Τρίτη 1 Μαΐου 2012

: Tα μέτρα για την Υγεία που πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο .

Διέρρευσε από το οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού έγγραφο με την επίσημη λίστα που περιέχει όλα εκείνα τα μέτρα που, βάσει μνημονίου, πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο. Παρακάτω έχουμε απομονώσει εκείνα που σχετίζονται με την υγεία. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το έγγραφο στο real.gr 
  • Σύστηµα υγείας -διακυβέρνηση: Ως αποτέλεσµα της διαδικασίας συγκέντρωσης, ο ΕΟΠΥΥεξορθολογίζει τον αριθµό των συµβάσεων µε ιδιώτες ιατρούς, έτσι ώστε να µειωθεί η αναλογία ιατρών-ασθενών κοντά στον, πολύ χαµηλότερο, µέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [2ο τρίµηνο 2012] (MoU, παρ. 2.8)
  • Σύστηµα υγείας – συνταγογράφηση: Υπουργείο Υγείας και ΦΚΑ υλοποιούν ένα αποτελεσµατικό σύστηµα παρακολούθησης της συνταγογραφικής δραστηριότητας. Καθιερώνεται µία διαδικασία για την τακτική αξιολόγηση των στοιχείων που λαµβάνονται από το σύστηµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. [2ο τρίµηνο 2012] (MoU, παρ. 2.8)
  • Σύστηµα υγείας – συνταγογράφηση: Η Κυβέρνηση παρέχει µηνιαίως ενηµέρωση και προειδοποιήσεις σε κάθε ιατρό σχετικά µε τη συνταγογραφική του δραστηριότητα, όταν παρατηρείται συνταγογράφηση άνω του µέσου όρου των συγκρίσιµων ιατρών, καθώς και όταν παραβαίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση.
  • Σύστηµα υγείας – συνταγογράφηση: Επίσης δηµοσιεύεται ετήσια έκθεση που καλύπτει: 1) τις ποσότητες και αξίες των συνταγών του κάθε ιατρού, τόσο σε σύγκριση µε τους οµοταγείς του, όσο και µε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση, 2) τη συνταγογράφηση του κάθε ιατρού για γενόσηµα φάρµακα, έναντι των πρωτοτύπων και εντός πατέντας φαρµάκων, και 3) τη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών. [2ο τρίµηνο 2012] (MoU, παρ. 2.8)
  • Σύστηµα υγείας – συνταγογράφηση: Εάν η µηνιαία παρακολούθηση της δαπάνης δείξει ότι η µείωση των φαρµακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναµενόµενα αποτελέσµατα, θα πρέπει άµεσα να ληφθούν πρόσθετα µέτρα ώστε η φαρµακευτική κατανάλωση να διατηρηθεί υπό έλεγχο. Τα µέτρα αυτά περιλαµβάνουν τον προϋπολογισµό συνταγογράφησης για κάθε ιατρό, το στόχο του µέσου κόστους συνταγογράφησης ανά ασθενή και, εάν χρειαστεί, οριζόντιες περαιτέρω περικοπές τιµών και περιθωρίων κέρδους και αυξήσεις των συµµετοχών. [2ο τρίµηνο 2012] (MoU, παρ. 2.8)
  • Σύστηµα υγείας – χρήση γενοσήµων: Η Κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικό για όλα τα δηµόσια νοσοκοµεία να προµηθεύονται τα φαρµακευτικά προϊόντα ανά δραστική ουσία, κάνοντας χρήση των κεντρικών διαγωνιστικών διαδικασιών που αναπτύσσονται από την ΕΠΥ και υπαγορεύοντας τη συµµόρφωση µε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση. [2ο τρίµηνο 2012] (MoU, παρ. 2.8)
  • Σύστηµα υγείας – χρήση γενοσήµων: Η Κυβέρνηση απλοποιεί τις διοικητικές και νοµικές διαδικασίες για την επιτάχυνση της εισαγωγής στην αγορά φθηνότερων γενόσηµων φαρµάκων στη θετική λίστα. [2ο τρίµηνο 2012] (MoU, παρ. 2.8)
  • Σύστηµα υγείας – µηχανογράφηση: Εισάγονται συστήµατα αναλυτικής λογιστικής κόστους και τακτικής ετήσιας δηµοσίευσης ισολογισµού από όλα τα νοσοκοµεία. [2ο τρίµηνο 2012] (MoU, παρ. 2.8)
  • Σύστηµα υγείας – µηχανογράφηση: Γίνεται άµεση τιµολόγηση των συνολικών εξόδων θεραπείας (το αργότερο εντός 2 µηνών) προς άλλες χώρες της ΕΕ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για τη θεραπεία αλλοδαπών/κατοίκων εξωτερικού. [2ο τρίµηνο 2012] (MoU, παρ. 2.8)
  • Σύστηµα υγείας – µηχανογράφηση: Υλοποιείται η είσπραξη των συµµετοχών και η εφαρµογή µηχανισµών που καταπολεµούν τη διαφθορά και εξαλείφουν το φαινόµενο των «ανεπίσηµων» πληρωµών στα νοσοκοµεία. [2ο τρίµηνο 2012] (MoU, παρ. 2.8)
  • Σύστηµα υγείας – διακυβέρνηση: Η Κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τη συγκέντρωση όλων των σχετικών µε την υγεία διαδικασιών και ευθυνών λήψης αποφάσεων (συµπεριλαµβανόµενων και των δαπανών µισθοδοσίας), υπό το Υπουργείο Υγείας, το αργότερο έως τον Ιούνιο 2012. (MoU, παρ. 2.8)
  • Σύστηµα υγείας – διακυβέρνηση: Όλοι οι άλλοι (πλην ΕΟΠΥΥ και λοιπών ασφαλιστικών ταµείων) φορείς πρόνοιας/κοινωνικής αρωγής του Υπουργείου Υγείας µετακινούνται στο Υπουργείο Εργασίας έως τον Ιούνιο 2012. (MoU, παρ. 2.8)
Πηγή: real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: