Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Συζητείται το κλιμακωτό ποσοστό κέρδους για τους φαραμακοποιούς

ΑΝΑΡΤΩ ΤΟ ΠΑΡΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΩΤΟ % ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΜΟΙΒΕΙ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΘΑΡΥΝΕΙ ΤΗΝ " ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ¨" ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΜΟΙΒΗ ΕΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΟΤΑΝ ΕΚΤΕΛΕΙ Π.Χ. ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΜΑΧΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΞΙΑΣ 3.712  ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΣΥΝΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ 412 ΤΕΜΑΧΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ  ΜΕ ΑΞΙΑ 9 ΕΥΡΟ/ΤΕΜΑΧΙΟ  ΚΑΤΑ Μ. Ο.  ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΜΟΙΒΗ???
ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΜΕΝΑ.
ΒΕΒΑΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΙΠΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 8%.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ




Εκτός συζήτησης έθεσε χθες ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος το ενδεχόμενο της ελεύθερης αδειοδότησης για ίδρυση νέων φαρμακείων, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Ο Αν. Λοβέρδος έθεσε ταυτόχρονα θέμα αναθεώρησης του καθεστώτος του σταθερού ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς, πρόταση που δεν φάνηκε να βρίσκει αντίθετους τους τελευταίους.

Ο υπ. Υγείας εγκαταλείπει την ελεύθερη αδειοδότηση των φαρμακείων
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των φαρμακείων σε αναλογία με τον πληθυσμό της, ενώ υπογράμμισε χαρακτηστικά ότι κάθε νέο φαρμακείο, όπως και κάθε νέο διαγνωστικό κέντρο ή ιδιωτική κλινική, "δεν μοιράζει την πίτα, αυξάνει την πίτα", δηλαδή τις δημόσιες δαπάνες Υγείας, τη φαρμακευτική δαπάνη εν προκειμένω. "Ο χαρακτήρας του 'κλειστού' για το δικό σας επάγγελμα συνίσταται στο σταθερό ποσοστό του κέρδους σας", επεσήμανε ο ίδιος και συμπλήρωσε: "Απελευθέρωση του επαγγέλματος μπορεί να σημαίνει άλλα πράγματα πέραν της ελεύθερης αδειοδότησης, όπως είναι, για παράδειγμα, το κόστος".
Ο Αν. Λοβέρδος ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να είναι σταθερά στο 35%, ενώ ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δημ. Βαγιωνάς υποστήριξε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δεν ξεπερνά το 23,8%, αλλά δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το ενδεχόμενο για αναθεώρηση του καθεστώτος του σταθερού ποσοστού κέρδους.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της "Α", οι δύο πλευρές προσανατολίζονται σε συμφωνία για την καθιέρωση κλιμακωτού ποσοστού κέρδους με βάση τον τζίρο του κάθε φαρμακείου ή με βάση την τιμή του κάθε φαρμάκου.
Στο άλλο θέμα της χθεσινής σύσκεψης, τόσο ο Αν. Λοβέρδος όσο και ο πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) Κυρ. Σουλιώτης διαβεβαίωσαν ότι ο Οργανισμός θα καταβάλλει εντός των προσεχών ημερών στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας τα οφειλόμενα μέχρι και τον Μάρτιο.
Από την πλευρά του, ο Δημ. Βαγιωνάς τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις των δύο ανδρών, καθώς οι συνάδελφοί του θα συνεχίσουν να παραμένουν απλήρωτοι από τον ΟΠΑΔ για 6 μήνες.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ζήτησε την άμεση είσπραξη του rebate από τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες χρωστούν στο κράτος 90 εκατ΄ευρώ κατ' έτος από το 2005 και έχουν καταβάλλει μόλις 10 εκατ. ευρώ για όλο το διάστημα, ενώ ζήτησε ακόμη την εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας και την επέκταση της χρήσης των γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων και στη συνταγογράφηση των γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: