Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Χάπιend: Για πρώτη φορά περιβαλλοντικά ασφαλής απόρριψη φαρμάκων

α σημαντική πρωτοβουλία για τους Αθηναίους πολίτες και την προστασία του περιβάλλοντος σχεδίασαν η Post Bank Green Institute (θυγατρική εταιρεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) και το δίκτυο Athens Green 360. Πρόκειται για την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των αχρησιμοποίητων ή ληγμένων φαρμάκων που υπάρχουν στα σπίτια μας.Από τις 8 Ιουνίου έως το τέλος του χρόνου, οι Αθηναίοι μπορούν να πετάνε σε ειδικούς κάδους τα φάρμακα που έχουν στο σπίτι τους και είναι αχρησιμοποίητα ή έχουν λήξει. Οι κάδοι θα υπάρχουν σε 22 σημεία της πόλης.
Το πρόγραμμα Χάπιend
Η πρωτοβουλία «χάπιend» που είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη της sanofi-aventis, είναι ιδιαιτέρως σημαντική αν αναλογιστεί κανείς κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 50 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων από όπου υπολογίζεται ότι περίπου το 10% απορρίπτονται στους κάδους αχρησιμοποίητα ή ληγμένα.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα συλλογής και ασφαλούς διαχείρισης των διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον οικιακό τομέα, τη στιγμή που είναι γνωστό πως η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη φαρμάκων έχει άμεση επίπτωση στο περιβάλλον. Οι φαρμακευτικές ουσίες παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος και επομένως μπορούν να προσβάλλουν τη διατροφική αλυσίδα.
Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος χάπιend, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί αδιαφανείς κάδοι «μονής οδού» με ειδική σήμανση, σε επιλεγμένα σημεία στην Αττική και συγκεκριμένα σε 2 super-markets της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, στο εμπορικό κέντρο AVENUE και στο δίκτυο των 19 καταστημάτων Electronet. Οι πολίτες καλούνται να απορρίψουν τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους, στους ειδικούς κάδους, χωρίς την εξωτερική τους συσκευασία, παρά μόνο το περιεχόμενο. Η εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων μπορεί να απορρίπτεται στους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών.
Τη συλλογή και τη διασυνοριακή μεταφορά των φαρμάκων προς καταστροφή στο εξωτερικό έχει αναλάβει σύμφωνα με την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων η πιστοποιημένη για το σκοπό αυτό εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων Envirochem Ελλάς.
Ιωάννης Ζιώμας: Οι φαρμακευτικές ουσίες εισέρχονται στον βιολογικό μας κύκλο
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα, ο Ιωάννης Ζιώμας, Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τόνισε πως «Υπολογίζεται ότι το 2% των φαρμάκων που διακινούνται στην αγορά επιστρέφεται στις φαρμακοβιομηχανίες από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, επειδή έχουν λήξει πριν ακόμα πουληθούν. Επιπλέον, ένα ποσοστό της τάξεως του 10% των περιεχομένων του οικιακού φαρμακείου καταλήγει δυστυχώς μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα, στους όποιους χώρους διάθεσης. Πρόκειται για ληγμένα φάρμακα, στα οποία έχει παρέλθει ο χρόνος ασφαλούς χρήσης ή φάρμακα τα οποία τελικά δεν χρησιμοποιήσαμε για διάφορους λόγους. Με διάφορους μηχανισμούς και κυρίως μέσω της εισόδου τους στον υδροφόρο ορίζοντα, οι φαρμακευτικές ουσίες, είτε αυτούσιες είτε μετασχηματισμένες, εισέρχονται στο βιολογικό μας κύκλο».
Μάρκος Γερασόπουλος: Αλλαγή συνηθειών με υιοθέτηση ασφαλών τρόπων απόρριψης των φαρμάκων
«Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, καλωσορίζουμε το πρόγραμμα χάπιend, συμμετέχοντας ενεργά και στηρίζοντας πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών της Αθήνας για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Προσδοκία μας είναι να αγκαλιάσει το κοινό της πόλης το εγχείρημα και να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας, αλλάζοντας συνήθειες και υιοθετώντας τους ενδεδειγμένους τρόπους απόρριψης οικιακών φαρμάκων», επεσήμανε από την πλευρά του ο Μάρκος Γερασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της sanofi-aventis για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Γιάννης Τούντας: Αφετηρία για μία γενικότερη συστηματική προσπάθεια
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Ιωάννης Τούντας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ΕΟΦ, έχοντας σαν βασικό του σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας, θεώρησε χρέος του να θέσει υπό την αιγίδα του την πρωτοβουλία χάπιend. Ευελπιστούμε ότι η συμβολή μας αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία μιας γενικότερης συστηματικής προσπάθειας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων φαρμάκων, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, αλλά και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες, ώστε τα άχρηστα και ληγμένα φάρμακα να μην αποτελούν στο μέλλον απειλή ούτε για το περιβάλλον ούτε για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού».
Δημήτρης Ζήσης: Συνεργασία όλων των φορέων
Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Post Bank Green Institute, κ. Δημήτρης Ζήσης, «για την επιτυχή υλοποίηση του εγχειρήματος χρειάζεται να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις συνέργιες και τις συνεργασίες. Καλώ όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία, ενώνοντας τις δυνάμεις τους μαζί μας».
Περίπτερο ενημέρωσης του κοινού
Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011 (17.00 μμ. - 21.00 μμ.), το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 (10.00 πμ. - 21.00 μμ.), στη Μαρίνα Φλοίσβου, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προγράμματος στο ευρύ κοινό, με ενημερωτικό περίπτερο και διαδραστικές εκδηλώσεις.
Δικτυακός τόπος www.χapiend.gr
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Περιβαλλοντικά Ασφαλή Διαχείριση Οικιακών Φαρμάκων και το πρόγραμμα χάπιend, επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο του προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.xapiend.gr.
Ποια φάρμακα μπορείτε να πετάξετε στους κάδους
Συγκεντρώστε το σύνολο των ληγμένων φαρμάκων που διατηρείτε ή των φαρμάκων που δεν χρησιμοποιείτε πλέον και συγκεκριμένα τις καρτέλες δισκίων (blisters) ή τα σωληνάρια των φαρμακευτικών σκευασμάτων και πετάξτε τα στους ειδικούς κάδους ασφαλούς απόρριψης οικιακών φαρμάκων που θα βρείτε στα επιλεγμένα σημεία.
Σημεία ασφαλούς απόρριψης των οικιακών φαρμάκων:
Στα παρακάτω επιλεγμένα σημεία, μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και να βρείτε τους ειδικούς κάδους απόρριψης φαρμάκων:

Δεν υπάρχουν σχόλια: