Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Επανέρχεται η λίστα φαρμάκων


Νέα λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων επαναφέρει επικείμενη τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή.
Η νέα λίστα φαρμάκων (είχε καταργηθεί το 2006) στοχεύει κυρίως στον εξορθολογισμό στη διάθεση των φαρμάκων και στην καταπολέμηση της αλόγιστης συνταγογράφησης.
Τα κριτήρια ένταξης ενός φαρμάκου στη λίστα θα ορίσει ειδική επταμελής Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες υψηλού κύρους και ετέρους που προέρχονται από φορείς με ειδικό βάρος στο σύστημα ασφάλισης. Η λίστα θα αναθεωρείται και θα συμπληρώνεται κάθε χρόνο με κοινή υπουργική απόφαση.
Εγκρίνουν Τα ασφαλιστικά ταμεία θα εγκρίνουν και θα εξοφλούν ιατρικές συνταγές μόνο εφόσον αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα που περιέχονται στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα Ασφάλισης και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα εγκρίνεται η χορήγηση φαρμάκου που δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, ύστερα από αιτιολογημένη έκθεση του θεράποντος ιατρού και ειδικής Επιτροπής.
Αποσαφηνίζεται δε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη χορήγηση από τα φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία, φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους.
Οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται τόσο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όσο και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς συμμετοχή τους στη δαπάνη, φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υψηλού κόστους, που έχουν άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση ή άδεια για έναρξη χορήγησης στο νοσοκομείο και παρακολούθηση από ειδικό ιατρό.
πηγή:ημερεσία 16/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: