Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Τις τιμές των φαρμάκων επανεξετάζουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως

Hμερομηνία : 13-08-09 Eκτύπωση | e-mail

Τη στιγμή που ο ανεπτυγμένος κόσμος παλεύει να συγκρατήσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, οι κρατικές υπηρεσίες του αρχίζουν να εξετάζουν με προσοχή τις τιμές ων φαρμάκων.


Αυτό μπορεί να ακούγεται άδικο, καθώς τα φάρμακα ευθύνονται για ποσοστό μικρότερο του 20% των συνολικών υγειονομικών δαπανών στις χώρες αυτές, αλλά και εσφαλμένο μιας και χωρίς ανταμοιβή η καινοτομία θα εκλείψει. Παρά ταύτα, ολοένα και περισσότερες φωνές υψώνονται κατηγορώντας τις φαρμακοβιομηχανίες για τεχνητή διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα με την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας αντιγράφων φαρμάκων, ενώ κυβερνήσεις από τον Καναδά μέχρι και την Ιαπωνία μελετούν το φαινόμενο.

Ένα από τα «κόλπα» της φαρμακοβιομηχανίας αφορά την καταβολή «αμοιβής καθυστέρησης», με την οποία ο κάτοχος της ευρεσιτεχνίας συγκεκριμένου φαρμάκου πληρώνει τον κατασκευαστή αντιγράφων φαρμάκων, ώστε αυτός να μην κυκλοφορήσει το φθηνό αντίγραφό του. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει χαρακτηρίσει την τακτική αυτή «δυνητικά παράνομη», ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ εκτιμά ότι η τακτική αυτή κοστίζει στους Αμερικανούς φορολογούμενους 3,5 δισ. δολάρια το χρόνο. Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τώρα νέες προσεγγίσεις. Μία από αυτές αφορά την ψήφιση νόμου, που θα ευνοεί την παρασκευή αντιγράφων φαρμάκων περιορίζοντας χρονικά την περίοδο μονοπωλίου του από την αρχική κατασκευάστρια σε έξι μήνες. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι τα αντίγραφα φάρμακα χρειάζονται επτά μήνες για να κυκλοφορήσουν, μετά τη λήξη της ευρεσιτεχνίας των πρωτότυπων. Η καθυστέρηση αυτή κοστίζει στους καταναλωτές 3 δισ. ευρώ το χρόνο και οδήγησε την Επίτροπο Εμπορίου Νέλι Κρος να αναφωνήσει: «Υπάρχει κάτι σάπιο εδώ...»

Χημική υποστήριξη

Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν δύο απαντήσεις στο παραπάνω πρόβλημα: πρώτον, ότι η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη από όσο νομίζουν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών καταπολέμησης των μονοπωλίων και δεύτερον, ότι οι «αμοιβές καθυστέρησης» ευνοούν στην πραγματικότητα τους καταναλωτές. Αν και η πρώτη απάντηση των εταιριών αληθεύει, η δεύτερη είναι καταφανώς ψευδής.

Στην Ε.Ε η κυκλοφορία αντιγράφων φαρμάκων καθυστερεί εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Αντίθετα από τις ΗΠΑ, η Ευρώπη είναι συνονθύλευμα μικρομεσαίων αγορών με διαφορετικούς ελεγκτικούς κανόνες και οικονομικά εμπόδια, όπως η υποχρέωση ξεχωριστής πιστοποίησης ενός φαρμάκου στην αγορά κάθε ευρωπαϊκού κράτους. Η θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής διαδικασίας έγκρισης και πιστοποίησης θα προσέφερε σημαντική ώθηση στα αντίγραφα φάρμακα.

Στις ΗΠΑ σημαντικές ευθύνες έχουν και οι ίδιες οι κατασκευάστριες αντιγράφων φαρμάκων, που ευνοούν τις «συμφωνίες καθυστέρησης», υποστηρίζοντας ότι είναι προς όφελος των καταναλωτών, καθώς περιορίζουν τις πολυδάπανες δικαστικές διενέξεις με τις κατόχους των ευρεσιτεχνιών. Οι πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών διαψεύδουν τις παραπάνω εκτιμήσεις. Ορισμένες κατασκευάστριες αντιγράφων φαρμάκων συμφωνούν τώρα να καθυστερήσουν την κυκλοφορία των προϊόντων τους, όχι με χρηματικό αντάλλαγμα, αλλά έχοντας εξασφαλίσει τη δέσμευση της κατόχου της ευρεσιτεχνίας ότι δεν θα κυκλοφορήσει δικό της φθηνό αντίγραφο φαρμάκου.

«Οι φαρμακευτικές δεν κερδοσκοπούν»

Διαφορετική άποψη εκφράζει ο εμπορικός διευθυντής της Ένωσης Βρετανικών Φαρμακοβιομηχανιών, Ντέιβιντ Φίσερ, που εκτιμά ότι οι επιθέσεις εναντίον των εταιριών είναι αδικαιολόγητες. «Οι τιμές των φαρμάκων στη Βρετανία είναι χαμηλές, ενώ σταθερή υποχώρηση σημειώνει και το κόστος παρασκευής τους. Στοιχεία του υπουργείου Υγείας της ώρας δείχνουν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας δαπανά 12% του προϋπολογισμού του σε φάρμακα. Το 2005, οι τιμές των φαρμάκων στη Βρετανία μειώθηκαν κατόπιν κρατικής παρέμβασης κατά 7%, ενώ το ποσοστό μείωσης πέρσι υπήρξε της τάξης του 3,9% σε σχέση με το 2007.

Ο τιμολογιακός έλεγχος είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας. Ο έλεγχος αυτός περιορίζει την κερδοφορία των εταιριών, ενώ η κρατική υπηρεσία δικαιούται να προβαίνει σε περιοδικές μειώσεις των τιμών. Οι επιβεβλημένες αυτές μειώσεις σήμαναν οικονομίες δισεκατομμυρίων στερλινών για το βρετανικό ΕΣΥ», λέει ο κ. Φίσερ.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC και Economist







Δεν υπάρχουν σχόλια: