Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Συμβολη στον περι ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ διαλογο

ΑΠΟ Α.ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ MYPHARM


Η Ολλανδικη φαρμ. αγορα       1600 φαρμακεια,100φαρμακεια Νοσοκομειων,650 ιατροι-διανομεις φαρμ.
   Τα γενοσημα αντιπροσωπευουν 35% τεμαχιων κ 12,5% αξιων.Οι τιμες τους χαμηλωτερες του Ην.Βασ.
   Απαγορευεται η ιδιοκτησια η συνιδιοκτησια φαρμακειων απο χονδρεμπορους,τα Δικτυα λειτουργουν ως "Ομαδες Αγορων". Τρεις χονδρεμποροι (OPG 30%,Alliance,Phoenix) ελεγχουν το 80% της διανομης. 
      Μηχανισμοι ελεγχου Τιμων        Υπαρχουν τρεις 
  1. Act 96- ανωτατη τιμη αγορας απο φαρμακειο(ΧΤ) με χωρες αναφορας 4, Βελγιο,Γαλλια,Ην.Βασιλειο,Γερμανια.
  2.  Health Care Tarif Act-   οριο αποζημιωσης απο ΦΚΑ στον φαρμακοποιο αλλα κ στον ασθενη. Αποφασισμενη η Μεγιστη τιμη αποζημιωσης ανα συσκευασια φαρμακου. Για πρωτοτυπα κ γενοσημα που παραγονται στην Ολλανδια, η Μεγιστη τιμη επιστροφης,ειναι ιση με την τιμη του φθηνοτερου  προμηθευτη. Για τα εισαγωμενα ειναι 6,82% με μεγιστο οριο τα 3,5 ευρω ανα τεμαχιο. Ο ασθενης  καταβαλλει τη διαφορα μεταξυ επωνυμου κ μεγιστης τιμης αποζημιωσης. Αν ο φαρμακοποιος δωσει φθηνοτερο του συνταγογραφημενου,δικαιουται το1/3 της διαφορας τιμης. 
Συστημα Αποζημιωσης- Ο ασθενης πληρωνει τη διαφορα του συνταγογραφηθεντος, αν υπερβαινει  τον Μ.Ο. της τιμης ανα θεραπ. κατηγορια η επιστρεφει στον Γιατρο για να του γραψει φθηνοτερο. 
    Το 80.5% των φαρμακων ανηκουν στην Λιστα  WTG και διατιθενται μονο απο τα φαρμακεια. Ο καταλογος   Z-Index (σχετικα με την "προμηθεια υπηρεσιας" του φαρμακειου) ανακοινωνεται καθε μηνα, σε     συνεργασια με  KNMP (ο Ολλανδικος ΠΦΣ). Προμηθεια υπηρεσιας ~3,10 ευρω. Το περιθωριο  σταθερο ανεξαρτητα εαν το προιον κανει  5 η 55 ευρω. Απο 01-01-09 ειναι 7,27-7,92 ευρω/συνταγη.
     Η "γοητεια" του   για τους τεχνοκρατες κ τους ΦΚΑ οφειλεται,ως προς τις αλλες Χωρες  της ΕΕ, 
  1.  Η φαρμ.δαπανη ειναι μολις 1% του ΑΕΠ.                                                                           
  2.  Η συμμετοχη της φαρμ. δαπανης στο συνολο των δαπ. υγειας μολις το 11,1%. 
  3.  Η κατα κεφαλη δαπανη φαρμακων η μικροτερη στην ΕΕ. 
  4.  Το τελικο (οχι ονομαστικο) μικτο περιθωριο φαρμακειου ειναι ~25%,το μικροτερο στην ΕΕ. Αλλα προκυπτει απο τις διαπραγματευσεις ΦΚΑ και Ομαδων Αγορων η χονδρεμπορων.   
      Τελικα,δεν γνωριζω γιατι βγηκε στην επικαιροτητα, το ολλανδικο συστημα-ενα απο τα 5 η 6 στην ΕΕ- προυποθετει απολυτη Μ/Χ ολων των εμπλεκομενων, απολυτη αλλαγη κουλτουρας ολων με πρωτο το ιδιο το Κρατος και αρκετα χρονια για την ορθη εφαρμαγη του. 
       Με δεδομενο τον βραχυπροθεσμο σχεδιασμο αποδοσης του Μνημονιου,φοβαμαι κυριως τους...ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ καποιων Μανδαρινων!   
        Ελπιζοντας οτι η ΓΝΩΣΗ των θεματων, αποτρεπει τη ΦΟΒΙΚΟΤΗΤΑ- συμπτωμα πολυ επικινδυνο στις μερες κ τους μηνες που ακολουθουν- ισως το κειμενο αυτο βοηθαει. 
                                          Α.Γαλανοπουλος     

Δεν υπάρχουν σχόλια: