Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΦΣΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

12 Νοεμβρίου 2010
Προς όλα τα μέλη του Φ.Σ.Α.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 10/11/10 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, στην οποία παρέστη εκ μέρους του ΦΣΑ ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Λουράντος.
Αποκλειστικό θέμα της σύσκεψης ήταν το λεγόμενο «άνοιγμα του επαγγέλματος», η μείωση του ποσοστού κέρδους και η καθολική λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο κατά τις εργάσιμες ώρες.
Η σύσκεψη ήταν ανοιχτή στα ΜΜΕ για αυτό και παρευρέθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης δημοσιογράφοι όλων των ΜΜΕ.
Κατ’ αρχήν ο Υπουργός Υγείας κατέθεσε ξεκάθαρα την απόφασή του, να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων ούτε και να μεταβληθούν τα κριτήρια ίδρυσής των (πληθυσμιακά και γεωγραφικά). Έθεσε όμως δυο θέματα προς συζήτηση, τη μείωση ποσοστού κέρδους, η οποία όπως είπε είναι επιταγή της Τρόικα και τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασίμων ωρών.

 Στη συζήτηση παρενέβη καταλυτικά ο Πρόεδρος του ΦΣΑ, ο οποίος αντέταξε στην αποφασισμένη εκ μέρους του Υπουργείου μείωση ποσοστού κέρδους, το επιχείρημα ότι πως είναι δυνατόν να μειώνει κάποιος το ποσοστό κέρδους ενός κλάδου, όταν ο ίδιος δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους, χρωστούν έως και 8 μήνες λογαριασμούς, αναγκάζοντας τους φαρμακοποιός να καταφεύγουν σε δανεισμό και τέλος να μην υπάρχουν υπερωριακές αμοιβές και όλα τα άλλα έκτακτα έσοδα που υπάρχουν για τα ευρωπαϊκά φαρμακεία. Τόνισε δε, ότι το ποσοστό κέρδους όπως υφίσταται σήμερα, είναι περίπου ο μέσος όρος της Ε.Ε., πράγμα που καθιστά τα ελληνικά φαρμακεία μόλις και μετά βίας βιώσιμα.
Ο Υπουργός Υγείας υπεσχέθη άμεση καταβολή των οφειλών όλων των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΠΑΔ, λέγοντας ότι με αυτή τη ρύθμιση θα μπορούσε ο φαρμακευτικός κλάδος να συμφωνήσει σε μείωση του ποσοστού κέρδους. Ο πρόεδρος του ΦΣΑ υποστήριξε ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους είναι μια πράξη που γίνεται άπαξ και μετά από αυτή εάν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν, όπως ορίζουν οι συμβάσεις και οι νόμοι, το ποσοστό κέρδους θα παρέμενε όπως θα είχε μειωθεί, με αποτέλεσμα το κλείσιμο όλων σχεδόν των φαρμακείων.
Αντέτεινε τότε την εξής λύση: εφόσον τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν σύμφωνα με τους νόμους και τις συμβάσεις τότε, και μόνο τότε, θα μπορούσε να γίνει έκπτωση επί τιμολογίου στο ύψος 1% κατά αναλογία με το 3% που δίνουν οι βιομήχανοι, καταθέτοντας το εξής επιχείρημα: εφόσον στα 100 Ευρώ ενός φαρμάκου τα 67 Ευρώ πάνε στους βιομηχάνους και τα 23 Ευρώ στους φαρμακοποιούς, και εφόσον η έκπτωση από τους βιομηχάνους προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 3%, η αναλογία για τους φαρμακοποιούς είναι 1%.
Η πρόταση έγινε αμέσως δεκτή, με τη σημείωση εκ μέρους του Υπουργού ότι θα μπορούσε αυτή η έκπτωση να είναι κλιμακούμενη, ανάλογα με το τζίρο του φαρμακείου προς το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο. Ο Πρόεδρος του ΦΣΑ τότε είπε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που κλιμακούμενη έκπτωση θα είχαν και οι βιομήχανοι. Δηλαδή, η έκπτωση 1% των φαρμακοποιών αντιστοιχεί σε 3% των βιομηχάνων. Εάν υπάρξει έκπτωση 2% των φαρμακοποιών θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχα έκπτωση 6% για τους βιομηχάνους κ.ο.κ.
Το θέμα αυτό έληξε εκεί και αναμένονται οι ρυθμίσεις εφαρμογής του όταν και εφόσον πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία ως οφείλουν.
Υποσχέθηκε μάλιστα ότι ο ΟΠΑΔ που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου του, οφείλει και θα το πράξει να εξοφλεί με προκαταβολή τα φαρμακεία, ανεξαρτήτως του πότε θα εκκαθαρίζονται οι λογαριασμοί τους. Για τα χρέη δε του 2010, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ που παρίστατο στη σύσκεψη, οφείλει να πληρώσει μέχρι τέλος του έτους, τους εκκαθαρισμένους λογαριασμούς των φαρμακοποιών που αφορούν συνταγές του μήνα Απριλίου και κάποιους του μήνα Μαρτίου που δεν είχαν ακόμα πληρωθεί. Από εκεί και πέρα οι οφειλές που αφορούν τον ΟΠΑΔ και αφορούν τους μήνες μέχρι και το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να πληρωθούν εντός του τρέχοντος έτος με προκαταβολή ώστε να μη μεταφερθούν τα χρέη αυτά στον επόμενο χρόνο.
Όσον αφορά τη λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο το πρωί, ο Πρόεδρος του ΦΣΑ αντέτεινε, τουλάχιστον πιλοτικά, την αύξηση των διημερευόντων από τις 08:00 μέχρι τις 14:30, πρόταση που έγινε αποδεκτή. Εάν η ρύθμιση αυτή επιτύχει, τότε θα αποφύγουμε την κατάργηση της αργίας του Σαββάτου.

Όλα τα ανωτέρω δηλώθηκαν στα ΜΜΕ από τον Υπουργό.
                                                                            

Μετά τιμής,
Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Κωνσταντίνος Λουράντος                                              Μπάμπης Χαρός


Δεν υπάρχουν σχόλια: