Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Στην κόψη του ξυραφιού κινείται ο ΟΑΕΕ

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται τα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου σε μέγεθος, μετά το ΙΚΑ, ασφαλιστικού ταμείου, του ΟΑΕΕ που ασφαλίζει 800.000 αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.


Σύμφωνα με την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου που έκανε την Πέμπτη ο διοικητής του Ταμείου Γεράσιμος Βουδούρης, ο ΟΑΕΕ κινείται με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό 3,49 δισ. ευρώ, με την κρατική χρηματοδότηση να μειώνεται σε σχέση με το 2009 κατά 300 εκατ, ευρώ και να ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ εμφάνισε πλεόνασμα 57 εκατ. ευρώ το 2010, εξαιτίας της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η συνολική περιουσία του ταμείου σε ομόλογα και μετοχές δεν ξεπερνά τα 210 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο μερίδιο (75 εκατ. ευρώ) να είναι επενδεδημένο σε μετοχές και Αμοιβαία Κεφάλαια.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ταμείο από τον Αύγουστο του 2010 τέθηκαν στον Οργανισμό τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας διαφορετικής νοοτροπίας που μέρα με τη μέρα αποκαθιστά το κύρος του ΟΑΕΕ με βασικούς πυλώνες τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την περιστολή των δαπανών, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη διοίκηση και τις παροχές και την άοκνη προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς. Τα βήματα που έγιναν το 2010 ήταν συντονισμένα, σταθερά και καινοτόμα:

1. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε από τον ΟΑΕΕ, επέφερε σημαντική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.
2. Η πληρωμή των συντάξεων μέσω ΔΙΑΣ περιόρισε μεγάλο κόστος προς όφελος του Οργανισμού.
Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα που προοιωνίζεται ακόμη καλύτερο μέλλον : Ο ΟΑΕΕ ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, με 830.000 ασφαλισμένους και 320.000 συνταξιούχους, το 2010 έκλεισε με πλεόνασμα 57 εκατομμυρίων ευρώ.
περισσότερα
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=94627 

Δεν υπάρχουν σχόλια: