Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ???!!! ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ    12-03-2012
Συνάδελφοι, για να μην τρελαθούμε όλοι ομαδικώς, από τα τηλέφωνα βασικά και τα μειλ με τα ίδια ερωτήματα.
Γενική απάντηση για όλα. Δεν αλλάζουμε  τίποτα στο τρόπο δουλειάς μας ,επειδή ο καθένας είδε κάτι ή έγραψε κάτι κάποιος στο facebook. Εδώ και χρόνια έχουμε κατακτήσει, βασικά με το ΙΚΑ που το ακολουθούσαν και τα άλλα Ταμεία, τίποτα να μην αλλάζει πριν ενημερωθούν ο ΠΦΣ και  οι ΦΣ. Το ΙΚΑ ειδικά παλιά,  έδινε την όποια αλλαγή με υπογραφή παραλαβής. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Τα υπουργεία και ο ΕΟΠΠΥ , κοινοποιούν την όποια απόφαση τους στους  ΦΣ.  Τα Ταμεία είναι αυτόνομοι οργανισμοί και πρέπει με εγκύκλιο τους να ανακοινώσουν  την εφαρμογή της όποιας απόφασης , νομοθετικής ή Υπουργικής. ( θα δείτε π.χ παρακάτω σχετική ανακοίνωση του ΕΤΤΑ).Ψυχραιμία λοιπόν. Ο ίδιος χαμός  έγινε πριν λίγο καιρό με την εφαρμογή ή όχι της θετικής λίστας κλπ.   


Το ίδιο ισχύει και με το ποσοστό κέρδους. Από πότε τα φαρμακεία καθορίζουν το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου; Σύμφωνα με το Π.Δ 121/08 μόνο ο γιατρός είναι υπεύθυνος για το ποσοστό. Σε μια ηλεκτρονική –που σας έχουμε, ενημερώσει ειδικά εσάς, πως ελέγχονται οι συνταγές- πως θα παρέμβει ο φαρμακοποιός;
ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ , ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΦΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΝ ΦΣ ΚΙΛΚΙΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΦΣ.
Για τις χειρόγραφες, ηλεκτρονικές συνταγές κλπ , που έχετε δίκαιο να είστε σε σύγχυση, ο ΦΣΑ την Παρασκευή 9/03/12  στις 19.30  έστειλε στα μέλη του εξής μήνυμα «ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ».         Σήμερα ο ΠΦΣ έβγαλε την παρακάτω   ανακοίνωση  για το θέμα. Διαβάστε την. Επίσης  σας στέλνουμε , μια ακόμη ανακοίνωση-ενημέρωση  του ΠΦΣ  για τις πληρωμές, δώστε βάση ότι αν ΟΛΟΙ οι ΦΣ δεν φροντίσουν να φύγουν οι καταστάσεις , δηλώσεις κλπ θα καθυστερήσουν οι πληρωμές, αφού τα «λεφτά υπάρχουν» , όπως λένε. Ελπίζουμε να μην είναι σαν του Γ. Α. Παπανδρέου.
Σας στέλνουμε επίσης, την σχετική με το θέμα, ανακοίνωση του ΕΤΤΑ, όπως την πήραμε από τον ΦΣ Κιλκίς.
Τέλος σας «μαλώνουμε»  τρόπον τινά για 2 λόγους. Πρώτον εμείς είμαστε μαχόμενοι φαρμακοποιοί του πάγκου και δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια με ένα τηλέφωνο στο χέρι. Και δεύτερον που δεν αφορά τους περισσότερους από εσάς:
ΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΔΕΙΧΝΑΝ  ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ  ΠΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ  ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ,
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ  ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!
*-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ
Αθήνα, 12.3.2012

ΠΡΟΣ
Φαρμακευτικούς Συλλόγους
Της Χώρας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


ΘΕΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Όπως γνωρίζετε ένα από τα βασικά σημεία της πρόσφατης πανελλαδικής κινητοποίησης (μαζί  με τα χρέη των ταμείων, το rebate, τη μείωση κέρδους κατά 1,3% επί της λιανικής κ.λπ) ήταν η εμμονή του Υπουργού Υγείας για μετατροπή όλων των χειρόγραφων συνταγών σε ηλεκτρονικές.
Τους εξηγήσαμε ότι αυτό είναι τεχνικά αδύνατο αυτή τη στιγμή.

Πολλοί γιατροί ενώ έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης δεν είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.
Το ίδιο συμβαίνει με νοσοκομειακούς, αγροτικούς κ.λπ.
Επιπλέον για τα εκτός ΕΟΠΥΥ ταμεία δεν υπάρχει πρόβλεψη και τεχνική δυνατότητα μετατροπής.

Παρ'  όλα  αυτά το Υπουργείο επέμεινε με τη δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο προβλέπει το Μνημόνιο και τελικώς υπέγραψε Υπουργική Απόφαση που ενώ βγήκε στη δημοσιότητα Παρασκευή 9/3 φέρει ως ημερομηνία 1/3!

Όλοι οι φορείς αναγνωρίζουν ότι είναι αδύνατη η μετατροπή όλων των χειρόγραφων σε ηλεκτρονικές και συνεπώς εμείς προτείνουμε να εκτελούμε ηλεκτρονικά τις ηλεκτρονικές και χειρόγραφα τις χειρόγραφες.

Σήμερα ή αύριο θα βγουν οδηγίες από τον ΕΟΠΥΥ και την ΓΓΚΑ.
Αν αυτό δεν γίνει τότε θα σας δοθούν οδηγίες αντιμετώπισης του θέματος, σε συνεννόηση με τους τοπικούς συλλόγους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δημοσιεύτηκε: 12/03/2012
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ
Αθήνα, 12.3.2012
Αριθμ. Πρωτ. 698
ΠΡΟΣ
                                                                             Φαρμακευτικούς Συλλόγους Της Χώρας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΘΕΜΑ:  ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Το θέμα των χρεών των ταμείων είναι μείζον και αποτέλεσε βασικό σημείο της πρόσφατης κινητοποίησης.
Επειδή δεχόμαστε ερωτήματα σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλομένων των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ  σας ενημερώνουμε τα εξής:
Τον Φεβρουάριο 2012 πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση με την προειδοποίηση αναστολής εκτέλεσης συνταγών αν δεν λυνόταν το θέμα των συσσωρευθέντων χρεών του 2011 για τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ.
Ως καρπός εκείνης της  παρέμβασής μας, ψηφίστηκε ο Ν. 4038/12 άρθρο 34, το οποίο σας επισυνάπτουμε.

Η  συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας  περιλαμβάνει την αποπληρωμή σε δύο δόσεις.
1. 48 εκατ. ως α΄ δόση (τα  οποία ήδη έπρεπε  να έχουν πληρωθεί).
Αυτή τη στιγμή μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις οι περισσότερες από τις αρμόδιες ΥΠΑΔ  έχουν  αποστείλει τα τιμολόγια και τις συγκεντρωτικές καταστάσεις στον ΕΟΠΥΥ και αυτά επεξεργάζονται. 
Καλούμε όλους τους Συλλόγους να ελέγξουν τις κατά τόπους ΥΠΑΔ αν  έχουν αποστείλει τα  στοιχεία στον  ΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον, πρέπει να υπογραφεί από τους φαρμακοποιούς η προβλεπόμενη από τον Νόμο Υπεύθυνη Δήλωση.
(Δείτε τη δήλωση που σας  έχουμε αποστείλει. Αν χρειαστεί προσθήκη να την κάνετε).
Μόλις ολοκληρωθούν αυτά, θα πληρωθούν τα χρήματα στους φαρμακοποιούς.

2. Όλα τα υπόλοιπα οφειλόμενα είχαν εξαρτηθεί από την εκταμίευση των 130 δισ. της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI.
Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, η πρώτη ροή χρημάτων προς  το  Ελληνικό Δημόσιο αρχίζει την Παρασκευή 16/3 και αμέσως θα ζητήσουμε από το Υπ.  Οικονομικών να αποστείλει τα υπόλοιπα οφειλόμενα (για ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ) στον ΕΟΠΥΥ. 

3. Για τη Δ.Ε.Η. πιέζουμε το Υπουργείο να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Για όσο διάστημα η ΔΕΗ και τα άλλα ταμεία οφείλουν πάνω από 4 μήνες, έχουμε ζητήσει από τους Συλλόγους αναστολή πίστωσης.
4. Παράλληλα, με βάση απόφαση της Γ.Σ. του ΠΦΣ έχουμε δώσει εντολή σε Νομικό Γραφείο, για την καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της καθυστέρησης πληρωμών (ως βασικό μέσο πίεσης της Κυβέρνησης).
Εδώ θα χρειαστούμε αναλυτικά στοιχεία από τους Συλλόγους για τα ταμεία που οφείλουν και  για πόσους μήνες.
Θα σας κρατάμε διαρκώς  ενήμερους για κάθε εξέλιξη.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
                        ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

Ενόψει της έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΤΑΑ, από 19/3/2012 και προκειμένου να διευκολύνουμε αφενός τους ασφαλισμένους μας και αφετέρου τους ιατρούς και φαρμακοποιούς, σας ενημερώνουμε τα κάτωθι:
• H συνταγογράφηση για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, αρχής γενομένης από 19 Μαρτίου 2012, ημέρα Δευτέρα, θα γίνεται υποχρεωτικά και μόνο από το site: http://www.e-syntagografisi.gr ( όπως γίνεται με τους Τομείς του ΕΟΠΥΥ) και θα αφορά κάθε τομέα υγείας του ΕΤΑΑ, χωριστά.
• Αν υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και συνεπώς αδυναμία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης – και μόνο τότε – η συνταγή θα συνταγογραφείται στα συνταγολόγια του ΕΤΑΑ. Αυτό έχει ωςκαταληκτική ημερομηνία την 1/6/2012 , οπότε και θα λάβετε νεότερη ανακοίνωση.
• Ποιοι γιατροί έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το ΕΤΑΑ:
Α) Όλοι οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΤΑΑ. Όσοι απ΄αυτούς δεν είναι πιστοποιημένοι στην ΗΔΙΚΑ, θα πρέπει να πιστοποιηθούν
Β) Όλοι οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ
Γ) Όλοι οι ιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι και θέλουν να συνταγογραφούν για το ΕΤΑΑ, αρκεί να πιστοποιηθούν στην ΗΔΙΚΑ
Για να πιστοποιηθεί κάποιος στην ΗΔΙΚΑ, θα πρέπει να μπεί στο site: https://register.e-syntagografisi.gr
• Η κατάθεση από τους φαρμακοποιούς, τόσο των ηλεκτρονικών όσο και των χειρόγραφων συνταγών, θα γίνεται όπως και σήμερα, ξεχωριστά σε κάθε τομέα υγείας του ΕΤΑΑ.

O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ
ΦΑΝΗΣ ΡΗΓΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: