Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΑ ΣΥΜΒΆΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΊΕΣ


Το ζήτημα που βιώνουμε σαν φαρμακοποιοί δεν αντιμετωπίζεται μόνο από μια άρνηση της εκτέλεσης συνταγών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ επί πιστώσει.
Το καίριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι  πως θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας  στον πολίτη μέσα από ένα εύρωστο οικονομικά  κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, που όμως μέλει  να οικοδομηθεί και έως ότου αυτό γίνει  πρέπει να βρεθούν λύσεις για να προλάβουμε μια ανθρωπιστική κρίση αλλά και τΙς πολιτικές ζυμώσεις που σίγουρα λαμβάνουν χώρα  από το εμπάργκο. Η εμπειρία μου που προέρχεται από τους δικούς μου πελάτες από την αντίδραση τους  στην πλειοψηφία τους συνοψίζεται στη φράση «α ρε χρυσή αυγή που σας χρειάζεται» με δεύτερη  εκδοχή ¨τα έφαγαν αυτοί οι πουστ…. και εμείς πρέπει να πληρώσουμε.
Σε αυτό περίπου το περιβάλλον πρέπει όλοι να συμβάλλουμε κράτος και παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ήδη οι φαρμακοποιοί έχουμε βάλλει ένα μήνα ρευστότητα μια και εισροές από τον ΕΟΠΥΥ εκταμιεύονται με ακόμη ένα μήνα καθυστέρηση  που σημαίνει από μεριά μας 240 εκ συμβολή στη ρευστότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας  κατάσταση που φέρνει την πλειοψηφία των φαρμακοποιών σε τρομερή οικονομική  αδυναμία να συνεχίσουν την δουλεία τους και να αμύνονται με το μόνο τρόπο έχουν, την αναστολή της επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, στάση που δεν τους υποχρεώνει  να αυξήσουν τα χρέη τους προς την εφοδιαστική αλυσίδα και να κινδυνεύουν να βάλλουν λουκέτο στα φαρμακεία τους, στάση που όμως ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες- ασφαλισμένους που είναι υποχρεωμένοι  να πληρώνουν μετρητοίς τα φάρμακα τους.
Στη κορυφή της εφοδιαστικής αλυσίδας βρίσκεται η  βιομηχανία φαρμάκων που είναι αυτή που καθορίζει τη ρευστότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα αφού η πίστωση που δίνει δεν υπερβαίνει κατά Μ.Ο. κάτω από τις 30 μέρες. Της ζητήθηκε να διευκολύνει την κατάσταση   βάζοντας και αυτή ένα ακόμη μήνα πίστωση στο σύστημα ώστε να πάρει μπροστά και να έχει ροή το σύστημα. Απάντησε  ότι πρώτα πρέπει να της εξόφληση το κράτος οφειλές και μετά θα το δει. Νομίζω ότι το επιχείρημα είναι έωλο γιατί την πίστωση που της ζητείται δεν απευθύνεται προς το κράτος αλλά προς την εφοδιαστική αλυσίδα (φαρμακαποθήκες-φαρμακοποιοί) της οποίας η διασπορά του όποιου πιστωτικού κινδύνου  μειώνει τη επισφάλεια. Καλώ λοιπόν  τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών ,καθώς και στις μαμάδες εταιρίες να ξαναδούν το ζήτημα και να συμβάλλουν στη κατεύθυνση αυτή για να αποφύγουμε κυρίως μια ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: