Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΑΝΟ


Αυτή τη στιγμή (28/02/2010 9,10 π.μ.) ο γνωστός Μάνος υποστηρίζει στη ΝΕΤ ότι το κέρδος του φαρμακοποιού στην Ελλάδα είναι 47%???!!!

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΕΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΒΗΜΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
ΤΟ ΣΦΑΛΛΕΙΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ.
ΑΛΛΑ
ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ........

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ανοίγουν έως το φθινόπωρο όλα τα κλειστά επαγγέλματα







Σας παραθέτω μέρος του κειμένου από το ρεπορταζ τωνΔ.ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ-Γ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΎΛΛΟΥ στην εφημερίδα "ΚΕΡΔΟΣ" που αφορά το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων προκειμένου η χώρα να εναρμονιστεί με τα Κοινοτικά δεδομένα. Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε στην παρακάτω ΔΝΣΗ.

http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=1197597&nt=103



Αυτή η προσπάθεια γίνεται για την «προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123 (Μπολχεστάιν) συνεχίζουν αυτό-αναιρούμενοι να περιλαμβάνουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού σε αυτά , αν και κλείνοντας το ρεπορτάζ τους βλέπουν ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού δεν συμπεριλαμβάνεται στην Οδηγία Μπολχεσταίν. Αμέσως τώρα παραθέτω τα κοινοτικά δεδομένα:



Σε σύνολο 440.000 Φαρμακείων στο έδαφος της Ε.Ε., στην κυριότητα Ανωνύμων Εταιριών*** βρίσκονται μόνο 6.000 χιλιάδες (ποσοστό μικρότερο του 1,4% του συνόλου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών σε ποσοστό άνω του 90% στη Μεγάλη Βρετανία), και 2.000 σε άτυπο διαχειριστικό έλεγχο μεγάλων χονδρεμπορικών εταιριών (ποσοστό μικρότερο του 0,5% του συνόλου) Πηγή Ναυτεμπορική 30/11/2009 σελ 26.

*** Όσοι γράφουν για απελευθέρωση πρέπει να λάβουν υποψη τους ότι αυτό σημαίνει μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων, ιδιοκτησίας πολυεθνικού κεφαλαίου,που θα λειτουργούν με την νομική μορφή της Α.Ε.και μετά τις πρώτες δελεαστικές εξαγορές ελκιστικών θέσεων φαρμακείων, θα λειτουργίσουν με υπαλλήλους φαρμακοποιούς, καθορίζοντας σύντομα τους όρους λειτουργίας τησ αγοράς του φαρμάκου στή χώρα. Το φαρμακείο όπως το ξέρουμε σήμερα θα εξακολουθήσει να υπάρχει μόνο σε άγονες γραμμές.

Τα συμπεράσματα δικά σας.



'Ενα ακόμη μέτωπο με συντεχνίες και χρόνιες στρεβλώσεις, που πλήττουν την ελεύθερη αγορά, είναι έτοιμη να ανοίξει η κυβέρνηση, αποφασίζοντας να γκρεμίσει επιτέλους τα νομικά τείχη που προστατεύουν σήμερα τα κλειστά επαγγέλματα, προκειμένου η χώρα να εναρμονιστεί με τα Κοινοτικά δεδομένα.



Η διαδικασία ανοίγματος θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο, με στόχο να ανοίξουν μέχρι το φθινόπωρο τα επαγγέλματα των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών, αρχιτεκτόνων, ταξιτζήδων και φορτηγατζήδων. Θα συσταθεί δε Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ''.ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.....αφορά την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123(μπολχεσταιν)



''ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Αξίζ'ει να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις της Οδηγίας είναι οριζόντιες και όχι κλαδικές και καλύπτουν το σύνολο του τριτογενούς τομέα με σημαντικές ωστόσο εξαιρέσεις. Ειδικότερα δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οι παρακάτω δραστηριότητες:
- Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
- Οι υπηρεσίες και τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
- Οι υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών, των αστικών συγκοινωνιών, των λιμενικών υπηρεσιών, ταξί και ασθενοφόρων.
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας.
- Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (ιατρικές και φαρμακευτικές).
- Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες.
- Οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.
- Οι κοινωνικές υπηρεσίες.
- Οι ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας και
- οι υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών."




Κέρδος 28/2/2010 07:15



http://vasilischolevas.blogspot.com/2009/12/blog-post_14.html



ΕΜΒΟΛΙΜΟ



Αυτή τη στιγμή (28/02/2010 9,10 π.μ.) ο γνωστός Μάνος υποστηρίζει στη ΝΕΤ ότι το κέρδος του φαρμακοποιού στην Ελλάδα είναι 47%???!!!



http://vasilischolevas.blogspot.com/2010/01/1812010.html



Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΟΣΦΕ: Νέο δελτιο τιμών φαρμάκων


Αγαπητοί Συνάδελφοι
Το νέο Δελτίο Τιμών αναμένεται με αναβολή μιας εβδομάδας, μάλλον στις 05/03/2010 (?)
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της Ο.Σ.Φ.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Ανδρέας Γαλανόπουλος Αθανάσιος Καρούτας

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010


ΑΘΗΝΑ 23-2-2010 Αρ.Πρωτ. Α3-577
Ενόψει της περαίωσης της διαδικασίας Ανατιμολόγησης των Φαρμάκων , σας γνωρίζουμε τα εξής :
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις από την ημερομηνία εφαρμογής του νέου Δελτίου Τιμών , θα διαθέτουν τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα με τις νέες τιμές . Για υπάρχοντα αποθέματα φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που αναγράφουν παλαιές τιμές, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις οφείλουν να αναγράψουν τη Νέα Τιμή ή τουλάχιστον με την ένδειξη "Με Νέα Τιμή" ευκρινώς , σε χρώμα κόκκινο.
Οι φαρμακαποθήκες θα μπορούν να διαθέτουν τα αποθέματά τους προς τα φαρμακεία με παλαιές τιμές για διάστημα 21 ημερών από την έναρξη ισχύος του Δελτίου Τιμών . Μετά το περας της περιόδου αυτής , ανεξαρτήτως της αναγραφόμενης τιμής επι του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, η τιμολόγηση προς τα φαρμακεία θα γίνεται με νέες τιμές .
Οι φαρμακαποθήκες παρακαλούνται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την προσαρμογή του λογισμικού διαχείρισης των αποθηκών τους ώστε να προβλέπει την ύπαρξη δύο διαφορετικών τιμών σε κάθε φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα.
Τα φαρμακεία θα μπορούν να διαθέτουν τα αποθέματά τους με παλαιές τιμές για διάστημα 60 ημερών από την έναρξη ισχύος του Δελτίου Τιμών . Μετά το πέρας της περιόδου αυτής, ανεξαρτήτως της αναγραφόμενης τιμής επί του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, η τιμολόγηση θα γίνεται με τις νέες τιμές.

Ο Δ/ντής
Μ.Κακαζιάνης

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Το εξώφυλλο στο γερμανικό περιοδικό Focus


Aυτό είναι το εξώφυλλο της νέας έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Focus. Η Αφροδίτη της Μήλου, σε επεξεργασία Photoshop, τυλιγμένη με την ελληνική σημαία, κάνει τη γνωστή χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο.
Το φωτογραφικό μοντάζ συνοδεύεται από τον κεντρικό τίτλο «Απατεώνες στην ευρω-οικογένεια» και υπότιτλο «Μας στερούν τα χρήματά μας και τι γίνεται σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία».

Στο site του περιοδικού υπάρχει ένα βίντεο εμφανίζεται ένα ζευγάρι Γερμανών που δηλώνουν ανήσυχοι για το κατά πόσο οι απατεώνες του νότου θα αρπάξουν τα λεφτά των τίμιων Γερμανών φορολογουμένων. Παράλληλα, οι δύο πρωταγωνιστές του βίντεο διαβάζουν με πολλή προσοχή μια σειρά από άρθρα και ρεπορτάζ του περιοδικού, τα οποία περιγράφουν την εσωτερική δημοσιονομική ύφεση στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις που κάτι τέτοιο μπορεί να έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενα από τα συγκεκριμένα άρθρα φέρει τον τίτλο «Η πτώχευση της Ελλάδας» και σε αυτό, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα με την πτωτική πορεία του ευρώ και απεικονίζονται χώρες των οποίων το ισοζύγιο του προϋπολογισμού βρίσκεται «στο κόκκινο».

Μήπως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε σοβαρά από τους γερμανούς φορολογούμενους ότι μας χρωστούν από τις πολεμικές αποζημιώσεις που ανάγονται στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τώρα που η Γερμανία , είναι ενιαίο κράτος;;;!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΕΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ ΜΑΣ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΠΟΔΙΑ , Ε ΤΟΤΕ ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ ΜΑΣ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Π.Φ.Σ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Π.Φ.Σ. ΤΗΣ 20/02/2010
Να σημειώσω ότι , μετά απο πρόταση του προέδρου και μελών του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. η Γ.Σ. με εξέλεξε πρόεδρο για να διευθύνω της εργασίες της. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια ωστε ν΄ακουστούν όλες οι φωνές με τη μέγιστη δυνατή ηρεμία.
Η Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2010 στην Αθήνα , με την συμμετοχή και των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας , μετά από διεξοδική ανάλυση και εκτίμηση των κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούν την φαρμακευτική πολιτική αποφάσισε τα ακόλουθα :
1/ Οι φαρμακοποιοί στηρίζουν κάθε απόφαση που στόχο έχει την εξάλειψη της σπατάλης στον χώρο της Υγείας και ειδικότερα στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε έχουν επανειλημμένα υποβάλει σχετικές προτάσεις.
2/ Το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορεί να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των σχετικών διαδικασιών προς όφελος όλων των φορέων που λειτουργούν στο πλαίσιο του ασφαλιστικού συστήματος.
Θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην διαδικασία σταδιακής ένταξης και προσαρμογής όλων των εμπλεκομένων.
Οι φαρμακοποιοί θέτουν στην διάθεση της Κυβέρνησης τη σχετική εμπειρία τους και την βούληση τους για τη επίτευξη του στόχου.
3/ Για το θέμα των επιπτώσεων που προκύπτουν από την μείωση των τιμών των φαρμάκων , η Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εκτιμήσει ως συνεισφορά των φαρμακοποιών στη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης , την μείωση των κερδών του φαρμακείου που ακολουθεί ως λογικό επακόλουθο της μείωσης των τιμών.
Θεωρεί όμως συμβατό με κάθε αρχή δικαίου και λογικής να ζητεί την εξασφάλιση της δυνατότητας να διατεθούν τα υπάρχοντα αποθέματα στις προϊσχύουσες τιμές.
4/ Η Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. κατέγραψε τις υπάρχουσες πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξόφληση των υποχρεώσεων πολλών ασφαλιστικών ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, τράπεζες κλπ).
Επειδή η μέχρι τώρα τακτική του διαλόγου και της υπομονής αποδείχθηκε αναποτελεσματική , η Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. εξουσιοδοτεί τους κατά τόπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να προχωρήσουν στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε όποιο ασφαλιστικό ταμείο κρίνουν με βάση τον χρόνο καθυστέρησης.
Ο Π.Φ.Σ. καλύπτει κάθε σχετική απόφαση οποιουδήποτε Συλλόγου, παρέχοντας νομική κάλυψη εφόσον απαιτηθεί .
5/ Η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. να χειρισθεί τα παραπάνω θέματα και να παρέμβει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, ένα κρίνει ότι αμφισβητούνται θεμελιώδη ζητήματα που καθορίζουν το σχετικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Δημόσια διαβούλευση για το ηλεκτρονικό σύστημμα συνταγογράφησης


Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ), του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, μέσω ειδικής ιστοσελίδας για υποβολή προτάσεων με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου και προσκαλεί όσους επιθυμούν να υποβάλουν γραπτά τις προτάσεις τους. ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΝΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ειδικής ιστοσελίδας.


Δημόσια Διαβούλευση για το Ηλεκτρονικό Συστήμα Συνταγογράφησης

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Με σκοπό την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς φαρμάκων δημιουργήσαμε τη μοναδική στην Ευρώπη, πλήρη ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων που περιέχει τιμές, ονομασίες, συσκευασίες, δραστικές ουσίες (ATC) κλπ. από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα φάρμακα κατά την εισαγωγή τους στη βάση, καταχωρούνται με βάση την κωδική τους ονομασία, την εταιρία παρασκευής, τη συσκευασία, τον κωδικό τους σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την τιμή τους. Ως βάση έχει οριστεί η τιμή Χονδρικής, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 68% της λιανικής τιμής.
Ακολουθεί πίνακας στον οποίο παρατίθενται οι διαφορετικές μέθοδοι ορισμού τιμών φαρμάκων, ο τύπος φαρμάκων που υπόκειται σε αυτή τη μέθοδο τιμολόγησης σε κάθε χώρα, καθώς και η παρουσία εξωτερικής ή/και εσωτερικής σύγκρισης της τιμής (external/ internal reference pricing) αλλά και ποιά ακριβώς τιμή καθορίζεται από τις αρμόδιες αρχές.(παρατίθεται πίνακας 26 χωρών)
Αξίζει να σημειωθεί πως 20 από τις 24 αναφερθείσες χώρες χρησιμοποιούν σύστημα εξωτερικής αναφοράς στην τιμολόγηση, αλλά τα συστήματα διαφέρουν από χώρα σε χώρα.ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Για τις χώρες της ευρωζώνης είναι σαφές πως προκύπτει σε ένα βαθμό αλληλοεπίδραση των προκυπτώμενων τιμών (cross-referencing), κάτι που λήφθηκε υπόψη και στη σύγκριση των τιμών που επιχειρήθηκε με την παρούσα ελληνική βάση.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως στην διαδικασία της εσωτερικής αναφορικής τιμολόγησης, ακολουθούνται διαφορετικές τεχνικές σε κάθε χώρα, με επικρατούσα όμως την κατάρρευση της τιμής ενός φαρμάκου, όταν λήγει το πατέντο του, λόγω αθρόας κυκλοφορίας γενοσήμων, στα οποία η τιμή καθορίζεται κυρίως από τον ανταγωνισμό και όχι σε σύνδεση με την τιμή του πρωτοτύπου, όπως ισχύει στην Ελλάδα.
Η σύγκριση της τιμής του φαρμάκου στην Ελλάδα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωζώνης είναι απλή όταν το φάρμακα κυκλοφορεί με την ίδια ονομασία, στην ίδια συσκευασία/δοσολογία και με το ίδιο νόμισμα στις υπό σύγκριση χώρες. Είναι σαφές πως κάτι τέτοιο ισχύει σε πολύ μικρό αριθμό φαρμάκων. Αντίστοιχα εύκολη είναι και η σύγκριση της ελληνικής τιμής με τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων, είτε στην Ευρωπαική Επιτροπή, είτε στην Ευρωζώνη.
Για να μπορέσει λοιπόν να γίνει αξιόπιστη σύγκριση, έπρεπε να καθοριστούν επιπλέον τελεστές εύρεσης/ σύγκρισης και οι οποίοι κατά περίπτωση μας δίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις στην εικόνα των αποτελεσμάτων.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι περιπτώσεις, στις οποίες τα υπό σύγκριση φάρμακα, ανήκουν στην ίδια εταιρεία, με την ίδια ονομασία αλλά διαφορετικές συσκευασίες, φάρμακα που ανήκουν στην ίδια εταιρεία με διαφορετική ονομασία και διαφορετικές συσκευασίες, οπότε και γίνεται η αναζήτηση με βάση το ATC και στη συνέχεια αναγωγή στη μονάδα δόσης.
Για τα αντίγραφα / γενόσημα γίνεται σύγκριση με τα αντίστοιχα με τις ίδιες θεραπευτικές ουσίες και θεραπευτικές ιδιότητες, τα οποία κυκλοφορούν στις υπόλοιπες χώρες.Τα μοντέλα έχουν ως δεδομένη την ανελαστικότητα της αγοράς, δεν επηρεάζονται από την καταναλωτική συμπεριφορά πρωτογενώς και για την μετατροπή των τιμών έχουν χρησιμοποιηθεί συγκεκριμμένα σταθερά στοιχεία ισοτιμιών.
Τέλος, για την μεσοσταθμική μείωση έχει υπολογιστεί η δαπάνη των 6.6 δις €, που έχει υπολογισθεί από τον ΕΟΦ, ως ποσό για το έτος 2009.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Φθηνότερα φάρμακα κατά 20%



Φθηνότερα φάρμακα κατά 20% και εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα ασφαλιστικά Tαμεία εξασφαλίζει ο νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών στα φάρμακα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.


Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Λούκα Κατσέλη, έως το τέλος του μήνα θα εκδοθεί το νέο δέλτιο τιμών το οποίο θα περιλαμβάνει 6.500 σκευάσματα.

Στο δελτίο αυτό, οι τιμές θα έχουν υπολογιστεί με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν για τα αντίστοιχα σκευάσματα στις χώρες της Ευρωζώνης.


Προκείμενου να προληφθούν τυχόν προβλήματα επάρκειας φαρμάκων στην αγορά, ορίστηκε μεταβατική περίοδος δύο μηνών κατά την οποία τα σκευάσματα θα πωλούνται με τις παλιές και νέες τιμές.


Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, οι τιμές των φαρμάκων της ελληνικής αγοράς υπολογίζονται βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη των «27», ενώ συνυπολογίζεται η τιμή των φαρμάκων στην Ελβετία.


Ωστόσο, όπως ανέφερε η κα Κατσέλη, μέχρι σήμερα η έλλειψη αναλυτικών στοιχείων οδηγούσε την Ελλάδα στο να υπολογίζει τις τιμές, με βάση τις τιμές που ισχύουν σε 11 και όχι σε όλες τις χώρες.


Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα ακριβότερα φάρμακα. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός, πλέον έχει δημιουργηθεί μια πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων μέσω της οποίας παρακολουθούνται οι τιμές των φαρμάκων στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, ο νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών θα εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ και η συμμετοχή του κάθε ασφαλισμένου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 100 ευρώ το χρόνο.
Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι μια από τις «πληγές» του συστήματος ασφάλισης και περίθαλψης, καθώς επιβαρύνει σημαντικά τα Ταμεία.Είναι ενδεικτικό ότι το 2009, η δαπάνη για φάρμακα εκτοξεύθηκε στα 6,6 δισ. ευρώ.


Οι αλχημείες πληρώνονται



Η αποκάλυψη των «New

York Times» για τη

της Goldman Sachs στην

προσπάθεια της

κυβέρνησης Σημίτη να

κρύψει το...



Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010



Η αποκάλυψη των «New York

Times» για τη συμμετοχή της

Goldman Sachs




στην προσπάθεια της κυβέρνησης

αποκάλυψη των «New York Times» για τη συμμετοχή της Goldman Sachs στην προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να κρύψει το 2001 ελλείμματα και χρέη ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό στην Ελλάδα.

Οι λογιστικές αλχημείες, τα μαγειρέματα δηλαδή στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε το οικονομικό επιτελείο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Το 2001 ο κ. Σημίτης μέσω ενός ομολόγου που βασιζόταν σε πολύπλοκες συναλλαγματικές εξισώσεις έκρυψε από τα λογιστικά βιβλία του κράτους το 2,5% του ΑΕΠ. Αυτό έγινε γνωστό στα μέσα του 2004 όταν θα ξεκινούσαν οι πληρωμές των δόσεων στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό και έγινε επαναδιαπραγμάτευση των όρων.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα τώρα, καθώς όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ξεσκονίζουν τις ειδήσεις που αφορούν την οικονομία της χώρας μας προκειμένου να εντοπίσουν τις διαστάσεις του «ελληνικού προβλήματος».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Οχι γιατί το κόλπο ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ αλλά διότι η κυβέρνηση θέλησε να παίξει κομματικά παιχνίδια. Το οικονομικό επιτελείο κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων του Προϋπολογισμού του 2009 αλλά θέλησε να περάσει στη λήθη τις αλχημείες της περιόδου Σημίτη. Ερωτηματικά προκαλεί και

το γεγονός πώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

που συγκροτήθηκε με εντολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τον εντοπισμό κρυφών χρεών του Δημοσίου δεν εντόπισε το κόλπο με την Goldman Sachs.

Η κυβέρνηση έπαιξε με τη φωτιά και κάηκε. Φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 ακυρώνοντας σειρά εισπρακτικών ρυθμίσεων και εξοφλώντας το σύνολο

των προμηθευτών του Δημοσίου, αλλά αντί να εισπράξει το «μπράβο» της Ευρώπης, όπως περίμενε, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για λήψη επώδυνων μέτρων.


Ελεύθερος Τύπος - Σχετικά Άρθρα

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π Φ Σ



Α.Π. 270/12-2-2010




Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ



Σε κλείσιμο των Φαρμακείων σ΄όλη τη Χώρα από την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου προσανατολίζονται οι Φαρμακοποιοί. Παράλληλα προγραμματίζουν τη διακοπή συνεργασίας με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1 Μαρτίου 2010.


Την απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρώσει η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συγκαλείται το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους νομούς της Χώρας καθώς και των Προέδρων όλων των Φαρμακευτικών Συλλόγων.


Οι Φαρμακοποιοί είναι ανάστατοι διότι με την επικείμενη μείωση των τιμών των Φαρμάκων κάθε φαρμακείο θα έχει αυτομάτως απώλειες ύψους 10.000 – 30.000 €. Eπί πλέον δε θα υφίσταται μία μόνιμη καθημερινή μείωση του εισοδήματος του κατά 7% ως συνέπεια της συνολικής μείωσης των ακαθαρίστων εσόδων του.


Παράλληλα οι φαρμακοποιοί είναι ανάστατοι διότι φοβούνται ότι θα κληθούν αυτοί για άλλη μια φορά να


« πληρώσουν το μάρμαρο», της οικονομικής αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων και όχι οι φαρμακοβιομήχανοι που καταγράφουν υπερκέρδη , που ξεπερνούν αλώβητοι την οικονομική κρίση και δεν ενοχλούνται για να καταβάλλουν ούτε τις οφειλές τους ύψους 400.000.000 € που χρονολογούνται από το 2006. Επί πλέον η δυσαρέσκεια έχει γίνει οργή στον χώρο των φαρμακοποιών διότι σε 20 νομούς της Χώρας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία εξοφλήσεων συνταγών του ΟΠΑΔ για φάρμακα που χορηγήθηκαν τον Αύγουστο του 2009, διότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να ελέγξει ή να συνεργαστεί με τις μηχανογραφικές του υπηρεσίες, ενώ η κυβέρνηση δημόσια διακηρύσσει ότι ζούμε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τον δρόμο των καθυστερήσεων που άνοιξε ο ΟΠΑΔ, ήδη ακολουθούν και άλλα μικρότερα Ταμεία όπως των Τραπεζών , ΤΥΔΚΥ(Δημοτικών Υπαλλήλων), ΤΣΜΕΔΕ (Μηχανικών ) , υποχρεώνοντας τους φαρμακοποιούς , να καταβάλλουν ανείσπρακτο Φ.Π.Α. και ουσιαστικά να χρηματοδοτούν την Φαρμακευτική Περίθαλψη του Ελληνικού Λαού.


Με τα δεδομένα αυτά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καθοριστικές οι συναντήσεις που θα έχει η Διοίκηση του Π.Φ.Σ. με τους αρμόδιους Υπουργούς τις επόμενες ημέρες.




Εκ του Π.Φ.Σ.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Μια πίτσα με... ονοματεπώνυμο


Η Νάπολι κατοχύρωσε ονομασία προέλευσης και πανηγυρίζει για την επιτυχία της


ΝΑΠΟΛΙ Τοματίνια Σαν Μαρτζάνο, φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα, ζύμη λεπτή και τραγανή... Ετσι και μόνον έτσι φτιάχνεται, σε φούρνο με ξύλα, η μία, μοναδική και γνήσια πίτσα ναπολιτάνα.
Ολόκληρη η Νάπολι πανηγυρίζει την επίσημη αναγνώριση του πιο διάσημου τέκνου της. Η αυθεντική φέρει πλέον τη «σφραγίδα» του Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ) που της απένειμε η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), βάζοντας τέλος στην 25χρονη διαμάχη για τον διαχωρισμό της ναπολιτάνικης πίτσας από τις απομιμήσεις. Από σήμερα οι πιτσαρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη που διατείνονται ότι πουλούν ναπολιτάνικη πίτσα πρέπει να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανόνες που διέπουν τα υλικά και την παρασκευή της παραδοσιακής πίτσας της Νάπολι, ενώ ειδική επιτροπή θα κρίνει αν το προϊόν που σερβίρεται πληροί τις προϋποθέσεις.
Όταν πρωτοπήγα στην ΙΤΑΛΙΑ (1970-1971)πηγα κατευθείαν από το BARI με το τρένο στη Napoli στην "χώρα του ήλιου", στην αρχή έμενα στη Fuorigrotta και μετά στο Portici, εκεί κοντά στο Vesuvio καi το Ercolano. Θυμάμε την καλύτερη πίτσα αλλά και το "ripieno" τα απολαύανα στη Merzelina. ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ του τόπου αλλα και του χρόνου.
BLOGGER

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ


Σαν απάντηση περισσότερο στο διάφορα δημοσιεύματα που πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό και αφορούν την εξοικονόμηση τεραστίων χρηματικών ποσών από τη φαρμακευτική περίθαλψη. Στόχος που ακόμα και σε επίπεδο άνω του ενός δις Euro είναι εφικτός, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη δείχνει ο ένας τον άλλο σαν τον μόνο υπαίτιο που πρέπει να “πληρώσει”.
Υπάρχει πληθώρα πρακτικών που οδηγούν στον ορθολογισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς να θίγονται οι πραγματικές ανάγκες των πολλών και οι υπηρεσίες που ανταποδίδουν οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Το ερώτημα είναι πόσο η πολιτική βούληση μπορεί να αγγίξει σε διαρθρωτικό επίπεδο όλο τον χώρο της υγείας και όχι μόνο τα φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία και είναι περίπου το 17% του συνόλου της δαπάνης υγείας.
Μερικές μόνο όψεις που μπορεί να είναι και ολοκληρωμένες προτάσεις δίνουν έμφαση.
1. Στο μέρος της προώθησης των φαρμάκων και των κινήτρων της.
2. Στα “νέα φάρμακα” που εισέρχονται στη συνταγογραφία με υψηλές τιμές χωρίς μελέτες κόστους αποτελεσματικότητας σε σύγκριση με ήδη υπάρχοντα φάρμακα.
3. Στις φαρμακοοικονομικές εκτιμήσεις των θεραπευτικών αγωγών
4. Στην κατηγοριοποίηση των φαρμάκων ανάλογα με τα θεραπευτικά τους πρωτόκολλα.
5. Στον περιορισμό της συνταγογραφίας των φαρμάκων στις ενδείξεις τους και όχι στη διασπορά τους δια πάσα νόσο.
6. Στην ορθή και όχι κατευθυνόμενη πληροφόρηση για τα φάρμακα που έχει κυρίως να κάνει με την ουσιαστική συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.
7. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ανατιμολόγηση των φαρμάκων και όχι σε ανακοστολόγηση. Τουλάχιστον ως μόνο κοστολογικό στοιχείο ας ζητηθεί κι ας αναλυθεί οικονομικά η προώθηση, διαφήμιση, διακίνηση των φαρμάκων όπως το παρουσιάζει επίσημα τουλάχιστον η φαρμακοβιομηχανία. Είναι στοιχειώδες ότι όταν μειωθεί η τιμή στην πηγή, το κέρδος και τα εισοδήματα όλων των μεσαζόντων που έχουν ελεγχόμενο και από το νόμο προσδιορισμένο ποσοστό κέρδους θα μειωθούν αναλογικά άμεσα και δραστικά. Εκτιμάται ότι η ανατιμολόγηση θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων κατά 12%. Αν δεν δοθεί ο στατιστικός χρόνος εξαντλήσεως του stock ποιος θα επωμισθεί την τεράστια ζημία και τα παρεπόμενά της σε απολύσεις; Υποτίθεται ότι η ανατιμολόγηση θα δίνει “καρπούς” διαρκώς και δεν είναι μια ευκαιριακή κατάσταση απλά για να δείξουμε άμεσο αποτέλεσμα στους Ευρωπαίους ελεγκτές.
8. Η προώθηση των γενοσήμων (Brand generics) φαρμάκων στη συνταγογραφία που είναι φθηνότερα κατά 20% των πρωτοτύπων μπορεί να γίνει αν δωθεί το δικαίωμα υποκατάστασης στον φαρμακοποιό αρκεί ο ΕΟΦ να λειτουργεί και να γίνονται πιστοποιημένα ασφαλείς μελέτες βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας. Σήμερα, τα Brand generics κατέχουν το 13% της συνταγογραφίας.
9. Να υπάρξουν σαφή φαρμακοοικονομικά κριτήρια στην κατάρτιση της νέας λίστας φαρμάκων ώστε να μην εκπέσει και αυτή στην κατάσταση εκείνη της παλαιάς που με το “αναντικατάστατο” τελικά ήταν κοροϊδία.
10. Να δοθεί έμφαση στις συσκευασίες των φαρμάκων σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Δεν μπορούμε π.χ. να εντοπίσουμε για ένα οδοντικό απλό απόστημα τι εξυπηρετούν 45 φακελάκια καρνιτίνης αξίας 45€.
11. Τα νοσοκομειακά φάρμακα μετά τη μελέτη της ασφάλειας χορήγησης του ορθώς νομικά μπορούν να διατίθενται και από τα φαρμακεία. Πέρα από τη μείωση του stock των νοσοκομειακών φαρμακείων, ο πολίτης εξυπηρετείται άμεσα στο φαρμακείο της γειτονιάς τους και η φαρμακοβιομηχανία πληρώνεται σε ζεστό χρήμα κι όχι με την αναμονή 3-4 χρόνων. Επί πλέον έτσι κόβεται η “προώθηση”, με αθέμιτους τρόπους. Αυτά όλα πρέπει να συνεκτιμηθούν.
12. Οι μηχανοργανώσεις όλων των φορέων έπρεπε να είχαν γίνει. Ο έλεγχος των data Base και η ασφάλεια τα των δεδομένων βαρύνει από κοινού το κράτος, τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς και μόνον.
13. Επιτέλους ο ΕΟΦ πρέπει να λειτουργήσει σ’ όλα τα επίπεδα ώστε να εισηγείται επί μέρους λύσεις και να προτείνει την εξισορρόπηση πλήθους καταστάσεων έξω από γραφειοκρατίες και ταλαιπωρίες των πολιτών.
14. Να εφαρμοσθεί το rebate-οφειλή από την Φαρμακοβιομηχανία στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα 60.000 συνταγογράφοι γιατροί. Στα άκρα του σώματός τους είναι ορατή η ανεργία και 11.000 φαρμακεία άριστης διασποράς. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί με κάθε έννοια οικονομικών της υγείας διότι η επιβίωσή τους φθάνει να γίνεται συχνά σύντομη με την προώθηση φαρμάκων. Ότι κι αν λένε οι διάφορες πολιτικές και προπαγάνδες που εξυπηρετούν συμφέροντα στο χώρο της υγείας τα φαρμακεία ως επιχειρήσεις λειτουργούν οριακά κι εξυπηρετούν άριστα τους πολίτες από τους Λειψούς ως το Καϊμάκ Τσαλάν.

Ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι το κόστος παρακολούθησης του stock των φαρμάκων στο φαρμακείο μόνο, φτάνει τα 100.000 € ενώ εν δυνάμει ένα φαρμακείο παρακολουθεί 12.000 κωδικούς ως ποικιλία εμπορεύματος. Και μιλάμε πάντα για ένα μέσο φαρμακείο που αποδίδει εικόνα του μέσου όρου.
Το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου στην λιανική πώληση (διότι περί αυτής και μόνο πρόκειται) των φαρμάκων είναι 23,8%. Εξαιρουμένων των εξόδων και φόρων μένει κάτι λιγότερο από 10%. Η διαίρεση του συνόλου της δαπάνης των φαρμάκων που πωλούνται από τα φαρμακεία (όχι και του stock όπως το συνυπολογίζουν) προς τον αριθμό των φαρμακείων δίνει ένα μέσο όρο αξιοπρεπούς μισθού περίπου 3.000€ . Στο ποσοστό κέρδους βεβαίως, περιλαμβάνονται το χρηματοοικονομικό κόστος των καθυστερήσεων πληρωμών από τα ασφαλιστικά Ταμεία, η υπερωριακή υποχρεωτική απασχόληση στις εκτός ωραρίου χρόνο, η επίσης υποχρεωτική υπηρεσία ορθής πληροφόρησης του ασθενούς για τα φάρμακα του στην θεραπευτική αγωγή, η συμμετοχή του συμβουλευτικά στην πρόληψη προβλημάτων υγείας και η έγκαιρη καθοδήγηση όταν απαιτείται προς τον γιατρό ή το νοσοκομείο. Ποτέ δεν έχει κοστολογηθεί αυτή η υπηρεσία με ποσοτικούς όρους. Ούτε έχει με αριθμούς διαπιστωθεί τι κέρδος υπάρχει στην κοινή ωφέλεια από την επί 24ώρου βάσεως προσφορά υπηρεσιών υγείας στο κοινό των φαρμακείων. Μεγάλοι αναλυτές των οικονομικών της υγείας αποφεύγουν να αναφερθούν στο φάρμακο ως μικτό αγαθό που ενσωματώνει αυτές τις υπηρεσίες υγείας.
Το σταθερό ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού εξασφαλίζει ουσιαστικά την ύπαρξη «νέων» φαρμάκων στο φαρμακείο.
Η τήρηση του αποθέματος με επιβάρυνση του φαρμακείου, καθιστά αδύνατη κάθε σκέψη κλιμακωτού ποσοστού κέρδους ανάλογα με το ύψος της τιμής του φαρμάκου. Αδύνατος καθίσταται επίσης ο διαχωρισμός υπηρεσίας και αγαθών από το μικτό αγαθό που προαναφέρθηκε.
Νομικά αδύναμα επιχειρήματα συνιστούν προτάσεις-πιέσεις προς το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού. Είτε λέγονται κλιμάκωσή του είτε διαχωρισμός του από τις υπηρεσίες και μικτά συστήματα αμοιβών είτε διπλή τιμή (ασφαλιστική και ελεύθερης πώλησης) φαρμάκων, πράγματα που στοχεύουν και στην άρση της σταθερής λιανικής τιμής των φαρμάκων αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία ως είδος αναλώσιμο.
Στόχος των μέτρων που με διάφορα λογιστικά τρυκ προσπαθούν να φαίνονται αναλογικά δεν είναι βέβαια η πραγματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο πραγματικός στόχος είναι η διαφοροποίηση της αναλογίας με την οποία κατανέμονται οι πόροι της φαρμακευτικής δαπάνης στους τρεις πόλους και η προσπάθεια στο κόστος να συμπεριληφθούν και οι πολίτες. Η κοντόφθαλμη λογική είναι απλή. Όσο μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής των άλλων πόλων της διακίνησης δημιουργούνται νέα περιθώρια για αύξηση της δαπάνης άρα και των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας.
Η κρυφή απειλή για αναστολή της εισαγωγής φαρμάκων από τις φαρμακοβιομηχανίες εάν μειωθούν δραστικά οι ex-factory τιμές δεν διαφέρει και πολύ από τον αποκλεισμό των δρόμων που για πολύ σοβαρότερους λόγους πραγματοποιούν οι αγρότες αυτές τις ημέρες. Μια επίθεση εναντίον του κοινωνικού συνόλου επί δικαίων και αδίκων χωρίς προσχήματα και ωραιοποιήσεις. Μία πράξη βέβαια απόλυτα συμβατή και αναμενόμενη για όσους βλέπουν το φάρμακο σαν άλλο ένα εμπόρευμα.
Η έμφαση και η ένταση των προτάσεων αυτών που προέρχονται από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας δίνει την εντύπωση αντιτιθέμενων συμφερόντων και προσπάθεια κυριαρχίας του δυνατού στον αδύνατο. Αντίθετα οι φορείς φαρμακευτικής περίθαλψης θα έπρεπε να συνεργάζονται στην άμεση ορθή θεραπευτική αγωγή.
Από το όλο σύστημα δεν πρέπει να αφαιρείται το χονδρεμπόριο που έχει το δικό του «κρίμα» με το λεγόμενο παράλληλο εμπόριο φαρμάκων. Με την αναμενόμενη υποτίμηση των φαρμάκων θα υπάρξει νέο πεδίο δόξης λαμπρό γι αυτούς και μεγαλύτερες ελλείψεις στα φαρμακεία.
Στο Ελληνικό φαρμακευτικό περιβάλλον εμφανίσθηκαν πρόσφατα χονδρεμπορικά κεφάλαια ανταγωνιστών Ευρωπαϊκών μεγεθών που εκτός από την διακίνηση φαρμάκων δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή γενοσήμων. Η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων αφορά μόνο γενόσημα φάρμακα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλέον δημιουργούνται ραγδαίες ανατροπές κατεστημένων ισορροπιών στη φαρμακευτική αγορά. Αλλοιώνονται οι ρόλοι και βγαίνουν στην επιφάνεια νέοι ανταγωνισμοί των δύο μεγάλων παραγόντων πριν το φαρμακείο. Το τελευταίο παρακολουθεί περιδεές μαζί με μία αμήχανη κυβέρνηση που ζει στο άγχος των δημοσιονομικών ελέγχων και δέχεται τις πιέσεις τους. Ελπίζουμε να μην προβεί σε κινήσεις πανικού με τελικό αποδέκτη τον συνταξιούχο ηλικιωμένο.
Είναι περίεργο επίσης ότι οι αναφορές στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι λίγες – εκτός από εξόφθαλμα πιασάρικα καθάρια μεμονωμένα περιστατικά στα οποία αρέσκονται τα media. Σαν το κράτος να ενοχλείται να ασχολούνται με τους υγειονομικούς σχηματισμούς του. Κι όμως ο ρυθμός αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία έφθασε πέρυσι στο 44% (λαμπρή εξαίρεση ήταν το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης). Δεν υπάρχει όπως σ’ όλο τον κόσμο ακόμη το νοσοκομειακό εμβαλάγιο δεν προωθούνται τα γενόσημα και συμβαίνουν σκηνές απείρου βαρβαρικού κάλους στους διαδρόμους με τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων που τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν ακριβά σε εξωφρενικές τιμές.
Έτσι λοιπόν το δάκτυλο δείχνει και πάλι τον εύκολο ορατό και πλήρως καταγεγραμμένο στόχοι τα φαρμακεία. Διαφεύγει όμως ότι όλοι οι σχεδιασμοί που ευδοκιμούν σε ευρωπαϊκές χώρες σαν αυτούς που ήδη τέθηκαν αφορούν άλλα συστήματα φαρμακευτικής περίθαλψης όπου ένα φαρμακείο εξυπηρετεί 3.500 – 4.000 κατοίκους κι όχι όπως στην Ελλάδα 950 κατοίκους και ειδικά στην Θεσσαλονίκη 850 κατοίκους.
Προφανώς δεν φταίνε οι φαρμακοποιοί μας που είναι τόσο πολλοί. Το κράτος ουδέποτε ήθελε ή επεδίωξε να δει το θέμα της απασχόλησης των φαρμακοποιών μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές σ’ όλο το σύστημα υγείας. Απεναντίας όταν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπεδείκνυε τις κατευθύνσεις και ειδικότητες Κλινικού Φαρμακοποιού, Βιομηχανικού Φαρμακοποιού, Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού, κατηγορούνταν ως «κακιά συντεχνία βολεμένων που δεν αφήνει τους νέους να ανοίξουν φαρμακείο» γιατί μόνο ο μονόδρομος αυτός δεν έθιγε καταστάσεις άσχημες. Που όμως ήρθαν τώρα και ζητούν εκδίκηση μέσα από τον ορθολογισμό. Φτάσαμε στην Φαρμακοβιομηχανία να εργάζονται χημικοί, γεωπόνοι, γιατροί, νοσηλευτές, γυμναστές σε θέσεις φαρμακοποιών και ο θεός να φυλάει την ασφάλεια της παραγωγής. Δεν είναι περίεργο ότι οι πλέον κακοπληρωμένοι φαρμακοποιοί, δουλεύουν στο Δημόσιο.
Επομένως, στο λαϊκίστικο ερώτημα προς τους φαμακοποιούς «εσείς τι θα δώσετε –γιατί όλοι πρέπει να δώσουν» η απάντηση είναι ο μακρύς κατάλογος προτάσεων στην αρχή του άρθρου.
Μερική μόνο εφαρμογή τους και κατά το ήμισυ ορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης θα κάνει τεράστιο αριθμό φαρμακείων να πονέσουν. Ιδίως αυτοί που είναι πόλοι της κατευθυνόμενης συνταγογραφίας ή άλλοι που είτε εξ αιτίας του νόμου είτε από επιλογή τους οδηγήθηκαν σε ακραία επαρχιακά σημεία και όλο το σύστημά τους έκλεινε το μάτι με την υπερσυνταγογράφηση ως αντίτιμο. Ακόμα περισσότερο τα γειτνιάζοντα φαρμακεία με την πόρτα των συνταγογραφικών κέντρων των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι εμμονές στο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού είναι μια ακόμη προσπάθεια «να δείξουμε» μια μείωση της δαπάνης για 3 μόνο μήνες. Κι αφού όλοι οι παράγοντες που την δημιουργούν παραμένουν αναλλοίωτοι, η δαπάνη θα παραμένει το ίδιο ψηλά στο επόμενο τρίμηνο. Παρόντες όμως θα είναι και οι ευρωπαίοι ελεγκτές. Τότε τι θα τους πουν; Υπάρχουν πολλά αναλώσιμα φαρμακεία και στην άκρη του κάδρου υπάρχει ο μεγαλοπαράγων. Το ισχυρό ιδιωτικό κεφάλαιο που χαμογελάει συναινετικά και γνωρίζει να περιμένει. Ή μήπως τέτοιου είδους προτάσεις προέρχονται από αυτό το χώρο. Σε ορθολογισμένη λειτουργία φαρμακείου μείωση του ποσοστού κέρδους του στα φαρμακεία κατά 2.6% το οδηγεί σε άμεσο κλείσιμο εξ ου και η οργισμένη αντίδραση του Π.Φ.Σ. σε τέτοιους σχεδιασμούς. Η πρόταση περαιτέρω επιβάρυνσης των ασφαλισμένων είτε με αύξηση της συμμετοχής είτε με ανασφάλιστο όριο φαρμάκων, γίνεται από ανθρώπους που αγνοούν την καθημερινή αγωνία των ανθρώπων αυτών.
Ας φανταστεί κανείς τον παππού μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου να ζητάει δανικά φάρμακα που του τελείωσαν μέχρι να πληρωθεί την σύνταξή του και το φαρμακείο να ανήκει σε αλυσίδα ιδιωτικού συμφέροντος.

Υ.Γ. Τα αριθμητικά στοιχεία προέρχονται από τις ετήσιες εκθέσεις του ΙΟΒΕ από μελέτες που έχει κάνει ο Π.Φ.Σ. με πανεπιστήμια και την πρόσφατη μελέτη, φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα του Ι. Δαγρέ. Η αναφορά σε «μισθό» φαρμακοποιού είναι ατυχής, είναι όμως αυτή που κατανοεί η δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη, αυτή εννοεί τα φαρμακεία ως μακρύ χέρι του δημοσίου.


Δημήτρης Καραγεωργίου

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΥΛΛΟ 13/02/2010
Μεγάλο αριθμό παραβάσεων σε περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εν αγνοία των κατόχων τους διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων οι ελεγκτές του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε ελέγχους που πραγματοποίησαν κατά το β’ εξάμηνο του 2009.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις εν λόγω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιατροί του Κέντρου Υγείας της περιοχής και συγκεκριμένα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ φαρμακεία.
Ειδικότερα από τον εκτεταμένο δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
- Συνταγογραφούνταν φάρμακα ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που οι ασφαλισμένοι δεν παρελάμβαναν, για παθήσεις από τις οποίες δεν έπασχαν και είχαν πλήρη άγνοια για την έκδοση των συγκεκριμένων συνταγών.
- Σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εκδίδονταν, εν αγνοία τους, συνταγές για τρίτα πρόσωπα, που δεν έχουν σχέση με τον ΟΓΑ.
Από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας προέκυψε ότι ο Οργανισμός έχει υποστεί σοβαρή οικονομική ζημία.
Επίσης από τον έλεγχο προέκυψε ότι εταιρία διάθεσης ιατρικών ειδών, που δραστηριοποιείται κυρίως σε περιοχές της Δυτ. Ελλάδας, προέβη σε μη νόμιμες χορηγήσεις ιατρικών ειδών (συσκευές οξυγονοθεραπείας, σάκοι κολοστομίας, κλπ.) εν αγνοία των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του ΟΓΑ.
Ενδεικτικά διαπιστώθηκαν:
- Τουλάχιστον είκοσι επτά (27) περιπτώσεις ασφαλισμένων για τους οποίους υποβλήθηκαν δικαιολογητικά για είσπραξη ενοικίου συμπυκνωτή οξυγόνου για χρονικά διαστήματα μετά το θάνατο του δικαιούχου.
- Χρεώσεις, εν αγνοία των ασφαλισμένων, για θεραπευτικά μέσα που δεν παραδίδονταν σ’ αυτούς.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι ελεγκτές διαπίστωσαν μεγάλο αριθμό παραβάσεων σε περιοχή της Μακεδονίας, που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση σε φύλλα συνταγολογίων που αφαιρέθηκαν εν αγνοία των ασφαλισμένων.
Από το δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
- Στις ανωτέρω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιατρός του ΕΣΥ και συγκεκριμένο φαρμακείο της περιοχής.
- Οι ασφαλισμένοι ουδέποτε επισκέφθηκαν το εν λόγω φαρμακείο για προμήθεια των φαρμάκων τους.
- Συνταγογραφήθηκαν φάρμακα για παθήσεις από τις οποίες οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν και τα οποία ουδέποτε παρέλαβαν.
Ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί άμεσα η επεξεργασία των στοιχείων των συγκεκριμένων ερευνών, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου, ενώ για την αναζήτηση των ποινικών ευθυνών, εφόσον αυτές διαπιστωθούν, τα πορίσματα των ελεγκτών, όταν ολοκληρωθούν, θα αποσταλούν και αυτά στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.09.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΙΚΑ




ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΩΤΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΦΟΥ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΩΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ.ΔΕΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ SITE ΤΟΥ Φ.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ http://www.fsa.gr/ ΟΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ MENU ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ , ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΗΝΑ, ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ,ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2010. ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 15,16,17 ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΠΙΛOΤΙΚΟΥΣ Φ.Σ. ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.


ΕΑΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑ(Π.Χ. ΕΝΕΣΙΜΟ) ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΚΟΥΤΙΑ 5,6,7,Κ.Λ.Π. ΤΟΤΕ ΓΙΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΗΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΕ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ .( ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚ ) ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΚΟΛΛΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΥΠΟΝΙΑ-ΔΗΛΑΔΗ – ΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΔΕΤΗΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΣΥΡΑΦΙΚO ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ (ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟY ΣΟΦΛΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ)


ΣΗΜΑΝΣΗ ΓΑΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΝΑ Χ ΣΤΟ ΟΙΚΕΙΟ ΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ


ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΓΑΛΗΝΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΑΝΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΔΥΟ ΓΑΛΗΝΙΚΑ Η ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ.


ΕΚΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ { 5 ΕΡΓ. ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΕΓΚΑΙΡΩΣ, KAΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΙΜΗΝΙΕΕΣ} ΕΠΙΣΗΣ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙΑΠΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ.


ΤΑ ΣΥΣΤΕΓΑΣΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ O ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΦΜ ΤΗΣ Ο.Ε