Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ Ν ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΕΧΝΙΚΟ το πρόβλημα που οδήγησε τη Δευτέρα στην κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ anegis@ependytis.gr
Από πίσω κρύβεται μια σύγκρουση ισχυρών συμφερόντων, που περιλαμβάνει απευθείας αναθέσεις και ίντριγκες κυβερνητικών στελεχών, τις οποίες φέρνει στο φως ο «Επενδυτής». Η σύγκρουση των συμφερόντων έχει τρεις πόλους:
1. Την εταιρεία πληροφορικής Computer Studio, η οποία ανέπτυξε το λογισμικό του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
2. Την εταιρεία πληροφορικής Unisystems Α.Ε., η οποία είχε εγκαταστήσει το σύστημα σάρωσης των συνταγών που διέθετε στο Κέντρο Μηχανογραφικού Ελέγχου Συνταγών. Το εν λόγω σύστημα είχε αγοραστεί από την κυβέρνηση Καραμανλή και ο Ανδρέας Λοβέρδος δέχθηκε να το στηρίξει μέχρις ότου η χώρα αποκτήσει οργανωμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
3. Την κρατική εταιρεία ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, το πρώην Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Κοινωνικών Υπηρεσιών - ΚΗΥΚΥ), που είχε την αρμοδιότητα και την ευθύνη της υλοποίησης του όλου έργου.
Όσον αφορά τα κυβερνητικά στελέχη, κεντρικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι κατά πρώτο λόγο η πρώην γ. γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθ. Δρέττα, η οποία είχε την αρμοδιότητα και την πολιτική ευθύνη του έργου, και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κ. Γερ. Βουδούρης, και δευτερευόντως ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κ.
Βλ. Σφυρόερας.
Παρασκήνιο
Θρυαλλίδα των εξελίξεων που οδήγησαν στην κατάρρευση του συστήματος φαίνεται ότι αποτέλεσε η απευθείας ανάθεση, και μάλιστα προεκλογικώς, που έκανε το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ με επικεφαλής τον κ. Βουδούρη. Ειδικότερα, στις 18.4 2012 έγινε απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Unisystems Α.Ε., ύψους 950 000 ευρώ, με αντικείμενο την «παροχή συμφωνημένου επιπέδου υπηρεσιών παραγωγικής λειτουργίας, υποστήριξη παραγωγικής λειτουργίας, παραμετροποίηση λογισμικού εφαρμογών και μεταφορά τεχνογνωσίας του συστήματος αυτοματοποιημένης διαχείρισης συνταγών του ΕΟΠΥΥ».
Πίσω από τον περίπλοκο τίτλο κρύβεται η δημιουργία ενός άλλου «αντάρτικου» συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το σύστημα αυτό θα γινόταν με επίκεντρο όχι τους γιατρούς, αλλά τα φαρμακεία με σάρωση των ηλεκτρονικών συνταγών που θα εξέδιδε το ήδη υπάρχον σύστημα . Το εντυπωσιακό είναι ότι στην ανάθεση εμφανίζεται η Unisystems Α.Ε. να προσφέρει όλα τα αναγκαία υποέργα (μελέτες, εφαρμογές κ.λπ.) με συνολικά 10 ανθρωπομήνες τελείως δωρεάν! Η προαναφερόμενη απευθείας ανάθεση από τον κ. Βουδούρη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Από τον Νοέμβριο του 2010, όταν ξεκίνησε από τον ΟΑΕΕ το πιλοτικό πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο κ. Βουδούρης, ως πρόεδρος τότε του οργανισμού, δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν είχε εκείνος την ευθύνη για το έργο, αφήνοντας αιχμές ότι το σύστημα είναι πρόχειρο, αργό και παρουσιάζει προβλήματα.
Τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για άλλα, όπως η διαμόρφωση του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ είχε έρθει επανειλημμένως σε σύγκρουση με την κ. Αθ. Δρέττα. Φαίνεται λοιπόν ότι η αποχώρηση της κ. Δρέττα και η κάθοδος της στη Β ' Αθηνών έδωσαν την ευκαιρία στον κ. Βουδούρη να δράσει αυτόνομα και να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση στη Unisystems Α.Ε.
Βέβαια, είναι αλήθεια ότι το σύστημα που είχε φτιάξει η Computer Studio είχε έκδηλες αδυναμίες. Άλλωστε, αρχικά σχεδιάστηκε για να διαχειριστεί μόλις 50.000 συνταγές τον μήνα στον ΟΑΕΕ. Ουσιαστικά, επρόκειτο για ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης συνταγών και όχι συνταγογράφησης, το οποίο αναπτύχθηκε με ελάχιστους πόρους και μεγάλη πίεση χρόνου λόγω μνημονίου.
Ζεστό χρήμα
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου, που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ήταν μόλις 69.000 ευρώ! Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί με απευθείας αναθέσεις από την ΗΔΙΚΑ, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ περίπου άλλα 200.000 ευρώ, που όμως θεωρούνται ψίχουλα για ένα τόσο μεγάλο έργο. Σκεφθείτε ότι ο μεγάλος διαγωνισμός για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που έχει προκηρύξει η ίδια η ΗΔΙΚΑ και βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ για μία πενταετία.
Επίσης, πριν από λίγους μήνες, οι Σουηδοί, όταν τους ζητήσαμε τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του έργου, σε περίπτωση που ο προαναφερόμενος διαγωνισμός οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ζήτησαν αμοιβή 35-40 εκατ. τον χρόνο!
Το έργο λοιπόν, που υλοποίησε η εταιρεία Computer Studio, παραλήφθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας στις 23 4.2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραλήφθηκε παρά το γεγονός ότι η ΗΔΙΚΑ είχε εκφράσει εγγράφως σοβαρές επιφυλάξεις για τις αδυναμίες που παρουσίαζε Όπως όλα δείχνουν, η ΚτΠ παρέλαβε το έργο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το έργο θα έβγαινε εκτός του ΕΣΠΑ.
Στο μεταξύ, η ίδια η ΗΔΙΚΑ, βλέποντας τις αδυναμίες του έργου της Computer Studio, ξεκίνησε στις αρχές του 2012 να δημιουργήσει ένα δικό της σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με δικά της μέσα. Έτσι κι έγινε. Το πρόγραμμα έχει ήδη φτιαχτεί και επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα Μαΐου Ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι ότι μπορεί να διασυνδεθεί με τα λογισμικά που έχουν ήδη εγκατεστημένα τα φαρμακεία.
ίΧτυπήματα κάτω από τη μέση
ΤΗΝ ΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ που η ΗΔΙΚΑ είχε έτοιμο το δικό της σύστημα και ενώ ο ΕΟΠΥΥ ανέθετε στη Unisystems το «αντάρτικο» σύστημα, το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και στις αρχές Μαΐου άρχισαν να πυκνώνουν τα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος της Computer Studio. Προβλήματα που κορυφώθηκαν αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς το σύστημα «έπεφτε» περιοδικά και επί μακρόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Βλ. Σφυρόερας προσπάθησε εναγωνίως να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της εταιρείας κ. Δημ. Τοκάνη, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα.
Η απάντηση του τελευταίου ήταν να αποστείλει εγγράφως την Τρίτη το μεσημέρι πρόταση της εταιρείας για τη σύναψη συμβολαίου συντήρησης ύψους 250.000 ευρώ.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η Computer Studio προσπάθησε να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, βλέποντας ότι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε από το φθινόπωρο του 2010 να στήσει ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ξαφνικά θα την έβγαζαν εκτός παιχνιδιού... Είτε με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ είτε με εκείνο της Unisystems.
Ο κ. Σφυρόερας, θεωρώντας τη συμπεριφορά της εταιρείας εκβιαστική, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση -και έγινε αποδεκτό- να κλείσει αμέσως το σύστημα. Την ίδια ημέρα (την Τρίτη), έγινε χαμός σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του κ.
Βουδούρη, του κ. Σφυρόερα και των αρμοδίων γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Αντ. Δημόπουλου και Αθ. Κωτσόπουλου. Υπήρξε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των κ. Σφυρόερα και Βουδούρη, ενώ με εντολή του κ. Δημόπουλου αποφασίστηκε να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα της ΗΔΙΚΑ την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη 16-5-2012). Μάλιστα, την Πέμπτη το μεσημέρι εκπρόσωποι των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων έκαναν test drive στο νέο σύστημα.
Η ουσία είναι ότι, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων, το ζωτικής σημασίας έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βολοδέρνει ανάμεσα στη Σκύλλα των συμφερόντων των εταιρειών και στη Χάρυβδη του διαγκωνισμού των κυβερνητικών στελεχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: