Η επαναφορά της λίστας και η μείωση της τιμής των 89 φαρμάκων « υψηλού κόστους » με νέα αγορανομική διάταξη από 1η Γενάρη .
Το πάγωμα τιμών σε όλα τα άλλα σκευάσματα μέχρι τέλη Φλεβάρη , για να γίνει επανακοστολόγηση τους , με στόχο την μείωση των τιμών , κατά 40% των αντιγράφων φαρμάκων και κατά 30% των πρωτοτύπων . (βλέπε "Το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Δ.ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ 22Νοεμβρίου 2009)
Την αλλαγή της σχέσης συμμετοχής στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των αντιγράφων φαρμάκων που σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο η συμμετοχή τους να φθάσει στο 30% από το 15% που είναι σήμερα , με ποιο τρόπο άραγε;
Την εφαρμογή « της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης» που η κυβέρνηση τοποθετεί στην 1η Μαΐου και που κανένας δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει πως ακριβώς θα εφαρμοσθεί ;
α) η εφαρμογή της θα είναι σε πρώτη φάση , η σύνδεση της χειρόγραφης συνταγογράφησης , εκτέλεσης και χρέωσης , με τη αυτοματοποιημένη διαδικασία ;
β) με τον εξοπλισμό των ιατρείων με έναν υπολογιστή , ο οποίος θα περιέχει ειδικό λογισμικό , στον οποίο ο γιατρός θα βάζει όλα τα δεδομένα της συνταγής την οποία στη συνέχεια θα εκτυπώνει και θα την παραδίδει στον ασθενή για να προμηθευτεί τα φάρμακα του από το φαρμακείο της αρεσκείας του, που και αυτό θα είναι μηχανοργανωμένο , ενώ όλα τα δεδομένα αυτής θα καταχωρούνται αυτόματα σε ένα κεντρικό SERVER ;
γ) Θα προμηθεύσει το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα τον κάθε ασφαλισμένο με μια ηλεκτρονική κάρτα πάνω στην οποία ο γιατρός θα περνάει την επίσκεψη αλλά και την συνταγή με την οποία κάρτα στη συνέχεια θα μπορεί να προμηθευθεί τα φάρμακα από το φαρμακείο , ενώ όλα θα είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό σύστημα του υπουργείου υγείας ; Κανείς δεν ξέρει .
Με όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση στοχεύει στην εξοικονόμηση 1,5 δις ευρώ.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω , το γαϊτανάκι των μέτρων το παίρνουν μερικές φαρμακευτικές εταιρίες που συγκαταλέγονται μέσα στις 15 πρώτες σε πωλήσεις που εξαγγέλλουν μείωση της πίστωσης που κάνουν στην αγορά κατά 30 μέρες , καθιστώντας την αγορά των φαρμάκων τους, σχεδόν τοις μετρητοίς ,την στιγμή κατά την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε στα φαρμακεία από το 30% έως το 60% του ετήσιου τζίρου τους.
Προσωπικά δεν αμφισβητώ το δικαίωμα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης να εξαγγέλλει αλλά και να υλοποιεί την πολιτική της .
Ζητώ όμως η πολιτική αυτή να μην κατεδαφίζει έναν κλάδο μέσα σε μια νύχτα. Γιατί αυτό θα συμβεί αν απαξιωθούν τα αποθέματά μας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2010 κατά 35% .
Για το λόγο αυτό πρέπει να ζητήσουμε αυτά να πωληθούν μέχρι εξαντλήσεως με τις παλαιές τιμές. Προς αποφυγή οποιονδήποτε παρερμηνειών στα σκευάσματα με τις νέες τιμές να μπουν κουπόνια τυπωμένα σε φόντο ανοιχτό κίτρινο ή βεραμάν.
Δικαίωμα της κυβέρνησης είναι να αυξήσει το ποσοστό των αντιγράφων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στις πλάτες του Ελληνικού φαρμακείου που θα είναι υποχρεωμένο να έχει στα ράφια του 14 κλοπιδογρέλες , 70 ατροβαστατίνες,80 ομεπραζόλες , 27 ρανιτιδίνες κ.λπ.,κ.λ.π. που ελεγμένες από τον ΕΟΦ ή τον European Medicine Agency ( EMEA) θα είναι της αυτής βιοισοδυναμίας.
Γιαυτό ζητώ τα αντίγραφα φάρμακα να συνταγοηραφούνται με το όνομα της δραστικής τους ουσίας ή αν αυτό δεν γίνεται, με την εμπορική τους ονομασία ο φαρμακοποιός όμως να μπορεί να δίνει όποιο άλλο αντίγραφο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία έχει αυτός στο ράφι του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου