόκια που αυτό τον καιρό είναι δυσάρεστα», όπως όλοι ξέρουμε.
«Δεν νομιμοποιήστε», λοιπόν, έλεγαν στην Ελληνική Πολιτεία, «να μιλάτε για μείωση του κέρδους μας» και έχουμε και συναδέλφους του κλάδου εδώ, που μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό «αφού το Δημόσιο», που είναι ένας πολύ βασικός πελάτης, ο βασικότερος, από μια άποψη, των φαρμακείων «πληρώνει αργά, άρα μας παρωθεί στον αναγκαστικό δανεισμό με υψηλό επιτόκιο, το οποίο πρέπει να το αφαιρείτε από το κέρδος μας». Αυτό είναι ολόσωστο.
Η δική μας απάντηση ήταν «και αν λήξουμε με αυτό το πρόβλημα και με αυτήν την κακοδαιμονία και αν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, τι θα λέτε»; «Τότε», λένε, «θα δεχτούμε τη μείωση του ποσοστού του κέρδους μας» και μας πρότειναν η μείωση αυτή να γίνει όχι ευθέως, αλλά να γίνει κλιμακωτά και να πάρει τη μορφή του rebate, της επιστροφής, πράγμα που αποδυθήκαμε απολύτως, γιατί είναι πάρα πολύ σωστή μέθοδος και δεν θίγεις αυτόν, ο οποίος έχει ένα μικρό φαρμακείο - υπάρχουν και τέτοιοι - και δεν έχει τις πωλήσεις που έχουν άλλοι συνάδελφοί του, για μένα οι περισσότεροι.
Αρα, λοιπόν, η λύση αυτή απετέλεσε τη βάση για ρύθμιση, που θα έρθει σε λίγες μέρες στην Βουλή, που απελευθερώνει, δια του τρόπου αυτού, το επάγγελμα του φαρμακοποιού, γιατί αυτό που αποφασίστηκε σήμερα από τον κ. Σαχινίδη, και το καταθέτω, κύριε Πρόεδρε - θέλω να το δουν οι συνάδελφοι - λέει ότι αφορά τα φαρμακεία. Ακριβώς η ίδια μέθοδος θα γίνει γνωστή στην πράξη τις επόμενες ημέρες, όταν θα πληρώσουμε τους υπόλοιπους προμηθευτές. Το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του απέναντι στα φαρμακεία τις εκπληρώνει μέσα σε 45 μέρες το αργότερο και τους γιατρούς και τους προμηθευτές και όλους. Αυτό το έλεγε ο νόμος, αλλά δεν γινόταν και φέρνω εδώ, επιτέλους, τη λύση με την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών. Ψηφίζουμε νόμους ανεφάρμοστους. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να τους εφαρμόζουμε και αυτό το θεωρούμε ουσιαστική καινοτομία. Αυτό, για την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου σημαίνει πολλά για αυτά τα πολλά δεν αφορούν μόνο τους φαρμακοποιούς. Θα δείτε τις επόμενες μέρες ότι αφορούν και τους προμηθευτές και τους γιατρούς και το θέμα αυτό λαμβάνει τέλος το «σωτήριο» έτος 2010 και απελευθερώνει και τις δράσεις μας και εκατοντάδες εκατομμυρίων κεφάλαια του Έλληνα φορολογούμενου. Εγώ αυτά ήθελα να πω. Κύριε Πρόεδρε, αν θεωρείτε ότι θέλετε να ζητήσετε τις πληροφορίες από τον κ. Σουλιώτη, είναι εδώ. Αν όχι, ο λόγος στον κ. Υφυπουργό.
(μετά από διευκρινιστική ερώτηση του κ. Μόσιαλου)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Θέλω να απαντήσω στον κ. Μόσιαλο, ότι σε ό,τι αφορά στην επιστροφή, στην έκπτωση, το rebate, όπως το λέμε. Σε ό,τι αφορά και στους φαρμακοποιούς, ήταν δική τους πρόταση, αντί να μειωθεί το κέρδος τους - που δεν είναι 35%, το καθαρό είναι 23% - πρότειναν για να μην πληγούν οι μικρότεροι εξ αυτών να συναρτηθεί η επιστροφή – έκπτωση με το τζίρο τους και αυτό να γίνεται με έναν τρόπο κλιμακωτό.
…………………………………………………………………………………………
Εμείς πάνω σε αυτό θα δομήσουμε με τεχνικούς όρους τη λύση, την οποία θα φέρουμε στην πρώτη συζήτηση κατά τον καινούργιο Κανονισμό της Βουλής, εδώ, για να τη δούμε εάν είναι η καλύτερη δυνατή ή εάν χρειάζεται βελτιώσεις. Αρα, αυτό είναι το θέμα που υλοποιεί, εφαρμόζει την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.
Αυτό το δέχονται ως απελευθέρωση στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται με τους εκτός Ελλάδος; Διότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι να έχουμε περισσότερα φαρμακεία, έχουμε 12.000. Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει τόσα φαρμακεία. Έλεος!
Σε ό,τι αφορά, τώρα, στους γιατρούς του ΟΠΑΔ. Δεν έχουμε ενημερώσει το Σώμα ότι αυτή η δυνατότητα, να πηγαίνει ο δημόσιος υπάλληλος σε όποιον γιατρό θέλει, καταργήθηκε.


Πηγή: www.pfs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: