Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Δηλώσεις συμπαράστασης του προέδρου Business Plan για την Ελλάδα από τον φαρμακευτικό κολοσσό MSD


πηγη ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Στο επίκεντρο του φαρμακευτικού κολοσσού MSD βρίσκεται η Ελλάδα. Έπειτα από τρεις δεκαετίες παρουσίας στη χώρα μας μέσω αντιπροσώπου (τα φάρμακα της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας διακινούσε αποκλειστικά η BIANEX), η ΜSD πλέον αυτονομήθηκε και θέτει σε εφαρμογή το αναπτυξιακό της σχέδιο για την Ελλάδα.

 Υλοποίηση κλινικών μελετών, παραγωγή σκευασμάτων από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και συν-προώθηση φαρμάκων με άλλες εταιρίες είναι οι τρεις άξονες της ελληνικής θυγατρικής, όπως τους παρουσίασε πρόσφατα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, ο πρόεδρος Ευρώπης / Καναδάς της MSD, κ. Μπρούνο Στριτζίνι.
Η MSD είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης δυο εταιριών, της Merck και της Schering Plough. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Merck διεξάγονταν από τη  ΒΙΑΝΕΞ. Η Schering Plough υπήρχε στην Ελλάδα, οπότε μετά την συγχώνευση η εταιρία λειτουργεί ως MSD Ελλάδας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Καρίμ Μικαήλ, διευθύνοντα σύμβουλο της νεοσύστατης εταιρίας, «η MSD διατηρεί το συμβόλαιο συνεργασίας με τη ΒΙΑΝΕΞ το οποίο λήγει το έτος 2015, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο: η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην από κοινού διανομή και από κοινού προώθηση ορισμένων φαρμάκων».

Έμπρακτη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας 
Εκτός από την… αυτόνομη πορεία της στην ελληνική αγορά η εταιρία σχεδιάζει συμπαραγωγή φαρμάκων μέσω των εγχώριων μονάδων της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης, η ΒΙΑΝΕΞ απασχολεί περίπου 250 άτομα με αποκλειστικό αντικείμενο τα προϊόντα της ΜSD. Επίσης, συνεργάζεται  με τη ΦΑΜΑΡ. «Συνολικά το 48% των προϊόντων που διατίθενται στην ελληνική αγορά παρασκευάζονται και συσκευάζονται εδώ στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να αυξηθεί η παραγωγή από τη χώρα και για την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να επωφεληθούμε από τις δυνατότητες που έχουμε στην Ελλάδα και για άλλες αγορές, για εξαγωγές» εξηγεί ο κ. Στριτζίνι. Η εταιρία παρουσιάζει πάντως σημαντικούς τζίρους στην ελληνική αγορά  μέσω της εδώ θυγατρικής της και μέσω της ΒΙΑΝΕΞ, που αγγίζουν το ποσό των 250 εκατ. ευρώ.
Το πεδίο των κλινικών ερευνών  αποτελεί επίσης ένα σημαντικό πεδίο επενδύσεων για την εταιρία. Παγκοσμίως η MSD διαθέτει για κλινικές μελέτες περισσότερα από οκτώ δισ δολάρια ετησίως. «Είμαστε πρωτίστως μια εταιρία έρευνας και ανάπτυξης» λέει ο κ. Στριτζίνι, και συνεχίζει λέγοντας ότι «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επενδύουμε στην έρευνα. Συνολικά λοιπόν έχουμε επενδύσει 5 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε 10 κλινικά προγράμματα σε εξέλιξη. Αυτό αποδεικνύει και τα σχέδια μας για την ελληνική αγορά: στόχος μας είναι η χώρα να εμπλακεί στις καινοτόμες δράσεις μας εξ αρχής  και όχι να συμμετάσχει απλώς στην προώθηση του προϊόντος». 

Ήδη το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της εταιρίας εμπλουτίζεται με νέα φάρμακα, όπως πχ με ένα καινοτόμο φάρμακο για την Ηπατίτιδα C. Το  2014 αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει ένα νέο προϊόν για την οστεοπόρωση, καθώς και φάρμακο για τη χοληστερόλη.
Δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην κρίση, λέει ο πρόεδρος της MSD
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τη δραστηριότητα της φαρμακευτικής εταιρίας, ο κ. Μπρούνο Στριτζίνι υποστηρίζει πως είναι ίδιον του επιχειρείν η προσαρμογή σε όλες τις καταστάσεις  και η αναζήτηση λύσης ακόμη και στις πιο αντίξοες οικονομικά συνθήκες. Εκτιμά δε ότι η φαρμακευτική αγορά θα συρρικνωθεί περαιτέρω τα επόμενα τρία χρόνια. «Σήμερα, στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως την κάναμε πριν από τρία χρόνια καθώς η αγορά είναι η μισή σε μέγεθος από ότι ήταν. Πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούμε καθώς και να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της παρουσίας μας. Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι οι αρχές πρέπει να πάρουν μέτρα.

 Είμαστε εταιρία με μεγάλη ιστορία . Είμαστε εδώ όχι μόνο όταν όλα πάνε καλά, αλλά και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεισφέρουμε όπως κάθε τομέας της κοινωνίας» λέει ο πρόεδρος της MSD Ευρώπης και Καναδά. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα αποτελεί τη 15η σε μέγεθος πωλήσεων αγορά όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος ανάμεσα σε συνολικά 130 αγορές παγκοσμίως.
Τα γενόσημα παραμένουν ακριβά στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα φάρμακα ο πρόεδρος του φαρμακευτικού κολοσσού τονίζει  ότι στην Ελλάδα τίθεται μείζον ζήτημα βασικά με την τιμή τους. «Η αγορά των γενοσήμων είναι πολύ μικρή στη χώρα σας και η τιμή των γενοσήμων είναι σαφώς πολύ υψηλή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς στις υπόλοιπες χώρες η λήξη του πατέντου και η τιμολόγηση των γενοσήμων ακολουθείται από μείωση της τιμής στο 90%. 

Τα φθηνά γενόσημα όμως δημιουργούν χρηματικά αποθέματα που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση καινοτόμων προϊόντων» εξηγεί ο κ. Στριτζίνι. Κατά τον ίδιο η μείωση των τιμών των αντίγραφων φαρμάκων είναι μονόδρομος για το σύστημα υγείας διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν αποθεματικά που θα επιτρέπουν τη χρηματοδότηση της έρευνας και της κυκλοφορίας καινοτόμων φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: