Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνα MARC: Στο όριο τα φαρμακεία

Το σύνολο των φαρμακείων της χώρας δοκιμάζεται έντονα από την κρίση.
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ έχoυν πλήξει το 95,6% των φαρμακοποιών, ανέφεραν την Τρίτη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MARC κ. Θωμάς Γεράκης, παρουσιάζοντας έρευνα για τα φαρμακεία της χώρας.
'Ο οικονομικός στραγγαλισμός των φαρμακείων δεν έχει τελειωμό', σχολίασε ο κ. Αμπατζόγλου, για να σημειώσει:
'Οι φαρμακοποιοί τρία χρόνια ταλαιπωρούνται και βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτείας λες κι αυτοί είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την σπατάλη στην Δημόσια Υγεία. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι'.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας περισσότερα από εννέα στα δέκα φαρμακεία αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως χρωστούμενα από το δημόσιο, μείωση τζίρου και προβλήματα ρευστότητας.
Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες και το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα.
Το 38% των φαρμακείων αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο. Στην πράξη, μιλάμε για 4.000 φαρμακεία!
Έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι σε ποσοστό 33,7% τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.

Δημόσιο
Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι τα χρήματα που οφείλει το δημόσιο, όπως εκτιμά τo 67,5% των ερωτηθέντων φαρμακοποιών.
Ακολουθεί η έλλειψη ρευστότητας με 46,2%, η μείωση του τζίρου με 27,5%, η μη άμεση εξόφληση από τους πελάτες με 9,4%, τα χρωστούμενα στις αποθήκες με 7,8%, ο κίνδυνος κλεισίματος με 5,4% και τα προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες με 4,4%.
Αν προχωρήσουμε σε βαθύτερη ανάλυση θα διαπιστώσουμε ότι στα φαρμακεία που λειτουργούν λιγότερο από έξι χρόνια, το 16,8% αναφέρει ως σημαντικότερο πρόβλημα τα χρωστούμενα στις αποθήκες, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που αναφέρουν τα παλαιότερα φαρμακεία.
Επίσης, σχεδόν υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα, συγκεντρώνει το πρόβλημα της μη άμεσης εξόφλησης από τους πελάτες – στα φαρμακεία που λειτουργούν σε μέρη με λιγότερους από 10.000 κατοίκους (17% κάτω από 10.000 κατοίκους, 6,5% από 10.000 - 50.000 και 6,3% σε μέρη άνω των 50.000 κατοίκων)
Χειρότερα...
Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 28,47%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στα τέσσερα φαρμακεία αναμένει πτώση του τζίρου μεγαλύτερη από 40%.
Το 56,2% των φαρμακοποιών, εκτιμά ότι θα αισθανθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης το 2013, ενώ το 22,9% τις αισθάνεται ήδη αυτή την περίοδο.
Όσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης, το 63,5 % θεωρεί ότι θα τελειώσει αργότερα από το 2015.
Το 14% των φαρμακείων μείωσε το προσωπικό του τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το 5,6% το αύξησε.
Ένα στα τέσσερα φαρμακεία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το 72,55 των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει αλλαγές στους όρους πιστώσεων, από τους προμηθευτές – αποθήκες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παρατηρούνται στα παλαιά φαρμακεία και σε εκείνα που είναι εκτός Αττικής.
'Μετά από τρία χρόνια αλλεπάλληλων κτυπημάτων, το φαρμακείο της γειτονιάς παραμένει και θα παραμείνει, βασικός πυλώνας της φαρμακευτικής περίθαλψης, απέναντι σε πολύ μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα, που απλώς εποφθαλμιούν το μερίδιό του στην αγορά χωρίς κοινωνικά ερείσματα', είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Δ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: