Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Εγγυημένες οι ελληνικές τράπεζες, αβεβαιότητα για τα ταμεία Πηγή:www.capital.gr


Οι διαπραγματεύσεις για την απομείωση των ελληνικών χρεών περιλαμβάνουν μόνο τον ιδιωτικό τομέα ωστόσο η Ελλάδα συζητά την επέκταση των αποπληρωμών και τη μείωση του επιτοκίου για τα επίσημα δάνεια, δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires. 

“Οι απομειώσεις θα εφαρμοστούν μόνο για τον ιδιωτικό τομέα. Οι επίσημοι πιστωτές είναι αναμεμειγμένοι σε διαφορετικές διαπραγματεύσεις που αφορούν σε επιμηκύνσεις δανείων, χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο χάριτος,” σημείωσε ο αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος της Ε.Ε. ωστόσο υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το αν γίνει κάτι ανάλογο για τα συνταξιοδοτικά ταμεία όταν πραγματοποιηθεί η απομείωση. 

“Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει να κάνει με την πρόβλεψη για επιπλέον ρευστότητα στις τράπεζες… πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία καθώς δεν έχουν συστημικό ρόλο και δεν επηρεάζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως οι τράπεζες,” συμπλήρωσε ο Έλληνας αξιωματούχος. 

Σημειώνεται πως η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται περίπου σε 45 δισ. ευρώ ενώ των ταμείων σε 26 δισ. ευρώ. 

Ο Έλληνας αξιωματούχος σημείωσε τέλος πως αναμένει η απόφαση για την απομείωση να ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. την Τετάρτη.
πηγή: Capital.gr 

http://www.capital.gr/News.asp?id=1310764

Δεν υπάρχουν σχόλια: