Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Χωρίς λύση η συνάντηση υπουργείου Υγείας φαρμακοποιών! Χωρίς φάρμακα οι ασθενείς


Μπορεί η συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά να κράτησε με τους φαρμακοποιούς κοντά στις 3,5 ώρες, δεν φάνηκε όμως αυτές να είναι αρκετές για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε διαμηνύουν οι φαρμακοποιοί γιατί δεν πήραμε σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. «Σταματήστε τις κινητοποιήσεις» τους τόνιζε ο αναπληρωτής υπουργός θέλοντας μάλλον να φανεί ως ο διπλωμάτης της υπόθεση. Διαβάστε όλο το παρασκήνιο της συνάντησης, το μεγάλο παζάρι αλλά και τη στάση όλων των πλευρών. 
 

Ήταν μάλλον μια πρωτοφανής συνάντηση για τα δεδομένα της άπειρης ακόμη ηγεσίας του υπουργείου Υγείας καθώς έπρεπε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακοποιών, φαρμακαποθηκών αλλά και φαρμακοβιομηχάνων. Που κολλούσε από την αρχή η όλη διαδικασία; Στην έλλειψη ρευστού του ΕΟΠΥΥ που δεν έχει να πληρώσει κανέναν από όλους όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση. 
 
Αποτέλεσμα ήταν ο Μάριος Σαλμάς να ζητήσει να δοθεί χρονική πίστωση από όλους στο θέμα της αποπληρωμής από 77 έως 90 ημέρες. Δηλαδή οι φαρμακοβιομηχανίες να ζητούν τα χρήματά τους σε 77 μέρες από τις φαρμακαποθήκες όταν τους δίνουν φάρμακα και αντίστοιχα οι φαρμακαποθήκες να ζητούν τότε τα χρήματά τους από τους φαρμακοποιούς που πληρώνουν ακόμη και μετρητοίς για να πάρουν σκευάσματα. Λύση βέβαια με την οποία δε συμφώνησε κανείς καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα αποπληρώνει όλη την αλυσίδα των προμηθευτών σε 90 μέρες και αν βρει βέβαια χρήματα, γιατί αυτά έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση για το φορέα.
 
Σε όλη τη συζήτηση οι παραβρισκόμενοι αντιλήφθηκαν με μεγάλη ευκολία, την έντονη ανάγκη του αναπληρωτή υπουργού Μάριου Σαλμά, να διακοπούν οι κινητοποιήσεις  προκειμένου να αποδεχθεί ο ίδιος ο επιτυχημένος μεσολαβητής. 
 
Ωστόσο καμία πλευρά δεν πείσθηκε. Οι φαρμακοποιοί όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ και οι φαρμακοβιομήχανοι θα συνεχίσουν επίσης να διεκδικούν τα οφειλόμενα. 
Εξάλλου όπως λένε οι φαρμακοποιοί και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις δε θα έχουμε χρήματα να αγοράσουμε φάρμακα και να γεμίσουμε τα ράφια μας, συνεπώς η κατάληξη είναι η ίδια. 
Άλλωστε οι διαβεβαιώσεις που πήραν είναι ότι θα πληρωθούν άμεσα τον υπόλοιπο Μάιου, σύντομα τον Ιούνιο, και τον Ιούλιο που είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ…θα δούμε!
 
Αργά το απόγευμα πάντως ο κλάδος συνεδριάζει για να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του. 
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου   

Δεν υπάρχουν σχόλια: