Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ- ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ .














Οι φαρμακαποθήκες στη χώρα μας όπως και στην Ευρώπη βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα της διανομής των φαρμάκων προς τα φαρμακεία ,νοσοκομεία, συμβάλλοντας σημαντικά ώστε να φθάσουν με ασφάλεια στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.


Η υπηρεσία αυτή αναδεικνύεται απαραίτητη και από τον Κοινοτικό κώδικα για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση ( ΟΔΗΓΙΑ 2001/83/ΕΚ) όπου περιγράφονται λεπτομερώς τα standards για τη χονδρική πώληση των φαρμάκων γιατί εξασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο τον καθημερινό εφοδιασμό του κάθε φαρμακείου , με όλα τα φαρμακευτικά σκευασμάτα που βρίσκονται στην αγορά , ακόμη και των αντιγράφων φαρμάκων, σε συνθήκες καλής και σωστής αποθήκευσης και διανομής.


Τελευταία στη χώρα μας παρουσιάζεται ένας καταιγισμός « νέων» κωδικών αντιγράφων ή όπως είναι γνωστότερα, «ουσιωδώς ομοίων προϊόντων» που αντιπροσωπεύονται από τον καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 286 υπευθύνων εταιριών που έχουν άδεια να τα κυκλοφορήσουν στη χώρα μας.


Η μαζική «εισβολή» των φαρμάκων αυτών στη αγορά δημιουργούν αρκετά προβλήματα όπως :


πρoσδιορισμός καναλιών διανομής (wholesalers ) .


· έλλειψη ιστορικότητα κινήσεως των φαρμάκων αυτών, με κίνδυνο λήξης στα ράφια , σημαντικών ποσοτήτων των φαρμάκων αυτών.


· Επηρεασμός της κινητικότητας των πρωτοτύπων φαρμάκων που κυκλοφορούν με την ίδια δραστική ουσία .


· Τρόπος συνταγογράφησης των unbranded φαρμάκων.


Οι παραπάνω επισημάνσεις δημιουργούν:


· Σημαντική δυσχέρεια στη διαχείριση αποθεμάτων .


· Δέσμευση κεφαλαίων σε υπερβάλλον stok.


· κ.α.



2


Τα παραπάνω προβλήματα αναζητούν λύσεις που όμως είναι δύσκολο να εξευρεθούν αν αντιμετωπισθούν από κάθε μία αποθήκη συνεταιριστική ή ιδιωτική ξεχωριστά. Το γεγονός και μόνο του πλήθους των εταιριών αυτών , πολλές από τις οποίες μάλιστα , διακινούν με ενδιαμέσους που δεν αναγνωρίζουν π.χ. επιστροφές, ληξιπρόθεσμα ,καθιστούν πρακτικά αδύνατο , τον οποιονδήποτε διάλογο για την εξεύρεση διεξόδου .


Μπροστά στην κατάσταση αυτή πιστεύω , εμείς οι συνεταιριστικές αποθήκες , πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την ΟΣΦΕ να διαλεχτεί με το σύνολο των εταιριών αυτών θέτοντας υπόψη τους τρόπους συνεργασίας που θα συναποφασίσουμε.


Εξ άλλου είναι προς το συμφέρον των εταιριών αυτών η χρησιμοποίηση του καναλιού διανομής των φαρμακαποθηκών διότι υπερέχει από κάθε άλλο , επειδή συμβάλλει στην αξιοπιστία της ιχνηλασιμότητας όλων των φαρμάκων.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΣΟ.Φ.ΛΑ


Υ.Γ. bloger .ανταποκρινόμενος στην έκκληση παλαίών φίλων αναρτώ φωτο από τα φοιτιτικά μου χρόνια






Δεν υπάρχουν σχόλια: