Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Με σκοπό την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς φαρμάκων δημιουργήσαμε τη μοναδική στην Ευρώπη, πλήρη ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων που περιέχει τιμές, ονομασίες, συσκευασίες, δραστικές ουσίες (ATC) κλπ. από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα φάρμακα κατά την εισαγωγή τους στη βάση, καταχωρούνται με βάση την κωδική τους ονομασία, την εταιρία παρασκευής, τη συσκευασία, τον κωδικό τους σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την τιμή τους. Ως βάση έχει οριστεί η τιμή Χονδρικής, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 68% της λιανικής τιμής.
Ακολουθεί πίνακας στον οποίο παρατίθενται οι διαφορετικές μέθοδοι ορισμού τιμών φαρμάκων, ο τύπος φαρμάκων που υπόκειται σε αυτή τη μέθοδο τιμολόγησης σε κάθε χώρα, καθώς και η παρουσία εξωτερικής ή/και εσωτερικής σύγκρισης της τιμής (external/ internal reference pricing) αλλά και ποιά ακριβώς τιμή καθορίζεται από τις αρμόδιες αρχές.(παρατίθεται πίνακας 26 χωρών)
Αξίζει να σημειωθεί πως 20 από τις 24 αναφερθείσες χώρες χρησιμοποιούν σύστημα εξωτερικής αναφοράς στην τιμολόγηση, αλλά τα συστήματα διαφέρουν από χώρα σε χώρα.ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Για τις χώρες της ευρωζώνης είναι σαφές πως προκύπτει σε ένα βαθμό αλληλοεπίδραση των προκυπτώμενων τιμών (cross-referencing), κάτι που λήφθηκε υπόψη και στη σύγκριση των τιμών που επιχειρήθηκε με την παρούσα ελληνική βάση.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως στην διαδικασία της εσωτερικής αναφορικής τιμολόγησης, ακολουθούνται διαφορετικές τεχνικές σε κάθε χώρα, με επικρατούσα όμως την κατάρρευση της τιμής ενός φαρμάκου, όταν λήγει το πατέντο του, λόγω αθρόας κυκλοφορίας γενοσήμων, στα οποία η τιμή καθορίζεται κυρίως από τον ανταγωνισμό και όχι σε σύνδεση με την τιμή του πρωτοτύπου, όπως ισχύει στην Ελλάδα.
Η σύγκριση της τιμής του φαρμάκου στην Ελλάδα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωζώνης είναι απλή όταν το φάρμακα κυκλοφορεί με την ίδια ονομασία, στην ίδια συσκευασία/δοσολογία και με το ίδιο νόμισμα στις υπό σύγκριση χώρες. Είναι σαφές πως κάτι τέτοιο ισχύει σε πολύ μικρό αριθμό φαρμάκων. Αντίστοιχα εύκολη είναι και η σύγκριση της ελληνικής τιμής με τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων, είτε στην Ευρωπαική Επιτροπή, είτε στην Ευρωζώνη.
Για να μπορέσει λοιπόν να γίνει αξιόπιστη σύγκριση, έπρεπε να καθοριστούν επιπλέον τελεστές εύρεσης/ σύγκρισης και οι οποίοι κατά περίπτωση μας δίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις στην εικόνα των αποτελεσμάτων.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι περιπτώσεις, στις οποίες τα υπό σύγκριση φάρμακα, ανήκουν στην ίδια εταιρεία, με την ίδια ονομασία αλλά διαφορετικές συσκευασίες, φάρμακα που ανήκουν στην ίδια εταιρεία με διαφορετική ονομασία και διαφορετικές συσκευασίες, οπότε και γίνεται η αναζήτηση με βάση το ATC και στη συνέχεια αναγωγή στη μονάδα δόσης.
Για τα αντίγραφα / γενόσημα γίνεται σύγκριση με τα αντίστοιχα με τις ίδιες θεραπευτικές ουσίες και θεραπευτικές ιδιότητες, τα οποία κυκλοφορούν στις υπόλοιπες χώρες.Τα μοντέλα έχουν ως δεδομένη την ανελαστικότητα της αγοράς, δεν επηρεάζονται από την καταναλωτική συμπεριφορά πρωτογενώς και για την μετατροπή των τιμών έχουν χρησιμοποιηθεί συγκεκριμμένα σταθερά στοιχεία ισοτιμιών.
Τέλος, για την μεσοσταθμική μείωση έχει υπολογιστεί η δαπάνη των 6.6 δις €, που έχει υπολογισθεί από τον ΕΟΦ, ως ποσό για το έτος 2009.

1 σχόλιο:

general είπε...

Ενδιαφέρον! Αυτό το Παρατηρητήριο Φαρμάκων είναι διαθέσιμο και για το κοινό από κάποια ιστοσελίδα;