Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Σήματα... Mors για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση - ΕΓΓΡΑΦΟ-ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ έπεσαν τα βαρελότα της τρόικας για την κυβέρνηση.
Όπως αποκαλύπτει ο «Ε», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Matthias Mors έστειλε πρόσφατα επιστολή σε αποικιοκρατικό ύφος προς Λοβέρδο και Κουτρουμάνη, ζητώντας εξηγήσεις για καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
■ Του AIMIΛIOY NEΓKH anegis@ependytis.gr
Η επιστολή, που έπεσε ως βόμβα στα κυβερνητικά γραφεία -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, φέρει ημερομηνία 16-4-2012.
Όπως είπαμε, συντάκτης της είναι ο Matthias Mors, ένας εκ των «τριών σωματοφυλάκων», ο οποίος μάλιστα φέρεται ότι σύντομα θα αντικαταστήσει τον Paul Thomsen στην ηγεσία της τρόικας. Η τρισέλιδη επιστολή κοινοποιείται φυσικά εκτός από τον Thomsen και στον Klaus Masuch (εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), ενώ ενδεικτικό του ύφους της επιστολής είναι το γεγονός ότι ο Mors στο τέλος ενημερώνει τους δύο υπουργούς ότι θα την κοινοποιήσει και στον Φ. Σαχινίδη -σαν να περιμένει από τον υπουργό Οικονομίας να τραβήξει το αυτί των «άτακτων» συναδέλφων του...
Βασικό θέμα της επιστολής είναι η υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που αποτελεί μία από τις κύριες δεσμεύσεις της χώρας έναντι της τρόικας, με στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη σε 2,88 δισ. το 2012 έναντι περίπου 3.7 το 2011. Ο κ. Mors τονίζει ότι κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας τον Ιανουάριο διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις από τα υπεσχημένα και ζητεί εξηγήσεις με υποτιμητικό τόνο.

Προειδοποιήσεις
Ειδικότερα, αναφέρει ότι μόλις 150 από τους περίπου 6.500 γιατρούς του ΙΚΑ έχουν ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το ίδρυμα παρείχε 600 ευρώ σε κάθε γιατρό, προκειμένου να προμηθευτεί φορητό υπολογιστή. Ο Κομισάριος, λοιπόν, με ειρωνικό ύφος αναφέρει ότι έχει πληροφορηθεί πως μόνο 2.300 γιατροί έχουν αγοράσει υπολογιστή και μόνο 150 τους χρησιμοποιούν. Γεγονός που, όπως λέει, αγγίζει τα όρια της διασπάθισης δημοσίου χρήματος...
Παράλληλα, επικαλείται πληροφορίες οι οποίες θέλουν μόνο το 12% των μηνιαίων συνταγών για φάρμακα που εκτελούνται συνολικά σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να πραγματοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.
Ζητεί να μάθει ποια είναι η πραγματική εικόνα και να ενημερωθεί για τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση.
Το περιεχόμενο της επιστολής δείχνει ότι η τρόικα ενημερώνεται λεπτομερώς για όσα κάνει και κυρίως για όσα λέει ότι κάνει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ο κ. Mors ζητεί να ενημερωθεί για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται η διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στον εφαρμοστικό νόμο και προβλέπει πρόστιμο 1 ευρώ ανά συνταγή για κάθε γιατρό που συνταγογραφεί χειρόγραφη συνταγή!
Αναστολή
Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή του μέτρου ανεστάλη μέχρι νεωτέρας με απόφαση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ Γερ. Βουδούρη, καθώς ξεσηκώθηκαν γιατροί και φαρμακοποιοί.
Μείζον θέμα προκλήθηκε με τους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα χρήσης Internet στα περιφερειακά ιατρεία και, αν το μέτρο εφαρμοζόταν, ήταν δυνατόν κάθε μήνα να δέχονται πρόστιμα ύψους 1.500-2.000 ευρώ (όταν ο καθαρός μισθός τους είναι 620 ευρώ!).
Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Mors, υπενθυμίζει ότι το μνημόνιο αναφέρει ρητώς ότι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την πορεία των δαπανών υγείας σε μηνιαία βάση. Υπό το πρίσμα αυτό, τονίζει ότι αναμένει το ταχύτερο δυνατόν ενημέρωση για την εξέλιξη των δαπανών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Έχουν ξεφύγει οι τροϊκανοί... Tragic για όλους μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: