Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010


Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της ΛΑΡΙΣΑΣ στις 18-1-2010 υπογραμμένο από τον blogger .Σημερα αποδεικνύεται οτι ήταν αρκετά προφητικό. Τώρα που την επόμενη Τετάρτη θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου από τον υπουργό Λοβέρδο η μείωση του ποσοστού κέρδους  είναι αρκετά επίκαιρο.
Στην προηγούμενη παρέμβαση μου από της στήλες της έγκριτης εφημερίδας σας, ευχαριστώντας σας βέβαια για την δυνατότητα που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου, τόνιζα ότι μόνο από τη «επανατιμολόγιση» των φαρμάκων, θα προκύψει μείωση των τιμών τους κατά 35% περίπου , που μαζί με τα άλλα μέτρα ( λίστα συνταγογραφημένων φαρμάκων που ψηφίστηκε στις 14/01/2010 από τη βουλή, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.λπ.), θα οδηγήσουν σε μια μείωση των καθαρών κερδών των φαρμακείων έως και 50%.

Τόνιζα επίσης ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, κόντρα στο κλαδικό άρα και στο προσωπικό συμφέρον, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να μειώσουμε το επίπεδο της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης , ιδιαίτερα αυτό τον καιρό που η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα είναι η χειρότερη δυνατή .
Αλλά τα πράγματα που στόχευαν στην μείωση των κερδών του φαρμακείου δεν σταματούν εδώ .Υπάρχουν κι άλλα που δεν ανακοινώθηκαν στην κοινή συνέντευξη των συναρμοδίων υπουργών στις 19/11/2009.
Την Δευτέρα 11-1-2010, η Υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη είχε συνάντηση στο Υπουργείο με το Προεδρείο των Φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ), με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και με την ΠΕΦ.
Στη συνάντηση αυτή τέθηκε , μεταξύ άλλων, στο τραπέζι ζήτημα διαφοροποίησης του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου για τα γεννόσημα φάρμακα ή για κλιμακούμενο ποσοστό κέρδους, μειούμενο όσο αυξάνεται η τιμή του φαρμάκου.
Στο ζήτημα αυτό το υπουργείο βρήκε θερμό συμπαραστάτη τον ΣΦΕΕ (φαρμακοβιομήχανοι), που υποστήριξε ότι το ποσοστό κέρδος του φαρμακείου δεν είναι 23,5% όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί αλλά πολύ μεγαλύτερο δηλαδή κοντά στο 35%!!! (1)
Θέλω μετά τα παραπάνω να ξεκαθαρίσω όχι προς τον ΣΦΕΕ, αλλά ενημερώνοντας την κοινωνία των πολιτών χάριν των οποίων διακονούμε το επάγγελμα μας , ότι ο φαρμακοποιός για κάθε 100 € που βάζει στο συρτάρι του , αφού αποδώσει τον ΦΠΑ τον οποίο αποδίδει στο 100% και μάλιστα προτού να τον εισπράξει, του μένουν ως μικτό κέρδος μόλις 24 ευρώ . Από αυτά το φαρμακείο πρέπει να πληρώσει τα λειτουργικά του έξοδα που διακρίνονται σε:
1. Ενοίκια, ΔΕΗ , ΟΤΕ, Μισθοί, Εργοδοτικές Εισφορές κ.λ.π.
2. Έξοδα τηρήσεως συνήθους αποθέματος, έξοδα τηρήσεως ποικιλίας κωδικών για ουσιαστικά όμοια φάρμακα, για να εξυπηρετηθεί ο ανταγωνισμός των φαρμακευτικών εταιριών, που συνίσταται στη προσέλκυση της προτίμησης των συνταγογράφων γιατρών προς τα σκευάσματά τους. “με ποιο τρόπο άραγε;”
3.Έξοδα για το χρηματοοικονομικό κόστος των καθυστερήσεων πληρωμών. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς προς τα φαρμακεία από έξι μήνες ( ΟΠΑΔ) έως ένα έτος ( ΤΥΔΚΥ), Ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες, αν δεν πάρουν αντικαταβολή επιταγή πληρωτέα εντός 20 ημερών, δεν κατεβάζουν από τα φορτηγά τα φάρμακα που είναι συσκευασμένα σε παλέτες, ενώ το φαρμακείο εκτελεί-παραδίδει στον ασθενή , μέχρι τρία σκευάσματα ανά συνταγή .
4. Έξοδα αγοράς και αποθήκευσης επί πλέον ποσοτήτων για τα λεγόμενα “ελλειπτικά φάρμακα” .
Διαπιστώνεται λοιπόν ότι το κόστος τηρήσεως αποθέματος συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κόστους λειτουργίας του φαρμακείου, πράγμα που θα μπορούσε να μετριασθεί αν για τα γεννόσημα φάρμακα, εφαρμοζόταν η αναγραφή της δραστικής ουσίας των φαρμάκων στις συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων που θα εκτελούνται στα φαρμακεία, όσο και στα νοσοκομεία όπου με την ευκαιρία να αναφέρω ότι για το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 47%!!! και κανείς δεν μιλά γιαυτό.(1)
Στο τέλος μετά την αφαίρεση των παραπάνω εξόδων μένει στο φαρμακοποιό ένα ποσοστό 10,80% , που είναι η επιστημονική αμοιβή για την υπηρεσία που προσφέρει στο κοινό για το μικτό αγαθό (κοινωνικό-εμπορικό), στο οποίο βέβαια συμπεριλαμβάνεται και η υπερωριακή αμοιβή των διανυκτερεύσεων-διημερεύσεων.(2)
Μετά τα παραπάνω κατανοεί κανείς, γιατί δεν υπήρχε περιθώριο για άλλη απάντηση προς την υπουργό, από αυτή που δόθηκε εκ μέρους του προέδρου του Π.Φ.Σ. κ. Δημητρίου Βαγιωνά « ότι δεν συζητούμε μείωση ποσοστού κέρδους και ενδεχομένη επιμονή της Κυβέρνησης θα αποτελέσει αιτία πολέμου». (2)
ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ. 



 Βασίλης Χολέβας
 Φαρμακοποιός


(1) Δελτίο τύπου ΦΣΑ Νο.13/14/01/2010.

(2 ) www.pfs.gr σχετική ανάρτηση 15/01/2010.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: