Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΜΕ ΡΕΠΟΣ 42 ημερών συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, τα οποία ανακυκλώνονται συνεχώς με επιτόκιο από 3,4% έως 3,7%, πληρώνονται οι συντάξεις του ΙΚΑ


Τα στοιχεία αυτά περιγράφουν το καθημερινό άγχος για την εξεύρεση των αναγκαίων χρημάτων για την καταβολή των συντάξεων στα 1,1 εκατ. συνταξιούχων του Ιδρύματος. Είναι δε ενδεικτικό της γενικότερης κρίσης και των (υπόλοιπων) ταμείων και καταδεικνύουν ότι το ασφαλιστικό οδηγείται και σε οικονομικό κραχ, μετά την κατάρρευση των παροχών και την εξάχνωση των συντάξεων. Δηλαδή μετά το κοινωνικό κραχ, τις περικοπές άνω των 2 δισ. ευρώ (δώρα, 13η και 14η σύνταξη, «πάγωμα» αποδοχών, σχεδιαζόμενες περικοπές στο ΕΚΑΣ κ.ά.), τα οικονομικά των ταμείων βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ηδη το ΙΚΑ έχει να αντιπαλέψει τη μείωση των εσόδων κατά 16,5% το α' δίμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία -και κανένας δείκτης δεν δείχνει αναστροφή, αντιθέτως έχουμε εμβάθυνση της ύφεσης, αύξηση της ανεργίας, κλίμα αποεπένδυσης- στο τέλος του έτους το ΙΚΑ θα έχει 2,3 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα το 2011 εν σχέσει με τον περασμένο χρόνο.
περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: