Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ



Σήμερα το πρωί με πήρε στο τηλέφωνο ο συνάδελφος Βασίλης , μέλος του ΣΟΦΛΑ ζητώντας την εκτίμηση μου για το ποσοστό μείωσης των τιμων των φαρμάκων. Παραθέτω λοιπόν τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη των τριών συναρμοδίων υπουργών με θέμα «την πολιτική για το φάρμακο»:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΛΟΥΚΑΣ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ,
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


που έγινε την Πέμτη 19/11/2009 καθώς και δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ της επόμενης Κυριακής 22/11/2009 που κάνει ,μεταξύ των άλλων και σχετικές εκτιμήσεις για το ποσοστό μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Θα το βρήτε σε ανάρτηση του BLOG μου στις 26/11/2009.(κάνετε κλικ στις παλαιότερες αναρτήσεις , η αριστερά στο μήνα Νοέμβριο)



«πρώτο μέτρο, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και προωθούμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, είναι η επαναφορά της λίστας φαρμάκων και ταυτόχρονα, η αναγκαία επικαιροποίηση και καλύτερη εφαρμογή της.



Το δεύτερο μέτρο, αφορά στην υιοθέτηση μιας πολιτικής συνολικής επανατιμολόγησης, για το σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανέρχονται περίπου στα 6.000, με τις τιμές να ανακοινώνονται στο πρώτο δελτίο του 2010.



Το τρίτο μέτρο, είναι η αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων. Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, τα αντίγραφα τιμολογούνται στο 80% των πρωτοτύπων. Και αυτό έχει οδηγήσει σε μια πολύ υψηλή τιμή των αντιγράφων και σε πολύ μικρό ποσοστό διείσδυσης, το οποίο στη χώρα μας φθάνει μόνο στο 15%. Έτσι, αλλάζουμε το σύστημα τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων και υιοθετούμε και για τα αντίγραφα το πλαίσιο τιμολόγησης των πρωτοτύπων. Δηλαδή, τιμολόγηση βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Το τέταρτο μέτρο αφορά στα 89 ακριβά φάρμακα. Θα προχωρήσουμε, με εγκύκλιο, σε μείωση της τιμής, από 1/1/2010. Το ποσοστό της μείωσης θα προσδιοριστεί με αγορανομική διάταξη, μετά από διάλογο που θα πραγματοποιηθεί και στη διάθεσή τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία


το πέμπτο μέτρο αφορά στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ», δηλαδή του Δ΄ Κ.Π.Σ. Προγραμματίζουμε μέσα από το «ΕΣΠΑ» μια ειδική δράση για να στηρίξουμε, ακριβώς, τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τόσο στα ασφαλιστικά μας Ταμεία, όσο και στο μηχανογραφικό εξοπλισμό στα φαρμακεία και τα ιατρεία. Σκοπός μας η άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης



Την 1η Μαΐου του 2010, ξεκινά ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης. Η διαδικασία αυτή, ο ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγογράφησης, θα εξασφαλίζει στο 100% την έγκυρη στατιστική, ποιος συνταγογραφεί, τι ακριβώς φάρμακο και σε ποιο φαρμακείο εκτελείται η συγκεκριμένη συνταγή. Από τη δράση αυτή, μόνο το ΙΚΑ προϋπολογίζει συγκράτηση δαπανών 250 εκατ. ευρώ. Επαναλαμβάνω, 1η Μαΐου του 2010 ξεκινά η συγκεκριμένη δράση σε ολοκληρωμένο επίπεδο.

Στο πρόγραμμα αυτό, επειδή ο νόμος και οι σχετικές συμβάσεις το επιτρέπουν, με βούλησή του, εντάσσεται και ο ΟΓΑ. Συνεπώς, κυρίες και κύριοι, από την 1η Μαΐου του 2010, θα έχουμε το 70% περίπου των ασφαλισμένων, ενταγμένων σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης, που θα τους δίδεται όταν αυτό είναι αναγκαίο και άρα, το μεγάλο κομμάτι του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας θα μπορεί να ελέγχει τις δαπάνες του για τα φάρμακα, με σκοπό να τις εξορθολογίσει.











Δεν υπάρχουν σχόλια: