Στις 26/9/2011 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Στο άρθρο 9, το οποίο αφορά στη φαρμακευτική περίθαλψη, αναφέρεται ότι «η σύμβαση με τον οργανισμό καταρτίζεται ατομικά με κάθε φαρμακοποιό». Στο ίδιο επίσης άρθρο αναφέρεται ότι «για λόγους που εκτιμώνται από τον Πρόεδρό του, ο Οργανισμός μπορεί να ιδρύει δικά του φαρμακεία, από τα οποία μπορούν να παρέχονται φάρμακα, λοιπά δόκιμα θεραπευτικά μέσα και ουσίες προς διάγνωση των νόσων, αποκλειστικά στους ασφαλισμένους του».
Αναφερόμαστε σε αυτά τα δυο σημεία χωρίς να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που χρήζουν περεταίρω συζήτησης και ερμηνείας. Αυτά όμως τα δυο σημεία αποτελούν για εμάς αιτία «διαζυγίου» πριν καν ξεκινήσει η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.
Τι άλλαξε ξαφνικά και σαν Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν συμφωνείτε με την εδώ και χρόνια υφιστάμενη συλλογική σύμβαση μεταξύ του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΟΑΕΕ, στον οποίον είστε επίσης Πρόεδρος; Γιατί επιθυμείτε ατομικές συμβάσεις, οι οποίες δεν προωθούν σε καμία περίπτωση τη συνεργασία του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του νέου Οργανισμού σας την οποία, όπως ισχυρίζεστε δημοσίως, επιθυμείτε; Και αν είστε σίγουρος ότι ο ΕΟΠΥΥ θα είναι συνεπής στις πληρωμές του και γενικά στις υποχρεώσεις του, γιατί προσπαθείτε να τον προστατέψετε από ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών;
Θα μπορούσατε κάλλιστα να πάρετε τη σύμβαση του ΟΑΕΕ και να την προσαρμόσετε ώστε να γίνει σύμβαση του ΕΟΠΥΥ. Γιατί δεν το κάνετε;
Επίσης, πως είναι δυνατόν ένας οργανισμός να δύναται να ιδρύει δικά του φαρμακεία, από τα οποία μπορούν να διατίθενται προς τους ασφαλισμένους του όσα φάρμακα εκτιμά ο Πρόεδρός του και ταυτόχρονα να επιζητείται σύμβαση του ίδιου Οργανισμού με τα ιδιωτικά φαρμακεία;
Με προηγούμενο έγγραφό μας, σας είχαμε ενημερώσει για τα εξής:
«Οι ατομικές συμβάσεις ουδέποτε έπαιξαν ανασταλτικό ρόλο στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Παράδειγμα αποτελεί ο ΟΠΑΔ, που ακόμα και πριν υπογράψει συλλογική σύμβαση με το Φαρμακευτικό Σύλλογο, είχε αντιμετωπίσει ανάλογες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, οι οποίες είχαν μεγάλη επιτυχία.
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας και ειδικά ο Φ.Σ.Α. που αριθμεί περίπου 3.500 μέλη, προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία, με τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει.
Η μηνιαία συλλογή των φακέλων με τις συνταγές, η μηχανογράφηση τους, η απόδοσή τους συνολικά στα ταμεία και η παραλαβή από αυτά ενός εντάλματος για την πληρωμή των μελών του, είναι ένα μικρό μόνο μέρος των υπηρεσιών που προσφέρουμε.
Η εγγύηση δε που δίνει ο Σύλλογος για κάθε μέλος του, σε περίπτωση που αυτό συμπεριφερθεί αντισυμβατικά, αποτελεί μείζον πλεονέκτημα για το ασφαλιστικό ταμείο.
Τέλος η ενημέρωση που γίνεται από τον Σύλλογο για κάθε τι που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι ο μόνος λόγος που σήμερα τα ταμεία μπορούν να ενημερώνουν έγκαιρα τους φαρμακοποιούς».
Παρόλα αυτά, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι επιμένετε στις ατομικές συμβάσεις και στην δημιουργία δικών σας φαρμακείων, χωρίς φαρμακευτικό κανονισμό για το ποια ακριβώς φάρμακα θα χορηγούνται από αυτά.
Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι η Γ.Σ. του Φ.Σ.Α. της 3/10/2011, αποφάσισε ομόφωνα όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ ότι: Ουδείς φαρμακοποιός θα υπογράψει ατομική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και ότι από την ημέρα λειτουργίας του ταμείου, τα φάρμακα θα παρέχονται μόνο τοις μετρητοίς στους ασφαλισμένους του.
Καταγγέλλεται δε η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να συνάψει ατομικές συμβάσεις με τα φαρμακεία, ως κίνηση αποικιοκρατικού χαρακτήρα και ωμού εκβιασμού απέναντι σε αυτούς που έχουν αποδείξει ότι μέχρι σήμερα έχουν στηρίξει την οικονομική πολιτική των ταμείων.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνος Λουράντος Ηλίας Γιαννόγλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου