Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Επιστολή ΦΣΑ προς ΥΥΚΑ για Tracleer

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σήμερα, στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων/νο Λουράντο, ασφαλισμένος του ΟΠΑΔ προσκόμισε συνταγή με το ιδιοσκεύασμα – φάρμακο υψηλού κόστους TRACLEER 125mg, με χονδρική τιμή 2.390,84€ (με το ΦΠΑ 2.546,24€).
Σε επικοινωνία του προέδρου με την εταιρεία ACTELION HELLAS, που διαθέτει το φάρμακο στην αγορά και στην ερώτηση του με ποιο διακανονισμό μπορεί να προμηθευτεί το φάρμακο αυτό, έλαβε την εξής απάντηση: «προκαταβάλλοντας το ποσό σε τράπεζα που συνεργάζεται με την εταιρεία μας»!
Όπως ήταν φυσικό, ο πρόεδρος του ΦΣΑ, αρνήθηκε την εκτέλεση συνταγής, αφού δεν υπήρχε τρόπος να βρεθούν άμεσα τα χρήματα για την αγορά του συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος.
Την ίδια ακριβώς συναλλακτική πολιτική ακολουθεί η εταιρεία ROCHE για τα φάρμακα MABTHERA, MIRCERA, TARCEVA, HERCEPTIN, κ.λπ.
Κύριε Υπουργέ, όταν ο ΟΠΑΔ χρωστά, εκτός των άλλων, την πληρωμή μας για Φάρμακα Υψηλού Κόστους από το 2010, εμείς τι πρέπει να κάνουμε για να μπορούμε να τα χορηγούμε στους ασφαλισμένους;
Με ποια λογική οι εταιρείες απαιτούν προκαταβολή για τη χορήγηση των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία με τα οποία συνεργάζονται τόσα χρόνια άμεσα ή έμμεσα (μέσω των φαρμακαποθηκών);
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας όσον αφορά την ως άνω πολιτική των εταιρειών, διότι τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται σε ασφαλισμένους πάσχοντες από σοβαρότατες ασθένειες. Οι ίδιοι και οι οικογένειες τους υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία μιας και η πρωτοφανής για τα συναλλακτικά ήθη, εκβιαστική πολιτική των εταιρειών, καθιστά αδύνατη την προμήθεια τους. Συνεπώς, σε λίγο καιρό θα δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι κ.λπ.
Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά, ότι η κατάργηση των εκπτώσεων από τις εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία, ενέργεια η οποία δεν έχει να κάνει με την πραγματική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, ήταν η χαριστική βολή για την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα φαρμακεία. Δεδομένων όλων των ανωτέρω, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί.
Αναμένοντας την απάντησή σας, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε.
Μετά τιμής, 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνος Λουράντος Ηλίας Γιαννόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: