Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Φθηνότερα φάρμακα κατά 20%



Φθηνότερα φάρμακα κατά 20% και εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα ασφαλιστικά Tαμεία εξασφαλίζει ο νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών στα φάρμακα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.


Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Λούκα Κατσέλη, έως το τέλος του μήνα θα εκδοθεί το νέο δέλτιο τιμών το οποίο θα περιλαμβάνει 6.500 σκευάσματα.

Στο δελτίο αυτό, οι τιμές θα έχουν υπολογιστεί με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν για τα αντίστοιχα σκευάσματα στις χώρες της Ευρωζώνης.


Προκείμενου να προληφθούν τυχόν προβλήματα επάρκειας φαρμάκων στην αγορά, ορίστηκε μεταβατική περίοδος δύο μηνών κατά την οποία τα σκευάσματα θα πωλούνται με τις παλιές και νέες τιμές.


Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, οι τιμές των φαρμάκων της ελληνικής αγοράς υπολογίζονται βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη των «27», ενώ συνυπολογίζεται η τιμή των φαρμάκων στην Ελβετία.


Ωστόσο, όπως ανέφερε η κα Κατσέλη, μέχρι σήμερα η έλλειψη αναλυτικών στοιχείων οδηγούσε την Ελλάδα στο να υπολογίζει τις τιμές, με βάση τις τιμές που ισχύουν σε 11 και όχι σε όλες τις χώρες.


Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα ακριβότερα φάρμακα. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός, πλέον έχει δημιουργηθεί μια πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων μέσω της οποίας παρακολουθούνται οι τιμές των φαρμάκων στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, ο νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών θα εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ και η συμμετοχή του κάθε ασφαλισμένου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 100 ευρώ το χρόνο.
Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι μια από τις «πληγές» του συστήματος ασφάλισης και περίθαλψης, καθώς επιβαρύνει σημαντικά τα Ταμεία.Είναι ενδεικτικό ότι το 2009, η δαπάνη για φάρμακα εκτοξεύθηκε στα 6,6 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: